Suntem in al doilea an de intarziere a lansarii Planului National de Cercetare 2014-2020, care contine competitiile de proiecte de cercetare. Cercetatorii din universitati sau institute nu au, de tot atata timp, o competitie care sa le finanteze cele mai valoroase idei si proiecte. Asta in conditiile in care Romania are cel mai mic buget alocat Cercetarii din Europa, 0,24% din PIB. "Cred ca energia de a distruge pe care o tot vedem ar trebui concentrata pe sustinerea acestui domeniu vital", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Curaj, directorul general al UEFISCDI. Aceasta este institutia care organizeaza competitiile pe proiecte si pe care Comisia pentru invatamant din Senat o vrea desfiintata sau diluata.

Adrian CurajFoto: Agerpres
  • HotNews.ro a scris pe larg in aceasta dimineata ca senatorii din Comisia pentru invatamant aveau in plan sa discute astazi, 20 octombrie 2015, infiintarea unei a patra agentii - Agentia pentru Cercetare, Transfer Tehnologic si Inovare (ACTTIN) - care sa distribuie banii cercetarii.
  • Potrivit propunerilor Comisiei pentru invatamant din Senat, Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare [condusa de Tudor Prisecaru, secretar de stat - n.red.] poate sa ii atribuie direct acestei agentii conducerea de programe de cercetare.
  • Principala tinta a modificarilor propuse de Comisia de invatamant din Senat este UEFISCDI, institutia care imparte un sfert din banii cercetarii la proiectele care ies castigatoare din competitiile pe care le organizeaza

Adrian Curaj, directorul general al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), a declarat pentru HotNews.ro ca, "pentru mine, important este sa dam un mesaj de predictibilitate si de stabilitate a institutiilor, mai ales acolo unde putem sa spunem fara retinere prea multa ca exista performanta. Asta se reflecta in cazul nostru asupra celor care sunt finantati de institutia noastra. Sunt mii de oameni care au granturi in derulare, suntem implicati in zeci de proiecte europene si permanent exista aceasta sabie deasupra capului care anuleaza orice incredere a oamenilor care lucreaza".

"Mai este un mesaj important referitor la ce se intampla cu sistemul de cercetare din Romania. Suntem la un an de intarziere de la PN III (Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare 2014-2020), deci nu l-am avansat si toate incercarile noastre de a le permite oamenilor sa cream un context potrivit cercetarii - sunt multi care au revenit in tara - nu au niciun fel de predictibilitate", a avertizat Curaj. Concret, cercetatorii nu stiu cand se pot inscrie in competitie pentru fonduri si ce decizii sa ia pentru proiectele pe care vor sa le dezvolte.

Directorul UEFISCDI a amintit ca bugetul pe care Romania il aloca Cercetarii este ultimul din Europa. "Avem 0,24% din PIB anul acesta. Suntem ultimii in Europa si ca fonduri publice, dar si ca procent din fondurile structurale ale Romaniei destinate inovarii. Noi negociem banii europeni pentru noi", a anuntat Curaj, care a precizat ca aceasta este problema majora cu care se confrunta sistemul de cercetare din tara.

"Este un moment important, daca tot discutam si avem cercetarea sus pe agenda, sa ne gandim cum anume luptam toti pentru un buget cu sens si cum anume la primele rediscutari ale fondurilor structurale sa adaugam resurse. Cred ca energia de a distruge pe care o tot vedem ar trebui concentrata pe sustinerea acestui domeniu vital", a declarat pentru HotNews.ro directorul UEFISCDI.

Oficialul a precizat ca UEFISCDI "a aparut in 2009, atunci cand Comisia Europeana ne-a spus ca trebuie sa ne gandim la eficienta si eficacitate. Nu este important cati impart banii, dar ar trebui sa tinem cat mai international si mai compact acest mecanism".

Adrian Curaj a amintit ca ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, "a spus acum 2 saptamani ca este pentru un buget de 4% pentru educatie si o crestere cu 50% a bugetului pentru cercetare. Cercetarea in 2016 are nevoie de o crestere cu 0,12% din PIB, pe langa cei 0,24% din prezent, pentru a intra in traiectoria tintelor pe care si le-a asumat".

"Putem sa fim extrem de competitivi international, inclusiv prin modul in care alocam resursele. Astfel le dam incredere si celor din strainatate si putem sa le spunem: veniti, pentru ca banii se distribuie corect, prin experti straini si romani. Mesajul acestor bani este extrem de puternic. Imi pare rau ca acest mesaj se poate pierde. Este construit greu, pentru ca n-a fost inaintea experientei noastre", a explicat pentru HotNews.ro directorul general al UEFISCDI.

Reactia directorului general al UEFISCDI vine la "a doua runda" de incercari de destructurare a institutiei din partea Comisiei pentru invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu. UEFISCDI a fost infiintata in urma cu 5 ani, prin comasarea a 3 institutii care imparteau pe atunci banii din cercetare, una dintre cele 3 institutii fiind la Politehnica Bucuresti. Institutia gestioneaza aproximativ 100 milioane de Euro, iar in cele mai recente competitii aproximativ 90% dintre evaluatorii proiectelor de cercetare au fost din strainatate.

Incercarea Comisiei pentru invatamant din Senat de a dilua rolul acestei institutii calca in picioare atat avertismentele Comisiei Europene, cat si decizia ministrului Educatiei si a guvernului de a mentine aceasta institutie.

Citeste si: