Parlamentarii incearca astazi sa desfiinteze Unitatea de Finantare a Cercetarii si sa revina la modelul din 2010, in care 3 organisme distribuiau banii pe care guvernul ii aloca cercetarii. ​Alexandru Babes, cercetator, profesor de Neurobiologie la Universitatea din Bucuresti si fost presedinte al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, a declarat pentru HotNews.ro ca este o greseala sa incerci sa desfiintezi UEFISCDI. Institutia "clar si-a dovedit competenta, a mers in directia europenizarii cercetarii, a folosirii evaluatorilor straini si nu vad ce i s-ar putea imputa", a declarat pentru HotNews.ro ​Alexandru Babes. Intrebat cum se realiza finantarea cercetarii pana in 2010, cercetatorul a explicat ca exista "un centrul la Politehnica ce practica o birocratie absolut excesiva si parca imi aduc aminte si de o lipsa de transparenta in procesul de evaluare a proiectelor de cercetare".

Alexandru BabesFoto: biologie.kappa.ro
  • Pe ordinea de zi a plenului Senatului este un proiect de lege care prevede desfiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) si spargerea institutiei - care se ocupa de impartirea banilor pe care guvernul ii aloca cercetarii - in 3 organisme care in 2010 fusesera comasate pentru a da nastere UEFISCDI.
  • Unul dintre cele 3 organisme care au impartit pana in 2010 banii cercetarii (si care vor imparti banii si de aici inainte, daca parlamentarii desfiinteaza UEFISCDI) functiona pe langa Politehnica Bucuresti, universitate al carei rector a fost din 2004 pana in 2012 Ecaterina Andronescu
  • In prezent presedinte al Senatului Universitatii Politehnica, Ecaterina Andronescu este si presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat si a propus desfiintarea UEFISCDI

HotNews.ro l-a contactat pe Alexandru Babes, doctor in Biologie, profesor de Neurobiologie la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti, autor a 21 de articole in reviste stiintifice cotate ISI, intre care Nature si Nature Medicine, si fost presedinte al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) in perioada 2011-2013, care a declarat ca incercarea de a desfiinta UEFISCDI este o greseala.

"Eu cred ca este o greseala, pentru ca UEFISCDI clar si-a dovedit competenta, a mers in directia europenizarii cercetarii, a folosirii evaluatorilor straini si nu vad ce i s-ar putea imputa. Nu vreau sa caut intentii ascunse, dar in mod cert e o greseala", a declarat Alexandru Babes pentru HotNews.ro.

Acesta a precizat ca atat in ipostaza de cercetator, cat si de presedinte al CNCS "am constatat ca UEFISCDI are o abordare foarte profesionista si nu vad de ce ar disipa resursele, cand lucrurile au mers relativ bine, in conditiile subfinantarii cronice a cercetarii. Parerea mea este ca vom avea o birocratizare cronica", daca se desfiinteaza institutia si se revine la cele 3 organisme care distribuie banii cercetarii.

Intrebat cum s-a realizat finantarea cercetarii pana in 2010 - modelul la care se va reveni daca Senatul adopta Proiectul de lege privind respingereaOrdonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010 - Alexandru Babes a explicat pentru HotNews.ro ca "exista in 2010 un centru la Politehnica ce practica o birocratie absolut excesiva si parca imi aduc aminte si de o lipsa de transparenta in procesul de evaluare a proiectelor de cercetare".

Daca acest proiect de lege va fi adoptat, "se va birocratiza excesiv procesul de finantare a cercetarii si tare mi-e teama sa nu existe tentatia sa se directioneze bani catre anumite institutii preferential sau catre directii de cercetare declarate ulterior prioritare, fara sa existe insa prealabil o evaluare a calitatii", a declarat pentru HotNews.ro cercetatorul.

"Dar cand ceva merge, de ce sa il schimbi?", a precizat Alexandru Babes.

Citeste si: