Rapoarte oficiale ale guvernului britanic publicate luni arata ca protestatarii care au luat parte in luna august la episoadele violente din principale orase ale Marii Britanii erau tineri, saraci, insa, doar o mica parte dintre ei faceau parte dintr-o gasca organizata, informeaza Reuters.

Rapoartele realizate de Ministerul de Interne si de Ministerul de Justitie, in urma analizarii arestarilor facute in timpul revoltelor, sustin ca bandele nu au reprezentat un factor major in desfasurarea evenimentelor care au zguduit capitala britanica si principalele centre ale tarii. Conform datelor, doar 13% dintre cei arestati pe tot teritoriul tarii faceau parte din bande. In afara Londrei, politia a raportat un procent mai mic de 10%.

Datele furnizate de rapoarte reaprind dezbaterea cu privire la rolul jucat de gastile organizate in evenimentele din august. Primul-ministru britanic, David Cameron, le-a considerat centrale evenimentelor respingand acuzatiile ca tinerii din comunitatile sarace au fost alienati de masurile de austeritate ale guvernului.

"In ceea ce priveste rolul jucat de bande in dezordinea publica, majoritatea fortelor de politie au perceput ca, acolo unde membrii ai bandelor au fost implicati, acestia nu au jucat, in general, un rol esential", se arata in raportul inaintat de Ministerul de Interne in care se mentioneaza totusi ca au fost cateva probleme orchestrate.

Analiza arata ca in cele cinci zile de proteste au fost raportate mai mult de 5.000 de infractiuni, au fost arestate in jur de 4.000 de persoane iar aproape 2.000 dintre ele au aparut in fata unui tribunal.

Cei mai multi dintre infractori sau suspecti provin din familii sarace si au cazier. Jumatate dintre cei care au ajuns in fata unui tribunal au sub 20 de ani, un sfert dintre acestia avand o varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani. Trei sferturi dintre persoanele detinute au o condamnare anterioara, iar 26% dintre ei au comis deja mai mult de 10 abateri.

"Este clar ca, prin comparatie cu media populatiei, este mai probabil ca cei adusi in fata tribunalului sa primeasca ajutoare sau mese gratis la scoala, sa aiba nevoi educationale speciale si sa lipseasca de la ore, dar si sa aiba o forma oarecare de trecut infractional", sustine raportul Ministerului de Justitie.

Datele mai arata ca cei mai multi dintre tinerii implicati locuiesc in 20 dintre cele mai sarace zone ale tarii si ca doua treimi dintre ei au nevoi educationale speciala. 35% dintre adultii implicati nu au un loc de munca.

"Aceste date confirma ca, in marea majoritatea a cazurilor, infractori existenti si-au facut simtita prezenta in timpul protestelor din august. Faptul ca jumatate dintre infractiunile raportate sunt delicte precum furt si vandalism arata ca o mare parte din actele la care am asistat au fost motivate de oportunitate si lacomie", a declarat ministrul Politiei, Nick Herbert.

Un raport separat inaintat de Politia Metropolitata din Londra subliniaza ca, in ciuda faptului ca dimensiunea si desfasurarea rapida a revoltelor au fost fara precedent, nu au fost destui politisti disponibili in noaptea in care au erupt violentele. In raport se mai arata ca o analiza va indica in ce fel poate fi crescut numarul politistilor si ce costuri presupune dotarea politiei cu tunuri de apa.

Reamintim ca protestele violente au izbucnit pe 6 august in cartierul Tottenham din Londra iar, in cateva zile s-au raspandit in marile orase ale tarii rezultand unul dintre cele mai mari episoade de acest fel inregistrate de Marea Britanie.

Citeste si: