Comisia Europeana este ingrijorata de intentia parlamentarilor romani de a desfiinta institutia care imparte banii cercetarii si de a o sparge in alte organisme care sa gestioneze fondurile alocate de guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse din executivul comunitar. Potrivit acestora, desfiintarea institutiei este vazuta de Comisia Europeana ca fiind impotriva "elementelor esentiale pentru un sistem de cercetare si inovare solid si eficient, care, la randul sau, este indispensabil pentru crestere economica si pentru crearea de locuri de munca".

Laborator de cercetareFoto: Reuters

"Comisia Europeana este ingrijorata, deoarece infiintarea si dezvoltarea UEFISCDI au contribuit la imbunatatirea calitatii cheltuielilor publice romanesti pentru cercetare si inovare. Agentia a intarit capacitatea administrativa de care Romania avea nevoie pentru a imbunatati managementul programelor sale de finantare", au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Potrivit acestora, "Comisia a evidentiat in mod consistent nevoia de a maximiza impactul cheltuielilor publice pentru cercetare si inovare prin imbunatatirea calitatii acestor cheltuieli (inclusiv prin Comunicarea 'Cercetare si Inovare ca surse de relansare a cresterii', de anul trecut, precum si prin Analiza anuala a cresterii pentru 2015, ce a lansat ciclul Semestrul European din acest an)".

Sursele citate au precizat ca executivul european considera ca "UEFISCDI a jucat un rol important in acest sens", prin faptul ca "a sporit eficienta finantarii publice printr-o mai buna coordonare si concentrare; a acoperit finantarea pentru intregul lant de inovare, inclusiv inovatia (conform cu abordarea Comisiei in programul Orizont 2020); a sustinut finantarea competitiva pentru proiectele de cercetare si inovare si a folosit peer-review international pentru selectarea acestora (in linie cu agenda Zonei de Cercetare Europeana a Comisiei); a folosit prognoze, inclusiv prin consultari extinse cu partile interesate, pentru a sprijini dezvoltarea strategiei de cercetare si inovare. De fapt, agentia a coordonat dezvoltarea ultimelor doua Strategii Nationale pentru cercetare, dezvoltare si inovare (2007-2013 si 2014-2020)".

"Atat programul de asistenta financiara 2013-2015, cat si Recomandarile specifice de tara - 2014 emise de Consiliul UE au solicitat Romaniei sa dezvolte capacitatea administrativa si sa diminueze costurile administrative in alocarea cheltuielilor pentru cercetare si inovare. UEFISCDI a contribuit in mod evident la indeplinirea acestor obiective", potrivit surselor HotNews.ro.

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, "UEFISCDI a jucat un rol-cheie in implementarea, in cadrul sistemului romanesc de cercetare si inovare, a unui numar de principii promovate de Comisie. Desfiintarea sa ar contribui la o dispersie mai mare, in sistemul de cercetare si inovare, a resurselor publice limitate. Aceasta contravine elementelor esentiale pentru un sistem de cercetare si inovare solid si eficient, care, la randul sau, este indispensabil pentru crestere economica si pentru crearea de locuri de munca", au precizat surse din cadrul executivului comunitar.

Informatii de background intr-o afacere cu Miza financiara de 100 milioane de Euro

HotNews.ro a relatat pe larg tentativa senatorilor romani de a desfiinta Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Aceasta institutie a fost infiintata in urma cu 5 ani, printr-o Ordonanta de Urgenta promovata de Guvernul Boc si de ministrul de atunci al Educatiei, Daniel Funeriu. Din 2010, Ordonanta de Urgenta se afla in Parlament pentru a-si urma traseul legislativ, adica pentru a fi transformata in lege. Ordonanta, cu numarul 74/2010, prevede infiintarea UEFISCDI prin comasarea a 3 organisme.

Traseul legislativ a inceput cu Proiectul de lege privindAprobareaOUG, proiect care a fost adoptat in aceasta forma de Camera Deputatilor. Anul trecut, insa, (deci la 4 ani de cand UEFISCDI fusese infiintata) Comisia pentru Invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu, a schimbat numele proiectului de lege astfel: Proiectul de lege pentru Respingerea OUG. Senatul, care este camera decizionala, a adoptat doar o zi mai tarziu proiectul de lege in forma in care a venit de la Comisia condusa de Ecaterina Andronescu. => Care erau efectele, daca legea era promulgata de presedinte? OUG era respinsa, deci UEFISCDI desfiintata pe loc si se revenea automat la cele 3 institutii care sa imparta banii din cercetare, una dintre institutii fiind la Politehnica Bucuresti.

In martie 2014, presedintele Traian Basescu respinge promulgarea Legii care desfiinta UEFISCDI si o trimite Parlamentului spre reexaminare.

Pe 17 martie 2015, Comisia pentru invatamant din Senat condusa de Ecaterina Andronescu RESPINGE cererea de reexaminare facuta de presedintie si trimite in plen la vot final Legea de desfiintare a UEFISCDI.

Luni, 23 martie 2015, Senatul pune pe ordinea de zi Votul Final pe legea de desfiintare a UEFISCDI, iar HotNews.ro scrie in amanunt despre traseul legii si, mai important, reactiile oamenilor de stiinta din Romania.

Senatorii amana luni votul pe marti, iar marti senatorul PSD Ilie Sarbu declara inainte de vot: "Cred ca o mare parte dintre dumneavoastra ati primit din tara, de la profesori, cercetatori, tot felul de adrese si nici noi n-am reusit sa ne facem un punct de vedere clar in comisii. As propune sa retrimitem la comisie pentru o sapt-doua ca lucrurile sa fie clare pentru toata lumea". Propunerea sa este votata cu 80 de voturi "pentru", niciunul impotriva si o abtinere, deci in acest moment proiectul de lege care desfiinteaza UEFISCDI este inapoi in comisii pentru raport suplimentar si va fi supus la vot probabil luni, 30 martie.

Intre timp, cele mai importante voci din lumea universitara si din cercetarea romaneasca s-au declarat impotriva desfiintarii UEFISCDI, catalogata ca singurul loc din Ministerul Educatiei unde s-au adunat tehnocrati de nivel international.

Ce face UEFISCDI?

UEFISCDI imparte catre institute de cercetare si universitati banii pe care Guvernul ii aloca Cercetarii. Aceasta institutie gestioneaza aproximativ 22% din banii pe care statul roman ii aloca cercetarii, adica 416.823.601 lei (aproape 100 milioane de Euro), potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei. Institutia distribuie acesti bani pe baza de competitii pentru proiecte de cercetare, pe care le organizeaza si ulterior monitorizeaza implementarea proiectelor acceptate la finantare.

In cele mai recente competitii, aproximativ 90% dintre evaluatorii proiectelor de cercetare au fost din strainatate. In prezent, Unitatea are 1.865 de proiecte in finantare active.

Citeste si: