Democrat-liberalii cer PSD si PNL sa respinga in Parlament desfiintarea Unitatii executive de finantare a invatamantului superior, cercetarii, dezvoltarii si inovarii (UEFISCDI) si anunta ca va sesiza Comisia Europeana pe acest subiect, a anuntat deputatul Raluca Turcan, potrivit Agerpres. In cadrul unei conferinte de presa, vicepresedintele PDL a declarat ca "PSD si PNL au desfiintat, saptamana trecuta, in 30 de secunde, institutia de baza a gestionarii fondurilor de cercetare, dezvoltare si inovare".

"Suntem martorii unui abuz la adresa cercetarii romanesti. PSD si PNL au respins saptamana trecuta, in 30 de secunde in Comisia de invatamant, stiinta, tineret si sport din Camera Deputatilor, o lege de aprobare a Ordonantei 74 prin care a fost infiintata Unitatea executiva pentru finantarea invatamantului superior, a cercetarii, dezvoltarii si inovarii. Deci, PSD si PNL au desfiintat, saptamana trecuta, in 30 de secunde, institutia de baza a gestionarii fondurilor de cercetare, dezvoltare si inovare. In legatura cu acest abuz, in Biroul Permanent National de astazi am decis sa sesizam Comisia Europeana, pentru ca nu este vorba doar de cei 129 de angajati ai acestei institutii, ci despre faptul ca prin acest vot in Parlament PSD si PNL au distrus tot ce este bun in educatia si cercetarea din Romania", a declarat Raluca Turcan, citata de Agerpres.

"PDL, prin decizia BPN, cere majoritatii inca existente a PSD si PNL sa respinga in Parlament desfiintarea Unitatii executive pentru finantarea invatamantului superior, cercetarii, dezvoltarii si inovarii. PDL cere majoritatii inca existente a PSD si PNL sa nu sacrifice cercetarea romaneasca de dragul unor interese meschine. Vom lupta impotriva feudalizarii cercetarii romanesti", a mai declarat Raluca Turcan.

Amintim ca in luna martie presedintele Traian Basescu a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind respingerea OUG 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei si cercetarii. In cererea de reexaminare se arata ca "Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii este o agentie din subordinea Ministerului Educatiei cu atributii-cheie in desfasurarea activitatilor de finantare in sistemul national de invatamant superior si cercetare", potrivit Mediafax.

Miercuri, 2 aprilie, Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor a votat respingerea cererii presedintelui de reexaminare a anularii Ordonantei de urgenta 74. Marti, propunerea de respingere a OUG 74 va ajunge in plenul Camerei Deputatilor, iar dupa aceea urmeaza votul in Senat, camera decizionala, scrie Adevarul. Senatul a mai respins o data aceasta lege, in februarie 2014, dupa care Traian Basescu a trimis legea la parlament pentru reexaminare.

In cazul in care legea va fi respinsa, UEFISCDI s-ar putea desfiinta, iar finantarea in cercetare ar putea reveni la o formula coordonata de mai multe agentii, potrivit sursei citate.