Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca a aflat ieri ca pe ordinea de zi la Senat este proiectul de lege care desfiinteaza UEFISCDI - institutia care distribuie catre universitati si institute banii de cercetare - si ca "odata ce am aflat, evident ca Ministerul Educatiei trebuie sa aiba un punct de vedere, la care lucram acum". Ministrul a spus ca i-a cerut secretarului de stat pe cercetare Tudor Prisecaru sa ii spuna ce se intampla daca senatorii voteaza desfiintarea institutiei. "Mi s-a raspuns ca se revine automat la cele 3 institutii care gestionau banii inainte de 2010. Am zis: nu cred ca este cea mai buna posibilitate, dati-mi alta oferta. Ce se poate? O Hotarare de Guvern care sa reglementeze cel putin 2 institutii. Am cerut sa se fundamenteze aceasta propunere", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Cimpeanu.

Sorin CampeanuFoto: Agerpres

UPDATE Sorin Cimpeanu a precizat ca "o decizie de o astfel de importanta, pentru ca vizeaza intreaga activitate de cercetare la nivel national, va trebui sa aiba ca suport opinia universitatilor, opinia celor care lucreaza in cercetare si opinia Academiei Romane. O sa lansez rapid, in cursul zilei de maine, o consultare a institutiilor de invatamant superior si de cercetare, precum si a Academiei Romane care sa sprijine ministerul in consolidarea unui punct de vedere".

Contactat de HotNews.ro in legatura cu proiectul de lege amanat de doua ori ieri si azi de Senat, proiect care prevede desfiintarea UEFISCDI, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat ca "exista de mult timp Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010 care a intrat pe agenda parlamentului [acum 5 ani pentru a fi transformata in lege, acum pentru a fi desfiintata prin lege - n.red.]. Dar daca tot exista aceasta discutie, trebuie sa tinem seama de urmatoarele puncte de vedere: o singura agentie care sa elaboreze pachete de informatii, sa organizeze competitiile de proiecte, sa finanteze castigatorii si sa monitorizeze implementarea proiectelor nu este poate cea mai buna idee".

In ceea ce priveste declaratiile rectorului Universitatii de Vest din Timisoara, potrivit carora modelul separarii institutiei care gestioneaza banii de cercetare in doua institutii se regaseste doar in Republica Moldova si UEFISCDI functioneaza pe model european, Sorin Cimpeanu a declarat: “e prematur sa ma pronunt. Vor trebui verificate. Nu vreau sa am un punct de vedere inainte de a fi consolidat”.

Ministrul Educatiei a afirmat pentru HotNews.ro ca asteapta propunerea de proiect de HG de la secretarul de stat pe cercetare Tudor Prisecaru, care este si seful Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare din Minister. "Am aflat ca este pe ordinea de zi a senatului acest proiect de respingere a OUG ieri. Odata ce am aflat, evident ca Ministerul Educatiei trebuie sa aiba un punct de vedere, la care lucram acum. Am intrebat ce se intampla daca se respinge OUG. Mi s-a raspuns ca se revine automat la cele 3 institutii care gestionau banii inainte de 2010. Am zis: nu cred ca este cea mai buna posibilitate, dati-mi alta oferta. Ce se poate? O Hotarare de Guvern care sa reglementeze cel putin 2 institutii. Am cerut sa se fundamenteze aceasta propunere", a explicat pentru HotNews.ro Sorin Cimpeanu.

"Mi s-a spus ca exista un raport al Curtii de Conturi care recomanda acest lucru. Urmeaza sa verific raportul Curtii de Conturi", a continuat oficialul.

Cimpeanu a precizat ca a cerut si o analiza "sa vedem in Europa la ce ne raportam, pentru ca nu sunt de parere ca trebuie sa inventam roata. Trebuie sa vedem care este realitatea. Cand voi avea aceste raspunsuri, voi fi in masura sa va ofer un punct de vedere consolidat".

Intrebat cand va prezenta proiectul de Hotarare de Guvern, ministrul Educatiei a spus: "Cred ca suntem obligati sa avem un punct de vedere rapid, saptamana asta sau viitoare. Daca el va fi materializat in Hotarare de Gvern sau nu este de vazut. Amintesc ca nu este initiativa Ministerului Educatiei [proiectul de lege care prevede desfiintarea UEFISCDI - n.red.], ci a Parlamentului". Cimpeanu a declarat ca "poate din analiza va reiesi ca e mai bine asa", cu institutia in forma actuala.

Ministrul Educatiei a sustinut ca, in sustinerea proiectului de lege care desfiinteaza UEFISCDI, "un alt argument care a fost adus: se plang cercetatorii ca se organizeaza prea putine competitii". Intrebat daca pentru asta nu este de vina slaba finantare a cercetarii, Sorin Cimpeanu a raspuns: "Poate fi acesta un argument sau pot fi si altele. O sa am o discutie foarta clara cu UEFISCDI. Sunt convins ca UEFISCDI, unde sunt intr-adevar profesionisti, nu doreste altceva decat binele cercetarii. Problema este la Parlament. Noi nu putem sa influentam activitatea Parlamentului, dar punctul de vedere al Ministerului Educatiei va fi consolidat, in interesul cercetarii si sustinut ca atare. La asta lucram".

Amintim ca senatorii incearca sa desfiinteze Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Miza financiara: institutia gestioneaza aproape 100 milioane de Euro

Pe ordinea de zi a Plenului Senatului de luni, 23 martie 2015, a fost inscris Proiectul de lege privind respingereaOrdonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010. Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010 ainfiintat acum 5 ani UEFISCDI - prin comasarea urmatoarelor 3 organisme: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrul National de Management Programe (care functionau in subordinea Ministerului Educatiei) si Agentia Manageriala de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic - Politehnica (AMCSIT - Politehnica).

Practic, la 5 ani dupa ce Guvernul Romaniei a decis ca este o Urgenta ca finantarea cercetarii sa se faca printr-o singura institutie care sa distribuie banii, Parlamentul vrea sa respinga transformarea in lege a ordonantei din 2010. Este pentru a doua oara cand Parlamentul vrea sa desfiinteze aceasta institutie, dupa ce fostul presedinte Traian Basescu a respins legea de la promulgare si a trimis-o Parlamentului spre reexaminare, anul trecut.

Senatorii au amanat votul pentru marti, 24 martie, iar astazi au decis retrimiterea proiectului de lege la comisii, pentru raport suplimentar, pana saptamana viitoare. Inainte de vot, senatorul social-democrat Ilie Sarbu a declarat in plen: "Cred ca o mare parte dintre dumneavoastra ati primit din tara, de la profesori, cercetatori, tot felul de adrese si nici noi n-am reusit sa ne facem un punct de vedere clar in comisii. As propune sa retrimitem la comisie pentru o sapt-doua ca lucrurile sa fie clare pentru toata lumea".

Citeste si: