Politia din Londra a condamnat valul de violente si vandalism "imitate" de sute de britanici pentru a doua seara consecutiv, care s-a extins dincolo de cartierul Tottenham, relateaza BBC. Peste 100 de persoane au fost arestate dupa ce mai multi ofiteri au fost atacati, masini de politie au fost distruse, iar magazinele din mai multe zone ale Londrei au fost vandalizate si jefuite.

Masini incendiate in cartierul Tottenham, LondraFoto: Reuters

Violentele s-au extins duminica seara in Enfield (nord), Brixton (sud) si in Walthamstow si Waltham Forest (nord).

Circa 35 de politisti au fost raniti in cele doua nopti de proteste, izbucnite dupa ce un barbat a fost ucis, joi, de politisti inarmati. Barbatul ucis joi de politisti avea 29 de ani si era tatal a patru copii.

Trei ofiteri au fost loviti de o masina cand incercau sa aresteze pe cineva.

Circa 200 de persoane au devastat magazine si au atacat politia numai in sudul Londrei.

"Acestea nu sunt grupuri de oameni care actioneaza in numele comunitatilor. Sunt indivizi care, dimpotriva, lovesc in comunitati si provoaca scandal", a declarat comandantul Adrian Hanstock de la Politia Metropolitana.

"Evident, sunt oameni in acest oras care, din pacate, urmaresc sa provoace violenta, care cauta orice ocazie sa fure si sa incendieze cladiri si sa creeze senzatia de haos, fie ca sunt anarhisti, ca fac parte din gasti organizate sau sunt doar niste tineri fara educatie, care vor o noua pereche de pantofi", a declarat viceprimarul Capitalei britanice, Kit Malthouse.

Acesta a adaugat ca violentele afecteaza imaginea Londrei, cu un an inaintea Jocurilor Olimpice. "Ce trebuie sa facem in urmatoarele luni este sa evidentiem ca adevarul fundamental despre Londra este ca este unul dintre cele mai sigure, grozave orase de pe pamant. Avem un nilve redus de crima si aceste violente sunt rare".

Incidentele reprezinta cele mai grave proteste inregistrate la Londra in ultimii ani, desi capitala Marii Britanii a fost, in ultimele luni, scena unor manifestatii organizate de studenti si sindicalisti.