Corespondenta din Marea Britanie

Revoltele britanice, sau ce se intampla cand societatea nu mai are sens

de Radu Umbres     HotNews.ro
Joi, 11 august 2011, 5:28 Actualitate | Opinii


Cele patru nopti de haos de pe strazile Londrei si altor orase britanice vor isca o discutie relativ previzibila in politica din Marea Britanie. In mare masura, forumurile HotNews.ro contin deja unele dintre argumentele care se vor arunca in lupta din urmatoarele zile, din Camera Comunelor pana la Facebook. Scriu acest material in camera mea din Tottenham, la 10 minute de locul in care pentru ore in sir a disparut ideea de lege, drept si stat, pentru a expune cateva dintre pozitiile care vor aparea, precum si motivul pentru care toti vor avea dreptate impreuna, desi fiecare greseste.

Vor exista cateva tabere politico-sociale care vor incerca sa arate de ce revoltele incepute in Londra justifica ideologia lor specifica. Cu alte cuvinte, de ce “noi” avem dreptate in timp ce “voi” va inselati. O tragedie sociala este momentul perfect pentru fiecare ideologie sa isi afirme „adevarul” ei.

 • Cel mai usor de inceput este cu pozitia cea mai simplista: extrema dreapta nationalista. In forma ei cea mai brutala si aproape eradicata, se va pune problema rasiala. “Anumite rase nu respecta conventiile sociale”.

Eroarea acestei pozitii este evidenta. Grupurile de tineri violenti au reflectat diversitatea Londrei. Au fost englezi nativi, africani, afro-americani, sud-asiatici, din orientul mijlociu si apropiat, si de oriunde altundeva a mai existat prezenta coloniala britanica. Este adevarat ca unele grupuri au fost mai prevalente decat altele, dar relatia cauzala intre rasa si violenta este absolut falsa. Daca un unic grup rasial dintre cele amintite ar fi recurs la violenta, Londra ar fi fost devastata complet in cateva ore. Exista cauze pentru alcatuirea grupurilor de atacatori, dar rasa nu este unul dintre ele, asa cum bine remarca Dan Tapalaga.

 • O alta pozitie simpla, mai putin brutala, dar cu anumita afinititate in randul intelectualilor radicali, este pozitia stangii extreme. Originea revoltelor va fi gasita in sistemul de exploatare economica si politica a capitalismului, cu precadere aspectele sale rasiste si consumeriste.

Revoltele au inceput in urma uciderii unui tanar cu origini africane de catre politia metropolitana. Acesta a fost impuscat in cadrul unei actiuni a politiei metropolitane de combatare a violentei in interiorul comunitatilor africane. Nu se stie cu certitudine ce s-a intamplat in acel caz, dar revolta a inceput ca un protest pasnic al rudelor si prietenilor celui ucis. Acestia au cerut explicatii privind evenimentul considerat suspect. Mark Duggan a fost impuscat fara sa traga vreun foc, asa cum s-a crezut initial, iar ancheta politiei a prezentat primele rezultate abia astazi, la cinci zile dupa eveniment. Durata este normala pentru asemenea cazuri, insa protestul pasnic a devenit violent in momentul in care nimeni nu a venit sa discute cu grupul adunat in Tottenham High Road.

Asocierea directa intre componenta de protest public si jafurile ulterioare este insa falsa. Multi dintre cei care considera ca politia britanica aplica tratamente discriminatorii diferitelor rase nu au participat la violente. Mai mult, sunt convins ca majoritatea celor care au jefuit magazinele londoneze nu considerau asta un gest politic. iPhone si Nike erau mai aproape decat Mark Duggan. Mai mult, grupurile cu traditie in protestul de stanga au fost absente, de la anarhisti la miscarea UKUncut, iar acestia distrug simboluri fara sa plece cu carucioare de supermarket pline de laptopuri.  

 • Discutia cu adevarat importanta si relevanta din punct de vedere politic se va purta insa in jurul a doua alte probleme: multiculturalismul si rolul statului in societate.

Cred ca exista o problema a multiculturalismului, dar nu cea la care se refera majoritatea criticilor acestuia. Simplu spus, nu avem prea mult multiculturalism, ci avem prea putin. Stiu ca este o idee contraintuitiva, dar aceasta afirmatie este sustinuta de o anumita perspectiva. Zonele din care au provenit atacatorii sunt foarte diverse din punct de vedere etnic si religios, dar nu aceasta a fost cauza violentelor. Exista zone la fel de multiculturale in Londra in care traiesc alaturi europeni, africani si asiatici, in care nu au existat violente. Finsbury Park sau Holloway sunt exemple care imi vin in minte din traseul meu saptamanal cu bicicleta.

Differenta intre acestea si Tottenham este diferenta intre chiria de 1000 de lire si chiria de 2000 de lire pe luna pentru un aparament cu trei camere. Unele sunt mai sarace si mai segregate decat celelalte. In cartierele multiculturale cu scoli bune si locuri de munca se creeaza acea atmosfera extraordinara de dinamism si inovatie care caracterizeaza Londra ca oras in care vrei sa traiesti. Dar aici se amesteca rasele, culturile si religiile intr-un mecanism care genereaza bogatie si respect pentru fiecare.

In Tottenham sau Hackney nu exista acest tip de multiculturalism pentru ca fiecare sta in interiorul grupului sau de referinta. Daca vreti, mai multe grupuri monoculturale traiesc in paralel. Asa cum frica de celalalt si nesiguranta te impinge sa intri intr-o gasca de cartier mono-rasiala in Wood Green, perspectivele profitului te imping sa vinzi mancare ghaneza in Portobello Market alaturi de toate etniile pamantului.

In aceeasi masura in care Londra este multiculturala pentru ca este bogata, esti si bogata pentru ca este multiculturala. Dinamismul economic si social al metropolei este dat si de catre (probabil) cea mai diversa populatie din lume. Mono-culturalismul nu este o sursa de dezvoltare pentru orasele din Marea Britanie, dovada fiind Hull si Middlesborough. Uitandu-ne la  Birmingham, ne dam seama ca nici diversitatea etnica, pur si simplu, nu este singura cauza. Multiculturalismul modeleaza orasul intr-un fel asemenator in care o face clima. In functie de cum se evolueaza orasul ca raspuns la factori externi, va fi bine sau rau de trait. Pentru cei din Bucuresti, ajunge sa iesiti afara in dogoarea verii ca sa va dati seama daca betonul atotcuprinzator este sau nu cel mai bun raspuns la canicula.

Teza multiculturalismului primeste cea mai grea lovitura atunci cand ne uitam de fapt la cultura acestor tineri care sparg magazine. Nu o fac in numele Jihadului, a lui Haile Sellasie sau a culturii traditionale africane. O fac pentru a se juca la XBox si comunica prin Blackberry pozitia politiei si planurile de atac.

Marea majoritate a acestora este nascuta in Marea Britanie din parinti nascuti in Marea Britanie. Din punct de vedere cultural, sunt mai asemanatori cu tineri de aceasi varsta care au stat ingroziti acasa decat de parintii lor. Sunt vorbitori exclusivi de engleza, putin sau deloc religiosi, se dau in vant dupa muzica contemporana si vor haine cu branduri faimoase. Adica, exact ca majoritatea tinerilor englezi.

Ca exemple de efecte “culturale”, turcii si kurzii musulmani si-au adus neamurile si au pazit cot la cot magazinele lor de pe Green Lanes. Comunitatea Sikh, una dintre cele mai traditionale, a facut un lant viu in jurul spatiilor lor religioase. Alte magazine de cartier si lanturile comerciale au pus zabrelele in absenta unei solidaritati comunitariene.

Un alt argument va aduce in discutie rolul statului in societate
. Se intrevad cateva dintre posibilele idei. De la dreapta, se va cere mai multa fermitate din partea politiei pentru a putea inabusi in fasa asemenea manifestari. De la stanga, se vor cere mai multe investitii publice in zonele sarace pentru a ridica nivelul social al zonei. Cred ca acestea sunt jumatati de adevar care ascund alte adevaruri mult mai importante.

Politia londoneza a fost prinsa pe picior gresit de revolte, dar nu aceasta a fost cauza declansarii si perpetuarii distrugerilor. Pur si simplu, revoltele au izbucnit din atat de multe locuri simultan, incat orice forma de politie care respecta drepturile inalienabile ale omului ar fi fost pusa in dificultate. O represiune totala a atacatorilor i-ar fi oprit, dar diferenta intre Marea Britanie si Libia este statul de drept in care puterea statului este limitata de drepturile cetatenesti.

Si acesta este motivul pentru care Marea Britanie este un loc mai bun de trait decat Libia sau Romania pre- si post-1989.

Pe de alta parte, investitiile publice in Tottenham ar rezolva doar temporar sau poate deloc problema adevarata. Parcul care sta intre mine si Broadwater Farm este in curs de reconstructie, dar gastile de cartier vor continua sa se intalneasca la fel ca inainte. (Re-)deschiderea unor cluburi de tineret si a unor noi spatii de socializare civilizata ar putea imbunatati atmosfera zonei, dar pe termen lung nu ar schimba esential problema. Este o zona cu putine locuri de munca, scoli inferioare si parinti ce nu pot sau nu vor sa ofere intotdeauna conditii pentru dezvoltarea copiilor lor.

Mai sus am incercat sa arat care sunt slabiciunile diferitelor pozitii care s-ar putea sa apara.

Este mai greu sa spui ce ar trebui de fapt facut, si mult mai greu sa spui cum se poate aborda concret problema. Cu siguranta vor aparea opinii echilibrate si deschise la dialog, dar nu vor primi aceeasi atentie pentru ca mesajele radicale, din orice parte ar veni acestea, sunt mult mai simple si mai atragatoare decat discutiile calme si realiste.

Cred ca cel mai bun punct de pornire este sa intelegem cu adevarat ce a fost in mintea celor care au jefuit si au ars. Un lucru este sigur: nu exista un singur motiv comun tuturor, si chiar un singur individ poate sa aiba mai multe motive simultan. Daca tinerii, in special cei de culoare si cei care locuiesc in cartiere cu criminalitate ridicata se simt umiliti de procedurile de perchezitie spontana “stop-and-search”, de ce fura din magazine?

Daca sunt doar niste hoti, de ce incep prin a ataca politia si declara ca se simt, in sfarsit, observati de o societate care i-a ignorat pana in momentul in care incendieze sedii de politie? Iar contagiunea prin retele sociale si telefonie mobila a facilitat raspandirea fenomenului, dar nu l-a cauzat. Tinerii nu au descoperit Twitter si Blackberry Messenger vineri seara, ci au profitat de un moment in care un stat in care ei nu au incredere a fost la un nivel minim de securitate si legitimitate. Si nici nu este vorba de criminali inraiti care au planuit o actiune sistematica. Ingrijorator a fost faptul ca o miscare spontana necoordonata a aratat cat de fragil este un sistem politic atunci cand destui oameni nu mai cred in legitimitatea proprietatii private si a statului de drept.

Nu exista nici o justificare legala sau politica pentru jafurile si incendierile ce s-au raspandit in Marea Britanie. Sunt acte criminale iar cei care le-au savarsit vor raspunde in fata judecatorilor. Totusi, este mult prea usor si linistitor sa ne oprim aici si sa consideram problema rezolvata. Acesti tineri au comis niste acte ilegale, dar ei nu cred in contractul social care sta la baza unui stat si a sistemului sau legal. Intr-un mod salbatic si complet opus ideii de liberalism politic, acesti tineri au aratat ca nu sunt dependenti de “statul bunastarii” si ca pot sa isi obtina singuri mijloacele de trai.

Dar ei nu cred in echitatea sistemului social care ii inconjoara. Poate ca se inseala si sistemul este corect. Cu siguranta ca unii dintre ei inteleg cum functioneaza economia de piata si legatura dintre efort si castig, dar aleg calea ilegala din lene sau dispret. Cu toate acestea, sunt la fel de sigur ca exista printre ei oameni care ar face acelasi alegeri ca cei care respecta legea si incerca sa isi castige legitim traiul, daca ar avea aceleasi oportunitati. Un laptop se poate cumpara si din salariu, si te bucuri si mai mult de el cand nu esti considerat hot, ci cumparator cinstit.

Dar este oare atat de greu sa ne punem in locul unui copil din Tottenham care nu are un Playstation la fel ca omologul sau din Brent si care nu intelege cu ce a gresit astfel incat sa fie unde este in loc sa fie intr-un loc mai bun? Pentru Marea Britanie si pentru ideea unei societati bazate pe dreptate, sper ca macar un singur lucru bun sa ramana dupa aceste groaznice evenimente. O societate in care un tanar de 14 ani sa aiba capacitatea reala de a face alegerea intre cele doua alternative, si sa fie judecat la fel ca orice alt cetatean.

Emil Stoica a facut o analiza rapida a fenomenului
, dar s-a limitat la aspectul punitiv. Indivizii care nu respecta societietatea trebuie pedepsiti, iar timpul “vorbei bune” a trecut. In Tottenham exista 54 de someri pentru fiecare loc de munca disponibil. Unde este atunci posibilitate de a “alege” intre criminalitate si munca? Iar despre “vorba buna” - comunicarea dintre politie si comunitatile sarace este deficitara si exact acesta a fost motivul pentru care oamenii nu au avut incredere in cei care au impuscat un tanar din randul lor.

Exista indicii ca uciderea a fost suspecta, dar nici macar nu conteaza asta. Orice s-ar fi intamplat, politia trebuia sa comunice cu familia celui ucis, dar au facut-o doar dupa ce au izbucnit revoltele. Un ziarist l-a intrebat pe un tanar, undeva intre retorica si ironie, daca distrugerile si jaful sunt cea mai buna metoda de a protesta impotriva brutalitatii politiei. Raspunsul tanarului l-a lasat pe jurnalist fara replica: “Da. Nu ai fi aici sa vorbesti cu mine daca nu exista revolta. Acum doua saptamani, am participat la un mars pasnic alcatuit din 2000 de negri britanici ce au protestat in fata Scotland Yard-ului si nu a existat nici o referinta in presa.”

Aceasta este probabil o articulare rara a sentimentelor, in spatele careia s-au ascuns multi care doar au jefuit fara sa faca declaratii politice, dar toti se simt, intr-un fel sau altul, lasati in afara societatii. Iar atunci cand esti in afara societatii, totul este permis. Iar daca solutia lui Emil Stoica pentru eliminarea “cercului vicios” este puscaria, atunci ar fi bine ca Marea Britanie sa utilizeze banii destinati salvarii bancilor pentru constructia de inchisori, pentru ca cercul se extinde pe zi ce trece.

Insa, asa cum bancile au fost salvate nu pentru ca meritau din punct de vedere moral, ci pentru a stabiliza sistemul socio-economic in ciuda erorilor individuale, de ce ar trebui folosita o logica diferita in cazul acestor tineri care, in urma unei alegeri sau din lipsa posibilitatii de alegere, au ajuns sa jefuiasca si sa dea foc?

Daca o societate include si bancile si oamenii, ar trebui salvati acestia din urma la fel cum au fost salvate cele dintai. Indraznesc sa cred ca un tanar de 13 ani caruia i se poate distruge orice sansa la o existenta decenta este cel putin la fel de important ca Royal Bank of Scotland. Si nu este vorba de o „a doua sansa”, ci de crearea unui sistem in care responsabilitatati egale corespund oportunitatilor egale. Este bine si drept ca cei vinovati sa plateasca pentru faptele lor. Dar viitorul apartine respectarii legii din increderea in dreptatea sistemului nu din frica de pedeapsa.

Totusi, Emil Stoica are dreptate in privinta sistemului de asigurare sociala si a efectelor perverse ale acestuia. Intr-adevar, cercul vicios poate fi intrerupt prin reforma sistemului pentru a opri dependenta celor saraci de transferuri de la stat. De asemenea, concentrarea saracilor in locuinte sociale multietajate izolate de comunitatea urbana duce la un focar de criminalitate si alienare.

Acestea sunt printre cele mai importante schimbari de la care se poate incepe si rezolvarile nu sunt simple. Dar ceea ce Emil Stoica nu mentioneaza este ca multi dintre acesti tineri care azi jefuiesc magazine, pot sa fie cetateni muncitori maine, platind taxe si contribuind la societatea care le-a oferit o sansa echitabila. Din pacate, jaful a fost un mod bolnav de a arata ca nu sunt dependenti de statul bunastarii dar ca nici nu respecta sistemul de drepturi si obligatii al acestuia.  Iar ceea ce tine o societate impreuna nu este politia, ci faptul ca majoritatea covarsitoare a oamenilor considera legea si statul de drept ca entitati legitime. Aceasta din urma este starea sociala pe care revoltele britanice o pun sub semnul intrebarii.

Dan Tapalaga considera revoltele o „aberatie” in interiorul unui sistem economic construit pe „individualism si performanta”, dar se uita din perspectiva gresita. Jafurile au fost un exemplu bolnav de individualism si „performanta”, nu opusul sau. Aberatia a venit din alta parte: absenta participarii la un sistem reciproc de incredere si respect in care individualismul si performanta nu incalca drepturile altora.

Tinerii care au distrus Londra au ramas doar la nivelul interesului propriu pentru ca nu s-au simtit parte a contractului social in care traim
. Din aceasta perspectiva, nu au fost cu nimic mai prejos decat cei care au pus pe butuci sistemul financiar din rapacitate si interes propriu fara sa le pese de efectele sistemice ale actiunilor lor. Cheia succesului capitalismului nu este interesul propriu, ci adeziunea voluntara la un sistem liberal al drepturilor si al obligatiilor cetatenesti.

Pentru cine se indoieste de asta, sa se intrebe daca Romania este sub-dezvoltata pentru ca nu suntem destul de axati pe interesul propriu. Nu egoismul lipseste in Romania, ci sentimentul ca avem toti aceleasi drepturi si obligatii si ca statul reprezinta o forma de organizare a societatii pe principii mutuale si nu un mecanism de folosire a puterii pentru interese private.

Discutiile din jurul revoltelor din Marea Britanie au, din pacate, prea putina relevanta pentru Romania. “Din pacate” nu pentru ca nu exista criminalitate, rasism, inegalitate sociala si multe alte fenomene negative comune cu cele intalnite azi in Marea Britanie.  Exista, dar raman ascunse sub alte problem sistemice cum ar fi coruptia, absenta unor mecanisme de control al puterii, sau productivitatea scazuta a economiei.

Spun “din pacate” pentru ca in Romania nimeni nu chestioneaza politia sau statul pe baza criteriului de dreptate sociala. In Romania, pila si spaga inlocuiesc cocktailul Molotov si fiecare incearca sa se descurce asa cum poate pe termen scurt. Intrebarile privind echitatea unei societati se pun doar atunci cand exista ideea unei societati careia fiecare dintre noi ii apartinem.  

Din pacate pentru Romania, acei tineri britanici care arunca pietre in politie intre doua reprize de jaf vor da nastere la discutii si solutii din care societatea britanica poate iesi mai puternica si mai echitabila. Aceste discutii sunt inexistente in Romania din cauza subdezvoltarii sociale si politice si nu datorita unui sistem echitabil si functional. David Cameron a condamnat actele atacatorilor, dar si-a incheiat discursul cu fraza „exista ceva fundamental gresit in societatea noastra”. Ramane de vazut ce raspuns vor gasi britanicii la intrebarile privind societatea lor, dincolo de vinovatia individuala.

In acest timp, Romania are un stat, dar, spre deosebire de Marea Britanie, nu are o societate.

 • Radu Umbreș este absolvent de sociologie si ASE si in prezent studiaza antropologia in Anglia, la University College London


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13832 vizualizari

 • +16 (46 voturi)    
  tipic.. (Joi, 11 august 2011, 5:50)

  gicu [anonim]

  Da multumi pentru insulta la adresa Romaniei ti-o spune cineva care locuieste la NY si care a studiat atat in Europa cat si in SUA. In Anglia nu m-am oprit ca nu aveam de ce. Pozitia ta e tipica pentru departamentele din care faci parte, o pozitie de centru stanga in care confuzi linia ideologiei nationaliste cu "dreapta". si evident uiti ca nationalismul se impaca bine cu stanga. Trecem peste asta, ce s-a intamplat in Anglia e foarte simplu si clar:esecul total al multiculturalismului pe care l-am vazut si in Franta. Este dincolo de masura evidentei ca cei de anumit origini, cam tot timpul aceeasi au probleme eterne de integrare oricat s-ar investi. Aceeasi populatie creaza probleme in Europa Vestica, in SUA in Canada, in Australia. Mata poti dezbate cat doresti insa faptul ca societatea europeana nu mai doreste aceste grupuri etnice, aduse acolo fara voia lor si tocmai de stanga, va deveni foarte evident, cat se poate de evident. Iar in ce priveste Romania, o prefer asa cum este in afara multiculturalismului, imi pare rau dar job nu vei avea in Romania asa ca stai acolo si calaraste multiculturalismul sa ai justificare pentru ce scrii si studiezi. Ar fi fost mai interesant sa discuti situatia europenilor din est, care nu beneficiaza de niciun ajutor dar sunt insultati sistematic cum o faci si tu. Dar de, est europenii sunt niste bestii, n;est pas?
  Bafta.
  • -7 (11 voturi)    
   Rolul statului (Joi, 11 august 2011, 10:32)

   apc [anonim] i-a raspuns lui gicu

   Mai uita si alte aspecte atunci cand vorbeste de rolul statului in societate si imparte lucrurile doar in stanga si dreapta, ca si cand pe lume ar exista doar alb sau negru. Mai exista si color. Adica o paleta intreaga de nuante interesante in care statul a fost eliminat cu totul. Uite un singur exemplu la intamplare:

   OMUL se afla intr-o stare continua de legitima aparare impotriva STATULUI. De abia este nascut si deja este strivit sub greutatea legilor, care sunt facute nu de el, nici pentru el, fara el, impotriva lui.
   "A fi guvernat înseamnă a fi ținut la vedere, inspectat, spionat, dirijat, legiferat, reglementat, priponit, îndoctrinat, povățuit, controlat, estimat, reevaluat, cenzurat, comandat de către ființe care nu au nici înțelepciune, nici știință și nici virtute."

   Ati fost invatati, educati, indoctrinati , ca ANARHISMUL este ceva RAU, de fapt asa cum gandim NOI ,ganditi si DUMNEAVOASTRA dar va este frica sa RECUNOASTETI ! Cititi si veti vedea ca suntem la fel ca voi, nici mai buni, nici mai rai!De ce avem FATA ASCUNSA DE O BATISTA? Simplu, fiindca PUTEREA ne haituieste, vor sa ne identifice, sa ne aresteze,LE ESTE FRICA DE NOI!

   Majoritatea cred ca a fi ANARHIST, inseamna a fi hot, criminal, terorist, caruia ii place dezordinea si haosul. Aceasta este imaginea pe care GUVERNANTII doresc sa ne-o faca pentru ca populatia sa ne condamne, sa ne urasca, sa le fie frica de noi,sa fim priviti ca niste paria ai societatii.
   ANARHISMUL este o doctrină și mișcare politică ce a luat naștere in secolul al XIX-lea pe continentul european. Termenul "anarhism" provine din grecescul "anapxia" (care înseamnă „an- archon“ (fără stăpân) ( derivat din cuvântul din limba greaca vechean-archos, care s-ar traduce în limba română prin expresia fără conducere sau fără conducători). În sensul cel mai general, "ANARHISMUL este convingerea fermă că toți conducătorii sunt în ultimă instanță opresivi și, ca atare, trebuie eliminați/înlăturați
   • -5 (9 voturi)    
    Prefer anarhia (Joi, 11 august 2011, 12:13)

    Bogdan C [anonim] i-a raspuns lui apc

    Intre o societate bolnava, apatica, care se lasa permanent calcata in picioare, cum este cea romaneasca, si una instabila cu explozii de anarhie, o prefer pe cea din urma. Macar asta reaminsteste guvernului ca exista o populatie de care nu iti poti bate joc, si ca daca permanent urmaresti doar interesele corporatiilor si grupurilor financiare, la un moment dat situatia iti va exploda in fata.
   • +1 (9 voturi)    
    da (Joi, 11 august 2011, 12:14)

    gabriel [anonim] i-a raspuns lui apc

    cred ca ai ajuns prea departe...incearca un consult medical, nu glumesc !
   • +9 (9 voturi)    
    Rolul statului si anarhia (Joi, 11 august 2011, 13:42)

    Eva [anonim] i-a raspuns lui apc

    O intrebare: daca statul dispare si sunt femeie, cum imi apar proprietatea atunci cand cineva ma deposedeaza de ea cu forta ?
    Sau cum o recuperez daca a fost deja furata si stiu cine a furat-o insa hotul ma depaseste ca forta fizica ?
    • -1 (1 vot)    
     Ce faci de obicei cand vrei o bijuterie scumpa? (Vineri, 12 august 2011, 15:22)

     OrmenLange [utilizator] i-a raspuns lui Eva

     Faci ochi dulci unui mascul potent financiar si ti-o cumpara el. La fel si cu proprietatea...
   • +6 (6 voturi)    
    tu cu cine te certi? (Joi, 11 august 2011, 15:55)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui apc

    deci toti conducatorii sunt rai si trebuie eliminati. dar totusi nu vrei dezordine si haos? pai cum le impaci. cine face ordine?
   • +3 (3 voturi)    
    logica, de agresiva (Joi, 11 august 2011, 19:27)

    gicu [anonim] i-a raspuns lui apc

    D-ta vorbesti aiurea. Nu toti conducatorii sunt "agresivi". Din cate observ toti conducatorii de stanga si nationalisti de stanga (nazi) sunt agresivi. Iar in cazul de fata comunistii britanici au "muncit" din greu si agresiv sa instige la ura si violenta pentru a-si mentine pozitia in Anglia. In plus daca toti conducatorii sunt agresivi, si toti conducatorii sunt oameni, atunci toti oamenii sunt agresivi deci bastonul se aplica oricui in special celor care devin agresivi crezand ca altii sunt agresivi inainte de a dovedi de facto ca sunt agresivi.
    Bafta la logica!
  • -2 (6 voturi)    
   bravo Gicule (Joi, 11 august 2011, 11:00)

   istoricul [anonim] i-a raspuns lui gicu

   Subscriu la cele spuse de tine . Ca si tine sint originar din rRomania si am lucrat in mai multe tari din occident . fac parte din clasa de mijloc si poate si de aceea sint acum departe de tara mea...Sint intru totul de acord cu cmentariul tau ,mai ales cu fraza de la sfirsit...Felicitari
  • +3 (9 voturi)    
   mai pe scurt (Joi, 11 august 2011, 11:24)

   nae [anonim] i-a raspuns lui gicu

   Eu cred ca exact tipul asta de analize, extrem de amanuntite si de "hai sa studiem problema din toate unghiurile posibile si imposibile si sa cream nesfirsite dezbateri pe tema "oare care o fi cauza" ne duce la niste concluzii ambigue si imposibil de aplicat. Adica ne invirtim in jurul cozii si asta ne-a si adus aici, e o problema sistemica, construita in zeci de ani, nu este un fenomen de moment.

   Haide sa simplificam discutia, infrastructura unui oras, cu apa-canal, gaze, caldura, drumuri, si tot comfortul modern se tine cu o cheltuiala fantastica. Factura este platita de cei care muncesc din greu.

   Exista o serie ampla de indivizi care vor sa beneficieze de toate aceste facilitati si confort, GRATIS, pe spinarea celor care muncesc. Un tanar studiaza 15 ani sa devina doctor, apoi este injughiat de un imigrant semi-analfabet in metrou pentru 10lire. Oamenii astia primesc inclusiv ajutoare sociale, ca sa fie sustinuti in cariera lor de hoti-criminali.

   Vreau sa intelegeti foarte clar un lucru, nu mai alergati in jurul cozii, pentru probleme grele nu exista solutii usoare. Problemele de acest gen nu se pot rezolva simplu si curat, ca apoi toti sa ne stringem miinile si sa ne felicitam in cadrul unei conferinte asupra solutiilor noastre inovatoare de a curata societatea de scursuri.SI nu am sa va spun care este solutia pe care o vad eu, pentru ca voi fi catalogat ca extremist.
   • +2 (4 voturi)    
    "Noi nu analizam, actionam !" (Joi, 11 august 2011, 13:55)

    Victor [anonim] i-a raspuns lui nae

    Ai o viziune foarte simplista asupra societatii. Probabil ca din cauza repulsiei tale fata de dezbaterile profunde si argumentate. Un singur exemplu: Ce sanse are un copil care se naste intr-o familie de tigani nomazi ? Care ar fi in opinia ta solutia pentru ca si el sa aibe sanse egale cu un copil nascut in cartierul Primaverii si astfel sa nu ajunga in grupul de "indivizi care vor sa beneficieze de toate aceste facilitati si confort, GRATIS, pe spinarea celor care muncesc" ?
    • -1 (5 voturi)    
     copii de tigani (Joi, 11 august 2011, 19:17)

     gicu [anonim] i-a raspuns lui Victor

     Nu am inteles de ce un copil de tigan trebuie sa locuiasca in cartierul Primaverii? Deatfel traieste, Nastase, Ilescu, si mai era tembelul acela din PSD, nu-mi aduc aminte numele. Uite o gramada de "copii" de tigan care nu doar ca locuiesc in Primaverii, conduc Romania. Ceausescu era si el tigan. Ia intreaba mata cine au fost o parte din tortionarii comunisti - tiganii. Ce apartamente le-a oferit Ceausescu tiganilor. Sa fim seriosi. Viziunea mea e foarte simpla asupra societatii, daca pe de o parte accept sa li se ofere cetatenilor unei tari sansa de a obtine un trai mai bun, accept acest lucru doar in masura in care acesti cetateni respecta legea si produc. Ce se intampla in Anglia, Franta, Germania SUA sunt fenomene aberante, criminale, culmea pe banii statelor in cauza care trebuie pur si simplu eliminate prin inchisoare. In acelasi timp sunt convins ca legea imigrarii trebuie complet schimbata, stanga adusa in fata justitiei pentru crime impotriva umanitatii si cam asta e tot. Mata la fel ca autorul te poti rostogoli cat doresti, opinia mea este impartasita de majoritatea europenilor pentru ca are o baza. Iar abureala de tip "antropologic" de mai sus nu serveste decat organele de partid comunist englez. Poti sa-ti fac un studiu antropologic care arata lucrurile taman pe dos. Si in fond NU AVEM nicio responsabilitate morala sa primim acesti oameni in Europa!
     Citeste domnule articolul lui Tapalaga. Spune tot si clar!
     • 0 (0 voturi)    
      Politica si dictatura (Vineri, 12 august 2011, 16:07)

      Victor [anonim] i-a raspuns lui gicu

      Comentariul tau este un ghiveci. Amesteci tiganii cu Nastase, Ilescu si Ceausescu si nu reusesti sa faci conexiunea dintre lipsa de sanse a unui copil nascut intr-un mediu profund defavorizat si comportamentul lui antisocial de la maturitate. Credinta ta ca "opinia mea este impartasita de majoritatea europenilor" este una care are fundamente psihologice comune cu credinta lui Ceausescu ca opinia lui era impartasita de majoritatea romanilor. Acest lucru este intarit si de afirmatia ca "stanga (trebuie) adusa in fata justitiei pentru crime impotriva umanitatii". Si Ceausescu dorea acelasi lucru: sa aduca in fata justitiei pe toti cei care nu ii impartaseau fantasmele politice.
   • +1 (1 vot)    
    solutii umane si pe terme= alergat in jurul cozii? (Joi, 11 august 2011, 16:49)

    langlang [utilizator] i-a raspuns lui nae

    "never again" iti spune ceva? probabil ca nu. Problema este ca memoria colectiva dispare pe masura ce se schimba generatiile si, cum nimeni nu mai citeste carti de istorie iar documentarele cu nazisti de pe Discovery au devenit cam agasante si repetitive, exista riscul ca "never again" sa devina doar o expresie goala de sens pentru multi... si cei multi sunt cei care au puterea sa decida in societatile europene, indiferent ce zice anapxhistul de mai sus.
  • 0 (4 voturi)    
   Ce se poate pune in loc... (Joi, 11 august 2011, 11:31)

   fdan [anonim] i-a raspuns lui gicu

   Sa acceptam ca modelul multiculturalismului a esuat. Dar ce se poate pune in loc. Ne intoarcem la aparheit? Impartim societatea in caste, in rase superioare si inferioare? Ne consideram indreptatiti conform unor asemenea doctrine sa-i eliminam pe cei care nu ne plac? (In Romania nu ne plac tiganii, pensionarii, bugetarii.. . Ce facem? Ii inchidem in ghetouri?) Asemenea atitudini au generat razboaie, suferinta, nedreptati. Nu as vrea sa se intoarca o astfel de societate.
   Ii dau dreptate autorului. lipsa si nu excesul de multiculturalism a generat si genereaza oriunde in lume conflicte si revolte.
   • +2 (4 voturi)    
    sa vedem (Joi, 11 august 2011, 19:22)

    gicu [anonim] i-a raspuns lui fdan

    Vorbesti aiurea! Ce se poate pune in loc? Sa vedem, legea? Obligatia de a munci daca doresti un trai mai bun? Eliminarea subvenitlor pentru criminali? Ce se poate inlocui multiculturalismul? Cu adevarat democratie! Ce spui? In plus poate e timpul sa trimitem imigrantii din Africa la ei acasa sa-si faca acolo revolutii?
  • -1 (5 voturi)    
   Tipic "de dreapta" (Joi, 11 august 2011, 16:27)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui gicu

   Nu este vorba despre a confunda "linia ideologiei nationaliste cu dreapta". Iti raspund cu aceiasi propozitie: "pozitia ta e tipica pentru departamentele din care faci parte". Este vorba despre un sistem economic si social in care prapastia dintre cei putini si bogati si restul populatiei se mareste. Daca ne uitam pe niste statistici din Statele Unite vedem ca:
   - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
   - 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
   - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
   - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
   - 10% dintre americani castiga 50% din venitul total.
   - Timpul mediu necesar pentru a gasi o slujba este de 35,2 saptamani.
   - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.
   http://www.ssa.gov/pubs/10101.html
   - Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
   - 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
   - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).

   http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html

   De aceea eu cred ca afirmatia "tinerii care au distrus Londra au ramas doar la nivelul interesului propriu pentru ca nu s-au simtit parte a contractului social in care traim" este corecta.
   • 0 (2 voturi)    
    milionari in SUA (Joi, 11 august 2011, 19:17)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui Victor

    Numarul de milionari se refera la familii (households)... o familie are in medie in USA in jur de 4 membrii, iar daca o sa inmultesti numarul ala cu 4 o sa ai o idee despre cati oameni o duc foarte bine (nu doar bine).

    Un alt lucru demn de remarcat e ca nu toti oamenii muncesc la fel de mult, nu toti oameni sunt la fel de creativi / inventivi si nu toti oameni sunt la fel de inteligenti. Voi socialistii fanatici vreti de fapt sa traiti bine pe spinarea altora, a celor care chiar muncesc. In plus, nimeni nu va datoreaza job-uri sau mai stiu e ce. Daca nu-ti convine ce-i pe piata creeazati-le tu singur
    • 0 (0 voturi)    
     Statistici "fanatice" (Vineri, 12 august 2011, 15:23)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui mvr

     Ai o viziune foarte simplista asupra societatii. Un singur exemplu: Ce sanse are un copil care se naste intr-o familie de tigani nomazi ? Care ar fi in opinia ta solutia pentru ca si el sa aibe sanse egale cu un copil nascut in cartierul Primaverii si astfel sa nu ajunga in grupul de indivizi care vor "sa traiasca pe spinarea altora" ?
     In ceea ce priveste numarul de milionari, iti voi mai da niste date statistice pentru a nu exista dubii:

     - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
     - 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
     - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
     - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
     - 10% dintre americani castiga 50% din venitul total.
     - Timpul mediu necesar pentru a gasi o slujba este de 35,2 saptamani.
     - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.

     http://www.ssa.gov/pubs/10101.html

     - Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
     - 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
     - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).
   • +1 (1 vot)    
    lasa-ma ca sa te las. (Joi, 11 august 2011, 19:45)

    gicu [anonim] i-a raspuns lui Victor

    Da vad ca l-ai audiat bine pe Obama care este culmea unul dintre cei 1%. Statistica matale e demna de N. Ceausescu. Hai ca m-am plictisti de aberatii Ceasusisto-Obama-stanga, comunistii, globalistii. Ai sa vezi d-ta cand incepe sa se miste populatia Europei cu adevarat, cand incepe Europa sa se supere pe stanga si comunistii. Ei atunci sa vedem ce argumente mai aduci!
    • 0 (0 voturi)    
     Trezirea la realitate (Vineri, 12 august 2011, 13:40)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui gicu

     Asa cum ti-am raspuns mai sus:
     Credinta ta ca "opinia mea este impartasita de majoritatea europenilor" este una care are fundamente psihologice comune cu credinta lui Ceausescu ca opinia lui era impartasita de majoritatea romanilor. Acest lucru este intarit si de afirmatia ca "stanga (trebuie) adusa in fata justitiei pentru crime impotriva umanitatii". Si Ceausescu dorea acelasi lucru: sa aduca in fata justitiei pe toti cei care nu ii impartaseau fantasmele politice.
     Vei avea surpriza neplacuta sa constati ca cei saraci si cei nemultumiti de injustitia sociala sunt in mare majoritate si in Europa. "Atunci sa vedem ce argumente mai aduci".
 • 0 (18 voturi)    
  cand am auzit de... (Joi, 11 august 2011, 5:56)

  mutulica [utilizator]

  "statul bunastarii" am crezut ca mai ataci un unghi din care se poate discuta chestiunea, dar nu a fost sa fie. eu cred ca din contra, nu doar ca stimabilli nu au mai asteptat de la "statul bunastarii" sa le mai dea, ci din contra, ideea de a lua singur ce ti se cuvine, chipurile, se potriveste de minune cu ideea de "statul bunastarii". nu-i asa, daca statul ne da, sau le da la altii fara sa faca nimic, atunci a ne lua singuri e cam aceeasi marie dar posibil, cu o alta palarie, what's the big deal?! America in special e plina de copilasi, generatia X le zic unii, care au gena "entitlement"-ului intiparita clar in ADN si nu concep sa nu primeasca ceea ce vor, cand vor si cum vor. ma rog, inapoi la UK, cand cresti vazand ca statul tot da cateva ceva atunci nu-i greu sa extrapolezi de la "se da" la "imi iau eu singur daca nu se da".
 • 0 (30 voturi)    
  Tovarase Radu Umbres, puteti sa ne luminati putin? (Joi, 11 august 2011, 6:01)

  gica [anonim]

  "In acest timp, Romania are un stat, dar, spre deosebire de Marea Britanie, nu are o societate."

  Suna tare pompos, ce ati vrut sa spuneti cu asta? Ce vreti sa spuneti prin afirmatia ca Romania "nu are societate"?

  Mie mi se par niste vorbe aruncate in vant, ceva de genul "uite ce fac aia acolo, sparg, omoara fura si dau foc, dar lasa, ca tot la noi e mai nasol oricum".

  Sau am inteles eu gresit?
  • +7 (21 voturi)    
   ai inteles gresit! (Joi, 11 august 2011, 10:24)

   habarnista [anonim] i-a raspuns lui gica

   Societatea civila nu exista in ideea ca nu are reactii. La noi nu vezi nici o reactie din partea oamenilor la ceea ce se intampla in jurul nostru si mai ales in societate. Daca un tanar vorbeste tare si deranjant sau asculta muzica la casti dar aude tot autobuzul sau i se face cuiva rau dar treci pe langa el ca tu ai ceva mai important de facut sau pur si simplu nu-ti pasa (ceea ce este foarte grav pentru societate) sau "furi" un ajutor social de la stat "pentru ca se poate" fara sa te gandesti ca poate iei de la altul care chiar are nevoie sau ... (si mai sunt foarte multe exemple).
   Cam asta inseamna ca NOI nu avem o societate...
   • +1 (9 voturi)    
    Bravo (Joi, 11 august 2011, 11:06)

    MihaelaNeacsu1313048163125 [anonim] i-a raspuns lui habarnista

    Habarnista, in sfarsit cineva care gandeste si observa lumea din jur!
   • -1 (5 voturi)    
    ...subscriu la cele spuse de tine! (Joi, 11 august 2011, 11:26)

    vlahul [utilizator] i-a raspuns lui habarnista

    ..si eu cred ca societatea noastra, dupa blestemul iliescian cu mineriada, este inca sub stare de lesin!

    Amintiti-va de dec. 98, "golanii" din '90....pana la celebra mineriada, ca toti credeam ca putem schimba lucrurile prin atitudine. Credeam in noi si in adevar!

    Acum, %, cati dintre noi mai cred ca pot schimba lucrurile ca atunci?
    Blestemul mineriadei ne-a paralizat curajul- prin frica!
   • +2 (12 voturi)    
    A, acum am inteles! (Joi, 11 august 2011, 12:07)

    gica [anonim] i-a raspuns lui habarnista

    Noi nu avem societate civila pentru ca la noi nu ies toti golanii in strada ca sa se apuce de spart magazine, de omorat si de incendiat ca in UK, nu avem o societate civila atat de "avansata" ca si in
    Canada unde dupa un meci de hochei, patrunsi de civism, cateva mii de cetateni s-au apucat de vandalizat orasul, de incendiat masini si furat din magazine.

    Sa iti spun ceva. Romanul nu vede relatia dintre cetatean si stat ca pe ceva firesc, de aceea il evita pe cat posibil. Romanul e mai mult pe principiul "lasa-ma in pace sa imi vad de viata si va fi bine". Romanul nu incendiaza masini daca nu mai gaseste cartofi la alimentara pentru ca inca mai are reflexul taranului care nu astepta sa ii pice din cer tot si care se descurca cum poate.

    In schimb, in momentul cand dreptul la libertate va fi atacat, romanul va reactiona.

    Si aici nu vorbesc de reducerea salariilor bugetarilor sau de scumpirea painii, vorbesc de momentul can romanului ii va fi ingradita libertatea de a trai pe cont propriu.

    Iti dau un exemplu: taxa de prima inmatriculare. Sunt foarte multi romani care au dat statul in judecata si au recuperat taxa. In tarile "civilizate" cum le spui tu, platesc toti taxa ca oile si nu isi pun nici o intrebare. De exemplu in Danemarca, taxa de inmatriculare e 200% pretul masinii. Da, ai auzit bine! Circulatia in Copenhaga pe timp de zi e ca in Bucuresti duminica noaptea pentru ca foarte putini isi permit sa isi ia o masina la taxele enorme de acolo. Si nu comenteaza nimeni, desi e o taxa ilegala.
    Exemplele pot continua mult si bine. Daca ai stat in afara Romaniei mai mult de 3 luni poate ai observat cate ceva.

    Sper ca ai inteles diferenta dintre romani si englezi, sau mai degraba diferenta dintre est si vest.
   • +3 (7 voturi)    
    Uite, asta e societatea romaneasca (Joi, 11 august 2011, 12:56)

    revelare [utilizator] i-a raspuns lui habarnista

    Au gasit un portofel cu 900 de euro si l-au dus la Politie    Doi barbati din Timisoara au gasit pe strada un portofel in care erau 900 de euro. Cei doi sustin ca nici macar nu s-au gandit sa pastreze banii, ducandu-se direct la Politie.

    Cei doi barbati au gasit portofelul pe jos intr-o piata din Timisoara. Unul dintre ei a declarat ca au cautat un numar de telefon pentru a returna portofelul, stiind cat de greu se recupereaza actele pierdute.

    Pagubitul nici nu-si daduse seama ca-si pierduse actele si toti banii, care erau avansul pentru nunta
 • +3 (27 voturi)    
  lasaneeeee (Joi, 11 august 2011, 6:08)

  martin [anonim]

  De mult n-am mai vazut un comentariu atat de pe langa subiect.Numai clisee si nici o analiza serioasa a fenomenului.

  Adica - statul de drept trebuie sa permita orice

  Multiculturalismul este bun - iar chestia ca Londra e bogata datorita acestuia si nu ca e un centru financiar mondial e de rasul curcilor

  Rasistii sunt aia rai ( nu intereseaza pe nimeni de ce sunt unii rasisti)

  etc.
  • -1 (5 voturi)    
   nu intereseaza pe nimeni de ce sunt unii rasisti (Joi, 11 august 2011, 14:05)

   Meropi [anonim] i-a raspuns lui martin

   pentru ca nu exista nici o justificare valida pentru rasism.
   dar daca esti rasist, n-ai cum sa intelegi asta. poate cel mult sa intelegi ca ai actionat intr-un mod rasist, dar nu vei recunoaste niciodata ca *esti* rasist.
 • +12 (22 voturi)    
  capitalismul moare incet... (Joi, 11 august 2011, 6:43)

  mircea [anonim]

  Am citit de doua ori articolul tau. Un pic prea tezist, prea colocvial...dar l-am citit.
  Ne aflam la sfarsitul unei ere, era capitalista. Asa cum am invatat noi si cum am apucat sa traim in ultimii zeci de ani...societatea e in descompunere si in profunda transformare. Nimeni nu stie incotro ne indreptam dar un lucru e sigur: capitalismul a apus, o alta forma de anarhie se instaleaza...cu multa demagogie, vom avea haos, poate razboaie regionale, poate inca unul mondial...va disparea cu ocazia acestui ultim razboi orice urma de carburant pe baza de petrol si gaze...vor disparea banii ca mijloc de schimb comercial, va disparea notiunea de societate asa cum o stim acum. Pentru ca a disparut increderea!
  Anglia a fost mereu in frunte. Alaturi de Franta si Germania si ele societati care au anuntat moartea multiculturalismului si Anglia a enuntat acelasi lucru. In orice caz, iesirea nu se cunoaste, calea asa zis de urmat nu o stie nimeni.
  Va castiga bigotismul, razboiul si dictatorii care se vor impune la inceput in mase, ca mari lideri carismatici.
  Noua ne ramane de refacut familia, ginta si tribul, apoi afilierea la una sau alta dintre noile puteri regionale vremelnice. Doar am trecut prin toate oranduirile, formele de stat, tipurile de conduceri si felurile de religii...
  Pe plan scurt ai dreptate: trebuie lasate sa cada bancile si statele aflate in default, trebuie construite puscarii noi, trebuie create alte locuri de munca, trebuie investit in educatie- atat cat mai pot viitorii pedagogi sa-i invete pe viitorii tineri. Si trebuie sa ne mentinem sanatatea mintala. De la actuala criza mondiala o sa innebuneasca multi oameni.
  P.S. Sa ne ti la curent cu primele demisii din Marea Britanie. Caci vor veni...
  • -7 (7 voturi)    
   Capitalismul nu moare incet, CI definitiv si repe (Joi, 11 august 2011, 10:46)

   aristide buzuloiu [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Prieteni cu sau fara instruiri savante...Capitalismul, consumismul ,inechitatea sociala si exploatarea omulu si popoarelor natiuni au DEVENIT INSUPORTABILE...
   Perspectiva si nesiguranta locului de munca si chiar a persoanei, SUNT LA BAZA REVOLTELOR CARE AU SANSA de EXTINDERE RAPIDA..
   SA acceptam recitindu-l pe A.Malraux=Sec 21 va fi religios sau nu va fi deloc...Va invit sa accesati blogul :htt://sfatultarii-pandurii.blogspot.com si apoi impreuna PASNIC RATIONAL sa nu mai palavragim si sa CONSTRUIM O ALTA SOCIETATE, ACTIONAND SOLIDAR si eficient...
   Viitorul va apartine SOCIALISMULUI reformat......
   Aristide Buzuloiu
 • -1 (25 voturi)    
  lasa-ne.. (Joi, 11 august 2011, 6:54)

  coco [anonim]

  Uite amice, ca sa nu mai nadusesti in studii antropologice iti recomand articolulul lui Dan Tapalaga chiar aici pe Hotnews.
  http://www.hotnews.ro/stiri-9735832-cine-sunt-noii-vandali.htm

  Tapalaga explica foarte bine situatia, asa ca nu te mai obosi sa critici de la tribuna societatea romaneasca, ar trebui antropologic sa nu faci confuzie intre politicieni incompetenti si corupti in special in aceeasi stanga care a adus Anglia in halul asta si cetateni romani care-si rup coatele in Occident unde nimeni nu da doi bani pe ei.
  Iti sugerez sa lasi antropologia sa faci un doctorat pe economie, dept de antropologie din Anglia ca si cele din SUA sunt manastirile comunistilor si multiculturalistilor.
  In plus te rog nu ne exporta problema Angliei ca avem destule aici.
 • +5 (13 voturi)    
  ...cind societatea nu mai are sens (Joi, 11 august 2011, 6:55)

  burebista [anonim]

  societatea nu mai are sens din moment ce nu ii protejeaza pe toti ....
  unii speculeaza(aiurea) si nu pierd, ci castiga, iar altii platesc ...desi multi nu au din ce
  si
  ...nici cind unii folosesc statul pentru interese private

  tare articolul
 • +7 (29 voturi)    
  Un comentariu nerealist si arogant (Joi, 11 august 2011, 7:04)

  GoRo@ [utilizator]

  Analiza nerealista tipica noului socialism care este la moda in mediul universitar din vest. Finalul arogant referitor la Romania este unul din instrumentele utilizate de noul socialism.
  • -4 (6 voturi)    
   Sa vorbim vorbe (Joi, 11 august 2011, 14:06)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui GoRo@

   Comentariul tau este de o profunzime exceptionala si ne lamureste pe toti "cum vine treaba" !
 • +17 (23 voturi)    
  multe motive (Joi, 11 august 2011, 7:04)

  Andrei [anonim]

  Faţă de alţi comentatori aţi pus în evidenţă şi alt gen de tensiune care poate a alimentat aceste violenţe. Trec peste multiculturalism, marxism, etnicitate etc. pentru că deja prea mulţi au scris despre asta.

  Aşa cum spuneţi însă, care ar fi oare contribuţia la amplificarea acestor tensiuni a celor au pus pe butuci sistemul financiar din rapacitate si interes propriu?
  Cum cuantificăm distrugerile, durerea şi poate morţile nenumărate provocate de bănci, firme de asigurare şi speculanţi care în perioada precedentă crizei şi în tot răstimpul ei şi-au tras bonusuri totalizând miliarde $, anual, pariază pe grâu şi alte mărfuri alimentare esenţiale, speculează cu instrumente toxice împotriva guvernelor, etc. asta în timp ce prostimii le-au cerut şi le impun austeritate şi un cost al vieţii ce devine insuportabil.
  În schimb tot ei sunt salvaţi de state cu TRILIOANE, sunt în continuare finanţaţi preferenţial de FED cu dobândă practic 0% ... dar îşi menţin practicile de dinaintea "crizei financiare"...
 • +5 (27 voturi)    
  In acord cu dvs si cu regret (Joi, 11 august 2011, 7:35)

  daniela [anonim]

  A fost o incantare sa citesc acest articol. Rar am intalnit in Romania pe cineva care sa vada lucrurile in acest mod. Sunt foarte de acord cu tot rationamentul si concluziile dvs pe marginea evenimentelor din Anglia si a situatiei din Romania.

  Vad ca studiati in Londra si nu pot sa ma gandesc ca nu va veti mai intoarce in tara. Si am un mare regret. Ca oamenii ca dvs nu mai pot participa la schimbarea Romaniei in bine.

  In articol spuneti ca primul ministru din Anglia intelege totusi situatia pana la urma ca si dvs. Si va cauta solutii. Si iata iar ceva diferit fata de Romania, unde cand sunt probleme multi aleg sa caute solutiile undeva departe.
  • -2 (10 voturi)    
   erata (Joi, 11 august 2011, 9:21)

   daniela [anonim] i-a raspuns lui daniela

   '..........si nu pot sa nu ma gandesc........'
  • -2 (6 voturi)    
   Romanii si-au pierdut "oglinda" (Joi, 11 august 2011, 14:13)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui daniela

   Si mie mi-a placut articolul. Comentariile insa ne arata adevarata gandire a concetatenilor nostri. De aceea nu cred ca avem sanse prea curand sa ne schimbam in bine .
   • +1 (5 voturi)    
    articol mediocru (Joi, 11 august 2011, 17:20)

    gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Victor

    Deci daca nu ne schimbam dupa cum ai chef tu, automat nu ne schimbam in bine. Profunda gandire, n-am ce zice.

    Cat despre articol, e construit frumos, aproape avocateste, dar teoria lui e doar vorbaraie. O interpretare arbitrara, conforma ideologiei stangiste a autorului, a unor fapte dupa ce acestea s-au produs. Predictibilitate retrospectiva :) dupa cum ar spune Nicholas Nassim Taleb.

    Ce nu esti tu capabil sa pricepi e ca pentru a demonstra validitatea unei teorii trebuie sa poti demonstra ca aceasta aduce o oarecare predictibilitate unui sistem. Ori tocmai aici autorul o da in bara (si nu, predictibilitatea aia retrospectiva nu e tocmai buna)
    • +1 (1 vot)    
     "Profunda gandire" de dreapta si realitatea statis (Vineri, 12 august 2011, 13:58)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui gigel123

     Majoritatea comentariilor "de dreapta", la fel ca si afirmatia ta "o interpretare arbitrara, conforma ideologiei stangiste a autorului" denota autosuficienta in gandire.
     Ceea ce tu nu esti capabil sa intelegi este ca orice teorie trebuie sa explice in primul rand datele deja cunoscute si abia in al doilea rand sa faca predictii. Iar in stiinta economiei, care nu este o stiinta exacta, analiza rezultatelor aplicarii ei (feedback) este mult mai importanta decat presupusele rezultate viitoare. Iar analiza rezultatelor in economie inseamna citirea datelor statistice. Ca de exemplu datele statistice din Statele Unite din 2010, dupa guvernarea de dreapta a lui Bush:

     - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
     - 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
     - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
     - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
     - 10% dintre americani castiga 50% din venitul total.
     - Timpul mediu necesar pentru a gasi o slujba este de 35,2 saptamani.
     - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.

     http://www.ssa.gov/pubs/10101.html

     - Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
     - 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
     - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).

     La aceste rezultate a dus "profunda gandire" a republicanilor din USA.
 • -1 (19 voturi)    
  Prea lung . . . (Joi, 11 august 2011, 7:45)

  Gheorghe [anonim]

  . . . si dreot consecinta, plictisitor. Ma indoiesc ca cineva a avut rabdarea sa-l citeasca chiar pe tot. Problema e ca prea multa libertate strica. Si daca mai adaugi la aceasta libertate si un sistem de intretinere fara munca a oricarui individ, doar pentru ca s-a nascut si are dreptul la viata, in mod sigur vei aveq parte de astfel de revolte. Si cum numarul celor carora nu le place munca, dar vor sa aiba de toate la fel ca cel care munceste din greu, este in continua crestere in mod sigur nu vei mai avea liniste in casa ta. Nu exista nici o justificare pentru un astfel de mod de abordare din parte tinerilor vandali si ar trebui starpiti precum sobolanii. Nu sunt nici nazist, nici comunist, nu sunt nimic, dar ma gandesc cam ce as simti eu daca mi-as vedea casa incendiata de un nenorocit, asa doar ca sa protesteze pentru faptul ca eu am si el nu are? Am vazut (culmea ipocriziei si a tupeului) ca pana si Gaddafi cere ca politia britanica sa se poarte cu manusi cu acei tineri nevinovati care fura, sparg. incendiaza si chiar omoara oameni pe strada in timp ce la el in tara daca furi o piine ti se taie mana. Da, dar musulmanul din Londra care face prapad e un musulman bun ca ii bate pe ghiauri. Cat de mari trebuie sa fie acele manusi pentru ca din cate am vazut eu pana acum plitistii britanici mai mult au incasat bolovani in scuturi decat ar fi avut actiune. Timpurile ne vor arata ca trebuie scoase toate manusile si actionat cu deosebita fermitate impotriva huliganilor de orice fel.
  • +2 (2 voturi)    
   ce simplu e (Joi, 11 august 2011, 17:06)

   langlang [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghe

   e bine sa simplifici lumea din jur pentru a o intelege mai usor. eu am>hotul nu are; eu om bun si muncitor>el lenes si musulman
 • +5 (25 voturi)    
  foarte bun articolul (Joi, 11 august 2011, 7:57)

  cosming [anonim]

  Articol la obiect care ridica o intrebare arhicunoscuta : "De ce statul poate salva bancile in faliment iar pe cetatenii in faliment nu ii poate salva ?"
  Asa cum s-au preluat datoriile bancilor in bugetul de stat asa ar trebui preluate si datoriile cetatenilor.

  Asa e, in Romania se prefera mita si spaga in locul revoltelor, de aceea cetatenii romani sunt la mila statului. Sa speram ca in cele din urma, poate peste 5-10 ani vom avea si in Romania parte de evenimente similare, pentru ca altfel statul are tendinta sa ignore problemele celor pe care ar trebui sa-i reprezinte si sa-i protejeze.
  • -8 (14 voturi)    
   Lenea, bat-o vina (Joi, 11 august 2011, 10:09)

   Gigi-Contra [utilizator] i-a raspuns lui cosming

   Da, ai dreptate, bancile au fost salvate iar cei saraci nu, insa gandeste-te daca nu erau salvate bancile care erau consecintele social-economice!!! Problema nu este ca s-au salvat bancile, ci faptul ca cei responsabil de dezastrul financiar nu au fost trasi la raspundere si au ramas cu aceleasi bonificatii cu multe zerouri.
   Iar ajutorul social trebuie sa diferentieze omul ajuns in faliment si cel care doar sta sa astepte ca statul sa ii dea pentru ca el e om. Da, sunt cazuri (din pacate multe) in care oameni onesti, harnici, responsabili au ajuns in saracie din cauza schimbarilor economice, insa sunt altii (din pacate si mai multi) care ani de zile nu isi cauta un loc de munca, nu se integreaza, nu doresc sa invete o meserie noua (daca stiu una) insa asteapta sa vina postasul cu ajutorul social, fiindca el este sarac. Aici se pune problema.
   Chiar si invatatura crestina vorbeste foarte clar despre lene. In 2 Tesaloniceni 3:10 apostolul Pavel spune: "Caci, cand eram la voi, va spuneam lamurit: 'Cine nu vrea sa lucreze nici sa nu manance.' "
 • +1 (11 voturi)    
  Romania tara frumoasa (Joi, 11 august 2011, 8:06)

  Popescu [anonim]

  Romania poate devei una dintre tarile bogate ale lumii. Doar din turism putem castiga cateva miliarde bune pe an. Am trecut weekendul trecut cu un prieten german pe langa lacul Vidraru. A ramas uimit de frumuseteta locurilor si superbul peisaj: Lacul imens si albastru ce era inconjurat de padurile imense. Mai sus de el, la 10 km se intindea drumul exceptional al Transfagarasunului si lacul Balea. Deci drumul trebuie asfaltat drumul langa lacul Vidraru si amenajat nisip la baza lacului intr-o mica parte plus 2-3 hoteluri construite. De asemenea se pot aduce amabrcatiuni de agrement, barci, baloane de zbor etc. Locul e un paradis. Ar putea dretona Balaton f usor. Fac un apel la cat mai multi romani sa posteze si sa trimita la ministerul turismului impresii din tara. Impresia mea e ca ministerul nu stie ce vrea...am vazut ca se poate face cu fonduri europene multe: de exemplu parcul water park din gura humorului o investita f buna.. Ministerul, trebuie bombardat zilnic cu impresii din tara de la noi oamenii...
  • 0 (2 voturi)    
   O sa se faca, stai linistit. (Joi, 11 august 2011, 11:42)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui Popescu

   Du-te repede si cumparati teren acolo, catt e ieftin.
  • 0 (0 voturi)    
   Frumos (Joi, 11 august 2011, 12:23)

   Pop [anonim] i-a raspuns lui Popescu

   Mi-a placut comentariul dv.
 • +3 (9 voturi)    
  Twisted minds (Joi, 11 august 2011, 8:06)

  Fisherman [utilizator]

  Despre asta este vorba.
  Si la propriu si la figurat.

  Am sumbra banuiala ca avem de-a face cu un fenoment mai banal: agregarea animalitatii intr-un spatiu citadin cosmopolit.
  Poate ca am ales un cuvant nepotrivit: animalitate.
  El poate fi inlocuit printr-o lunga disertatie care sa inceapa cu "iarba verde de acasa" si cu "my loving family" si sa se termine cu semnarea Contractului Social.

  Dar Agregarea este urmata de Coagulare.
  “Da. Nu ai fi aici sa vorbesti cu mine daca nu exista revolta. Acum doua saptamani, am participat la un mars pasnic alcatuit din 2000 de negri britanici ce au protestat in fata Scotland Yard-ului si nu a existat nici o referinta in presa.”
  Neat ! ("mars pasnic alcatuit din 2000 de negri britanici"). Ok, cifra intra in alta discutie.

  Cand este vorba despre dat cu jula cu masca pe figura nu este nevoie de charisma unui conducator.
  E suficient sa strige cineva din multime: "Pe ei ma !"
  Dar a ajunge in situatia in care cei 2000 sa strige la unison: "Vrem sa muncim ! Vrem integrare sociala ! Vrem egalitatea de sanse !" dupa care sa se aseze cuminti la randul din fata Oficiului Fortelor de Munca trebuie mai mult decat charisma unui conducator.
  Trebuie o viziune pe termen nedefinit a unui establishment responsabil.

  Dl. Umbres puncteaza decisiv: "Din aceasta perspectiva, nu au fost cu nimic mai prejos decat cei care au pus pe butuci sistemul financiar din rapacitate si interes propriu fara sa le pese de efectele sistemice ale actiunilor lor. Cheia succesului capitalismului nu este interesul propriu, ci adeziunea voluntara la un sistem liberal al drepturilor si al obligatiilor cetatenesti."

  Din acest punct de vedere se poate considera ca cei care au pus pe butuci sistemul financiar au comis un act de inalta tradare.
 • -8 (8 voturi)    
  hm (Joi, 11 august 2011, 8:17)

  gabriel [anonim]

  Asta este capitalismul : spargerea regulilor moralei si ordinii sociale ! Cum capitalistul fura de la nevoiasi spargand normele, asa si talharul fura de la el, potrivit acelorasi principii : banul este valoarea suprema, nu omul, munca nu e pentru bogatasi ci doar furtul, familia este caduca, religia la fel, lacomia si egoismul sunt calitati si nu defecte.....
 • +2 (12 voturi)    
  multiculti (Joi, 11 august 2011, 8:25)

  NewLevel [anonim]

  Eu cred ca problema pleaca de la prezumtia de inocenta, care spune ca Omul e o faptura minunata, autonoma, echilibrata si frumoasa.
  Ori, asa cum spunea dl. Smith in Matrix, omul e cea mai mare boala a Pamintului. El nu stie decit de bat, de frica, alearga numai dupa bani, iPhone-uri, mincare si sex. Ia oricare doi oameni si du-i pe o insula pustie: unul va deveni canibal iar celalalt "sursa de proteine". Ia doi barbati si o femeie si du-i pe o insula pustie: unul din barbati fie va suferi un accident, fie se va sinucide din dragoste, iar celalalt va popula insula cu o noua civilizatie.
  Exista intr-adevar ceva gresit: pe linga drepturile omului nu au fost scrise si indatoririle omului.
 • +3 (15 voturi)    
  Neconvingator (Joi, 11 august 2011, 8:35)

  Ovidiu [anonim]

  Analiza abunda in afirmatii fara acoperire si slab argumentate. Exemplu: "Simplu spus, nu avem prea mult multiculturalism, ci avem prea putin", spune autorul. Dar in cursul "argumentatiei", se refera la superioritatea unor zone ale Londrei fata de altele. Ramane nedemonstrata legatura dintre aceasta superioritate (si sansele superioare ale celor ce traiesc in asemenea zone) si "mai mult multiculturalism". Pe de alta parte, chiar din cuprinsul articolului transpare cu claritate faptul ca structura demografica a atacatorilor nu o reflecta pe cea din intreaga societate. Deci?
  Desi incepe prin a atentiona impotriva taberelor ideologice de tip "noi avem dreptate in timp ce voi va inselati", autorul nu reuseste sa ma convinga ca nu apartine el insusi uneia dintre ele.
  • 0 (18 voturi)    
   ai dreptate Ovidiu (Joi, 11 august 2011, 9:54)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu

   Articolul e cat se poate de mediocru si abunda in sofisme, retorica ieftina si constructii logice de-a dreptul puerile.

   Citez:
   "Este adevarat ca unele grupuri au fost mai prevalente decat altele, dar relatia cauzala intre rasa si violenta este absolut falsa"

   ...Poate ne explica blogerul si noua ce inseamna "absolut fals", dupa capul lui si cu vorbele lui. Oricum prima parte a frazei sale o contrazice flagrant pe cea de-a doua. E ca si cum ar spune ...uite domne':

   - 1) imigranti africanii au jefuit Londra pentru ca traiesc prost, in general (chiar daca din vina lor in primul si in primul rand), se plictisesc, isi doresc sa se imbogateasca rapid, etc
   - 2) dupa cutremurul si Tsunami-ul din Japonia, de anul asta, au fost cativa japonezi care au facut acelasi lucru (chiar daca numarul lor a fost enorm de mic) pentru ca le era foame, erau speriati

   - 3) Din 1) si 2) rezulta ca si la unii si la altii se fura si chiar daca intr-unul dintre grupuri fenomenul e mai "prevalent" (ca sa-l citez iarasi) " relatia cauzala intre rasa si violenta este absolut falsa" (na ca iara l-am citat)

   ...Concluzia:

   Astfel de afirmatii sunt pe cat de stupide pe atat de false. Ca sa intelegi si compari doua sisteme, in lumea fizica, trebuie sa iei in considerare toate variabilele de mediu (sau macar cat mai multe) ... nu sa excluzi una sau alta, total arbitrar sau de dragul ipocriziei numita "corectitudine" politica.

   Violenta dar si ratiunea sunt caracteristici umane foarte importante. Unii indivizi sunt mai predispusi catre oricare dintre ele prin comparatie cu altii. Rationamentul se poate extinde usor si la grupuri de indivizi si e confirmat de nenumarate studii stiintifice.

   In plus, e demonstrat ca gene precum MAO-A ce predispun la violenta, sunt mai prezente la anumite etnii / rase. Ghiciti care sunt alea!

   ..si ar mai fi multe de spus, dar cum autorul articolului pare un intelect cel mult mediu o sa ma opresc aici...deocamdata :)
   • -3 (3 voturi)    
    Valoarea unui semnal de alarma (Joi, 11 august 2011, 14:35)

    Victor [anonim] i-a raspuns lui gigel123

    Esenta articolului este aceea ca avem nevoie de o schimbare a regulilor economice si sociale. Eu ma mir ca nu au existat proteste mult mai extinse pana acum. Ca sa intelegi ce se intampla, in primul rand trebuie sa te uiti la statistici, doar pe baza lor poti sa faci judecati de valoare. Statisticile sunt echivalentul datelor obtinute experimental "in lumea fizica". Daca ne uitam la niste data statistice din Statele Unite si vedem ca 61% dintre americani sunt in situatia in care traiesc de la un salariu la altul si ca 40 milioane de americani au nevoie de tichete de alimente (statistica este din 2010, dupa guvernarea de dreapta a lui Bush) pentru a supravietui, atunci articole de genul acesta sunt binevenite.

    http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html
    • +3 (3 voturi)    
     gresit (Joi, 11 august 2011, 17:34)

     gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Victor

     Statistica e dependenta de esantionul studiat. Greu de inteles pentru tine.

     Statisticile ce iau in considerare doar 1-2 variabile de mediu au in general erori enorme si predictibilitate redusa. "Avantajul" lor e ca asa devin, aparent, mai usor de inteles de mase. Iti arata dau o interpretare simplista a unei realitati complexe.

     Americanii aia din clasa de mijloc au venituri suficiente pentru o viata decenta. Faptul ca ei isi fac credite pentru toate prostiile, ca nu prea obisnuiesc sa economiseasca si ca isi cheltuiesc banii pe fel si fel de nimicuri nu apare acolo. Tu vezi doar ca o gramada de ei (numar care in majoritatea tarilor e mult mai mare oricum) traiesc de la un salariu la altul. Nu vezi ca aproape fiecare membru al unei familii are masina personala, nu vezi ca astia pe aici sunt maniaci cu a-si cumpara, constant cel mai nou model de plasma, laptop sau iphone

     Asa ca mai usor cu statistica. Aceasta iti prezinta de multe ori o realitate mult prea (si subiectiv) filtrata.Uita-te la fapte sau macar nu mai ignora variabilele importante de mediu
     • +1 (1 vot)    
      Statistica vs. Sondaj de opinie (Vineri, 12 august 2011, 14:10)

      Victor [anonim] i-a raspuns lui gigel123

      Greu de inteles pentru tine este faptul ca statistica nu este acelasi lucru cu sondajul de opinie. Faci niste confuzii care denota nivelul tau de cultura generala.
      Iti voi da niste date statistice (nu sondaje de opinie) mai dataliate, poate intelegi despre ce este vorba:

      - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
      - 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
      - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
      - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
      - 10% dintre americani castiga 50% din venitul total.
      - Timpul mediu necesar pentru a gasi o slujba este de 35,2 saptamani.
      - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.

      http://www.ssa.gov/pubs/10101.html

      - Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
      - 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
      - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).
 • -1 (13 voturi)    
  cu sete (Joi, 11 august 2011, 8:45)

  Costel Petre [anonim]

  Trebuie sa remarc inca o data interesul extrem de ridicat al romanilor pentru violentele din Marea Britanie. Sa fie acest interes legat de compatibilitatea frustrarilor huliganilor din Marea Britanie cu cele ale cetatenilor romani in general? Ii considera in subconstient romanii pe anarhistii britanici niste eroi care actioneaza corect imotriva unui sistem social care nu le ofera nici o sansa de a trai asa cum doresc? Concluziile articolului ne conduc in aceasta directie. Dar pentru un sociolog sunt aspecte ale societatii britanice pe care autorul le ignora cu gratie, sau cu naivitate. Nu vorbeste nimic despre faptul ca "eroul zilei” Duggan, prezentat de presa romana ca tata de familie si sofer de taxi, a fost subiectul supravegherii de catre politie pentru ca era liderul unui grup de distribuitori de droguri extrem de violent, vecin cu autorul articolului. Din dragoste umila fata de ambasada britanica de la Bucuresti, probabil, nici unul dintre blogger-ii faimosi de la Bucuresti nu indrazneste sa se atinga de acest subiect prea „fierbinte” pentru ei, probabil. In Marea Britanie comertul cu droguri a atins niveluri ametitoare iar vanzarea acestora a devenit o ocupatie constanta si productiva a unui numar important de adolescenti care nu de putine ori au uzat de fapte violente, inclusiv crime, pentru a-si proteja teritoriul pe care actionau. Uciderea de catre politie a unui pion atat de important ca Duggan a atras furia celor care depindeau de el pentru a trai. Centura de criminalitate care exista in jurul „milei patrate” din Londra a fost ignorata de zeci de ani de autoritatile britanice care s-au obisnuit sa accepte existenta bandelor de cartier ca un mod de mentinere a unei ordini paralele cu statul, atata vreme cat nimic nu contesta vizibil autoritatea acestuia. Acum insa, cand, conform zicalei britanice, „rahatul a ajuns pe ventilator”, lucrurile se vor schimba cu siguranta. Mai ales ca in Downing Street nu mai este Tony Blair.
 • +7 (13 voturi)    
  spre o noua societate (Joi, 11 august 2011, 8:53)

  Fabian [anonim]

  De ce numai despre revoltele din Marea Britanie?
  De ce nu din Grecia, Egipt, Siria, Libia, Islanda, Spania, Israel? S-a intamplat si in Romania, in '89.
  Fenomenul este general si tinde sa ia din ce in ce amploare. Se poate intampla oriunde. Anarhia tinde sa cuprinda lumea intreaga. Exista ceva fundamental gresit in societatea noastra; cei care au o societate ...
 • -7 (13 voturi)    
  o alta europa (Joi, 11 august 2011, 9:04)

  dragos [anonim]

  daca bancile au fost salvate, ar trebui salvati si oamenii... gresit: buzunarele oamenilor au fost practic salvate prin salvarea bancilor. iar a transforma violenta intr-o forma de ”societate civila” care se opune statului e o idee des intalnita pe criticatac si la toti cei de stanga. Cum spunea si Lenin: revolutiile sunt facute de o mana de fanatici care terorizeaza societatea. Dar si atunci se gaseau multi care erau de partea comunismului. Si, da, e ceva gresit in societatea occidentala: paroxismul multiculturalismului. Dau doar un caz concret: cautati statistici cu orasul Dreux din Franta. 90% din populatia acestui oras este formata din nonfrancezi. Iar o frantuzoiaca a preferat sa se mute din acest oras pentru a iesi din acel mediu ”multicultural”. Deci, de acolo ar trebui pornit: de la fobiile omului de rand, nu de la implementarea unor utopii care suna a propaganda bolsevica
  • -3 (3 voturi)    
   Grija fata de hot (Joi, 11 august 2011, 14:42)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui dragos

   Asta da logica ! "Buzunarele oamenilor au fost practic salvate prin salvarea bancilor". Este ca si cum ai spune ca trebuie sa nu pedepsim hotul care ne fura ca nu cumva sa se razbune cand iese din inchisoare. Hotul trebuie pedepsit si nu premiat chiar daca el se numeste "banca".
   • +1 (1 vot)    
    despre economie (Joi, 11 august 2011, 18:31)

    dragos [anonim] i-a raspuns lui Victor

    ma gandeam efectiv la ce poate duce falimentul bancilor, deci al sistemului financiar: inflatie. daca tu consideri ca inflatia nu te afecteaza (adica puterea ta de cumparare scade spre derizoriu), atunci chiar nu are rost sa mai continuam discutia. si inca o problema: toti dau vina pe stat, pe politici gresite, ca nu sunt ajutate grupurile defavorizate etc. in orice manual de economie, indiferent de orientarea ideologica a autorilor vei gasi acelasi rapsuns: prosperitatea e un act de productie, nu de redistributie.
    • +1 (1 vot)    
     Copilul nepedepsit ajunge delincvent (Vineri, 12 august 2011, 14:20)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui dragos

     Un comportament gresit care ramane nepedepsit duce la perpetuarea lui. In final, datorita crizelor repetate pe care le produce, vom plati mult mai mult decat daca il curmam de la inceput, cu riscul inflatiei.
     Spui ca "prosperitatea e un act de productie, nu de redistributie.". Intrebarea este: prosperitatea cui ? Pentru a vedea raspunsul, voi da cateva date statistice din SUA (statistica este din 2010, dupa guvernarea de dreapta a lui Bush) aparute in articolul intitulat "Clasa mijlocie din America sufera o contractie extrema", articol aparut pe "Yahoo Finance" cu date statistice preluate de pe "Business Insider", site care este deseori citat de alte mari publicatii, ca de exemplu New York Times.

     http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html

     http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Insider

     - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
     - 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
     - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
     - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
     - 10% dintre americani castiga 50% din venitul total.
     - Timpul mediu necesar pentru a gasi o slujba este de 35,2 saptamani.
     - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.

     http://www.ssa.gov/pubs/10101.html

     - Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
     - 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
     - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).
 • -1 (13 voturi)    
  lol @ political corectness (Joi, 11 august 2011, 9:07)

  cristi [anonim]

  ce muzica asculta acesti huligani?
  ce natii pre-do-mi-nan-te au vandalizat?

  Raspunsuri simple - hip-hop, hindi, afro, jamaica, pakis.

  Ei stiu asta.
 • +2 (16 voturi)    
  abordare interesanta (Joi, 11 august 2011, 9:09)

  ion [anonim]

  Foarte bun articolul. Felicitari
 • -5 (5 voturi)    
  Articol sau brosura? (Joi, 11 august 2011, 9:15)

  ConstruireaCasei.wordpress.com [utilizator]

  Idei interesnte dar intinderea face articolul inaccesibil.
 • +3 (15 voturi)    
  civilizatie (Joi, 11 august 2011, 9:19)

  John M. [anonim]

  Intrebat odata cum a fost posibil ca o tara cu o istorie plina de violenta sa ajunga la o stare de civilizatie invidiata de tot pamantul, W. Churchill a raspuns sec, "Cu bataia".
  Well, e timpul ca ciomagul civilizator sa-si faca reintrarea triumfala pe strazile Londrei.
 • +7 (27 voturi)    
  Sublim! (Joi, 11 august 2011, 9:22)

  cazimir apeteanu [anonim]

  Excelentă analiză! De o asemenea minte aerisită avem nevoie aici în România. Domnule Radu, vino repede acasă, adună în jurul dumitale alte câteva inteligențe similare și apucați-vă tată de treabă. Până nu va fi prea târziu pentru generațiile de români actuale și viitoare.
  Trebuie urgent declanșată primenirea elitelor ori mai bine spus ieșirea în față a adevăratelor elite.
  Toată admirația pentru substanță, pur teoretică deocamdată, La fapte, copii!
 • -8 (22 voturi)    
  Socialism (Joi, 11 august 2011, 9:23)

  gdans [utilizator]

  Tragedia occidentului sta in implementarea socialismului cu aspectele sale de multiculturalism, corectitudine politica, discriminare pozitiva si pomeni.

  Despre articol, dau un exemplu de aberatie care ar indemna la actiuni si mai in forta si de asemenea la imigrare masiva :

  "
  Insa, asa cum bancile au fost salvate nu pentru ca meritau din punct de vedere moral, ci pentru a stabiliza sistemul socio-economic in ciuda erorilor individuale, de ce ar trebui folosita o logica diferita in cazul acestor tineri care, in urma unei alegeri sau din lipsa posibilitatii de alegere, au ajuns sa jefuiasca si sa dea foc?

  "

  Deci sa rasplatim pe talhari.
  Ati reusit performanta sa-i depasiti pe comunisti cu aberatiile voastre, acum regimurile comuniste mi se par de dreapta fata de ineptiile voastre.

  Comunistii vorbeau de egalitate (nu egalitate de sanse cum este normal), voi vreti ca toate scursurile societatii sa aiba mai multe drepturi decat cetatenii normali care muncesc.

  Iata de ce va dispare occidentul, cel putin ca civilizatie dominanta.
  • -3 (3 voturi)    
   "Talharii" numiti "banci" (Joi, 11 august 2011, 14:47)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui gdans

   Pe "talharii" numiti "banci" de ce i-am "rasplatit" ?
   Iar apropo de "cetatenii normali care muncesc", citeste niste date statistice din Statele Unite". 61% dintre americani in situatia in care traiesc de la un salar la altul (statistica este din 2010, dupa guvernarea de dreapta a lui Bush) in timp ce, in ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).

   http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html
 • +15 (17 voturi)    
  Un fenomen relativ nou! (Joi, 11 august 2011, 9:59)

  Mihai Bucur [utilizator]

  Fenomenul are mai putin de-a face cu dreptatea sociala, conflictul NU este rasial, caci iau parte oameni de toate culorile, si tot oameni de toate culorile incearca sa-si apere comunitatile. Iar profilul participantilor la jafuri e surprinzator: s-a descoperit ca iau parte la jaf si oameni cu conditie sociala mai buna, si barbati si femei, si chiar oameni de varste mai inaintate. Majoritatea e formata din tineri presupus "marginalizati", dar nici acestia nu aveau nevoie sa fure, fura fiindca au prilejul.
  Faptul esential este ca s-a depasit in TOATA societatea britanica un PRAG CRITIC in ce priveste disparitia ancorei morale. Parlamentarii au fost gasiti ca fura, umflandu-si rapoartele de cheltuieli, se triseaza in declaratiile de impozit, iar cei mai bogati evita cat pot sa-si plateasca taxele, bancherii se imbogatesc suspect de repede, a reiesit clar recent ca politistii iau mita (lucru mai rar pana acum in Anglia), a iesit la iveala ca jurnalistii asculta ilegal telefoanele etc etc A disparut ancora morala intr-o PREA MARE parte a societatii - in asta consta si noutatea fenomenului: a fost depasit in ultima vreme un PRAG CRITIC in proportia din societate care gandeste conform formulei: FURAM FIINDCA PUTEM
 • -2 (12 voturi)    
  aaa (Joi, 11 august 2011, 10:05)

  omul [anonim]

  "Tinerii care au distrus Londra au ramas doar la nivelul interesului propriu pentru ca nu s-au simtit parte a contractului social in care traim. Din aceasta perspectiva, nu au fost cu nimic mai prejos decat cei care au pus pe butuci sistemul financiar din rapacitate si interes propriu fara sa le pese de efectele sistemice ale actiunilor lor. Cheia succesului capitalismului nu este interesul propriu, ci adeziunea voluntara la un sistem liberal al drepturilor si al obligatiilor cetatenesti."
  TOTAL GRESIT.Cheia succesului capitalismului ESTE interesul propriu .Capitalismul nu se bazeaza pe adeziunea voluntara la sistemul liberal al drepturilor si obligatiilor cetatenesti ci pur si simplu pe un sistem legislativ care guverneaza drepturile si obligatiile cetatenilor.In care acesta trebuie sa se incadreze.Altfel da cu pietre....
 • 0 (14 voturi)    
  ma mir... (Joi, 11 august 2011, 10:13)

  brod [anonim]

  ...ca un asemenea analist nu leaga violentele londoneze de lantul inceput cu tunisia, egipt, siria, a continuat cu spaniolii coagulati in miscarea "indignatilor" , s-a extins in israel... si, inca, nu a venit racoarea toamnei pentru spania, italia, franta. CHIAR NU VEZI CA ESTE O REVOLTA A TINERETULUI FATZA DE STRAMBATATEA LUMII si de nerusinarea capitalismlui dupa ce a scapat de "concurentul" comunist? ceea ce vor ei nu este alt comunism, ci o legislatie mai echilibrata, bazata pe bun simt - asa cum gasim,de mult, in scandinavia, in noua zeelanda si australia - tari care nici nu sunt in criza, nici nu se bucura de tulburente sociale. asta in ciuda globalizarii. apropos, de revolutia islandeza ai auzit?
  • -1 (3 voturi)    
   Ignorare (Joi, 11 august 2011, 11:27)

   MihaelaNeacsu1313048163125 [anonim] i-a raspuns lui brod

   Citesc aici si nu-mi vine sa cred! Oare istoria nu a dovedit de atatea ori ca orice revolutie, orice miscare sociala, a avut victime si pierderi colaterale?Crede cineva ca revolutia franceza nu a avut si jafuri, si morti nevinovate? Ca intotdeauna a existat un motiv, un pretext care a aprins scanteia? Mai ales acum cand manipularea mass-media este la cote maxime si adevarul este trunchiat din simplu motiv ca libertatea cuvantului este doar un slogan fara nici un suport real iar drepturile omului se rezuma la: dreptul la somaj, dreptul la saracie, dreptul la boli si la moarte. Maestrii dezbinarii pot fi mandri: minciuna lor invinge sistematic adevarul! Si celor care inca se mai lasa imbatati cu apa rece: oamenii sunt produsul societatii din care provin si se manifesta in consecinta.
  • +1 (1 vot)    
   cum spunea Mihai Bucur (Joi, 11 august 2011, 17:25)

   langlang [utilizator] i-a raspuns lui brod

   in UK fura pentru ca pot, nu lupta pentru o idee politica.
 • -1 (9 voturi)    
  True (Joi, 11 august 2011, 10:29)

  ps [anonim]

  Cel mai bun articol pe tema asta. Se vede ca vine de la cineva care traieste printre englezi si a observat atent societatea de acolo.
  Urat din partea comentatorilor rau voitori care considera ca este insultata RO si alte cele
 • -1 (11 voturi)    
  aiurea (Joi, 11 august 2011, 10:31)

  rakkone [utilizator]

  Desigur, toata lumea greseste numai Radu Umbres (Who the f word is Alice Radu Umbres??) stie ezact despre ce este vorba.
  Desigur, cei care gresesc cel mai mult sunt extrema dreapta. EI sunt dusmanii, EI sunt cei mai simplisti, EI sunt The usual suspects.
  - Problema nu este constituita de faptul ca intr-o tara crestina si alba sunt MILIOANE de negri, arabi, hindusi, musulmani. Milioane aparute in ultimii 50 de ani datorita unui multiculturalism imbecil stangist. Nu este adevarat ceea ce vedem in poze, ca 90% din jefuitori sunt colorati si 10% albi si ca 90% din cei ce curata sunt albi si 10% colorati. Nu, daca un singur alb ar fi participat, e clar ca nu e o problema rasiala aici. Problema e ca este prea putin multiculturalism.
  - Problema nu este constituita de faptul ca acesti colorati sunt consumatori neti de la buget, in timp ce albii (si la unii si la altii ma refer la intreg, nu la cativa indivizi) sunt platitori neti la bugetul din care sunt intretinuti primii. Problema nu este constituita de faptul ca in lipsa parazitilor colorati banii de ajutoare sociale i-ar fi ajutat pe albii (putini) cu adevarat defavorizati. Nu, problema este de mult prea putin multiculturalism.
  - Problema nu este constituita de faptul ca statul (european in general) si-a incalcat marsav rolul si angajamentul si contractul social, "iti dau bani sa ma aperi, iti dau bani sa ma feresti de probleme si paraziti, iti dau bani ca asigurare ca atunci cand am o problema sa ma ajuti". Statul a incasat bani de la albi, le-a adus mizerii si scursuri noneuropene pe cap, cand aceste scursuri au iesit de sub control statul nu poate apara contribuitorii albi. La ce mai avem deci nevoie de stat in forma actuala?? La ce ne foloseste democratia in forma actuala? Sunt sigur ca ne va explica distinsul autor, imediat dupa ce ii va intervieva pe albii dezbracati pe strada de negri in revolte (e simplu, google dupa imagini). Dar e clar, ne trebuie si mai mult multiculturalism.
 • -2 (10 voturi)    
  Felicitari, bun text! (Joi, 11 august 2011, 10:40)

  Valentina [anonim]

  Mai scrie!
 • +8 (12 voturi)    
  declinul civilizatiei... (Joi, 11 august 2011, 10:53)

  Mihail Neamtu [anonim]

  Apreciez intentia autorului de-a oferi o lectura non-ideologica a acestor evenimente. Am insa si rezerve critice. Rezum observatiile mele in citeva puncte.

  1. Cred ca multi se grabesc sa identifice o singura cauza in spatele vandalismelor din Londra, Manchester & co.. Nu putem vorbi despre un profil etnic exclusivist: au existat hoti de profil rasial caucazian (albi britanici din tata in fiu), dupa cum au existat si tineri cu origini in Caraibe, etc. Virusul violentei nu tine cont de granitele etnice.

  2. Ceea ce ma mira in schimb in toata aceasta discutie este absenta referintei la morala: "sa nu furi" este imperativul etic imbratisat de mai toate traditiile religioase. De aici si reactie de auto-protectie a comunitatii Sikh. Pofta unor tineri de-a suspenda morala intr-un "dincolo de bine si de rau" care sa le permita jaful la drumul mare - asta vine dintr-o societate fara repere, fara valori clare si, mai ales, fara mecanisme de reactie punitiva la incalcarea valorilor de baza ale societatii. Declinul religiei si al familiei, ca si declinul autoritatilor juridice si politienesti, nu pot fi excluse din ecuatie.

  3. Mark Duggan (origini africane) n-a fost o victima inocenta a unor politisti abuzivi. Profilul omului era de bandit, in genul Fane Spoitoru (fortez o comparatie). Era inarmat cu un pistol semi-automat.

  4. Ma tulbura orice discutie savanta care, incercind sa explice un fenomen, ajunge sa-l justifice. Ideea ca somajul din Tottenham ar putea oferi circumstante atenuante comportamentului vandal este aberant. In Polonia a fost somaj de 15% ani la rindul, in Spanie exista somaj de 40% printre tineri (indignati) si inca asemenea vandalisme nu s-au petrecut.

  5. Reactia politiei a fost moale. Mai grav, pedepsele oferite de judecatori au fost penibile. Cum sugera si Dan Tapalaga, politistii din anii 1980 ascultau de o Doamna de Fier. Acum, politistii britanici si-au interiorizat complexul post-colonial, teama de-a nu fi socotiti urmasii Imperiului etc.
  • +4 (8 voturi)    
   continuare (Joi, 11 august 2011, 11:58)

   Mihail Neamtu [anonim] i-a raspuns lui Mihail Neamtu

   6. Problema educatiei si a educatorilor. Daca ne uitam la virsta tilharilor si a jefuitorilor, descoperim lucruri uluitoare. Copii de 9-10 ani la Manchester, uimiti, fericiti si cu pantalonii in vine, alearga cu sticle de vodka in mina... David Cameron avea dreptate sa descrie aceste scene drept reflexe ale unei societati bolnave. Cind au ajuns copiii sa fie agentii acestor furturi (cunoastem problema si prin Romania, dar nu la drumul mare), atunci problema educatiei este imperativa. Ce invata copiii, altceva decit discursul de tip anything goes, toti suntem egali, non-judgemental thinking? Din ce seve sa-si extraga copii reperele morale? Din IPod si muzica rap ascultata ad nauseam? Cind familia e destramata iar biserica se lupta impotriva incalzirii globale, atunci strada si gangul iau rolul caminului si al scolii.

   7. Sentimentul impunitatii - ideea ca orice faci este OK, ca societatea iti datoreaza doar intelegere iar Statul doar niste drepturi. Aici multiculturalismul este o problema, pentru ca el nu evoca niciodata o gramatica restrictiva si un tempo al integrarii. Ce vreau sa spun?

   E clar ca societatea britanica are, si fara aportul emigrantilor, propriile sale probleme. Este limpede ca multe comunitati non-britanice sunt mai conservatoare decit anumite segmente din societatea-gazda (am vazut la Durham si Oxford femei tinere englezoaice bete crita, facind pipi pe strada, in weekend, dar nu si femei din India cu acest comportament!)...

   Pe de alta parte, trebuie sa existe niste reguli si un ritm al integrarii: asimilarea se face in timp si respectind valorile profunde ale societatilor europene (memoria istorica, patrimoniul, traditia crestina, capitalismul, etica muncii, respectul pentru proprietate, rule of law, educatie, ordine constitutionala si stat de drept).

   8. Putem oricind trata cauza sau efectul unei boli. Un somnifer iti poate oferi o noapte linistita, dar nu te vindeca de stres, tahicardie etc. La fel si cu aceste proteste...
   • 0 (6 voturi)    
    continuare (Joi, 11 august 2011, 16:21)

    Radu Umbres [anonim] i-a raspuns lui Mihail Neamtu

    6. De acord. Probabil ca aici este o problema cea mai grea. Este posibil ca institutiile religioase sa fie relevante, dar familia si scoala sunt pe primul loc, si aici este foarte greu sa actionezi. Parerea mea este ca familiile destramate trebuie reconstruite prin integrare socio-economica, locuri de munca, comunicare cu institutiile guvernamentale, si crearea ideii ca nu sunt lasate deoparte in timp ce societate merge pe drumul ei.

    7. Nu stiu cat de "europene" sunt acele traditii. La fel de europene sunt traditia rascoalei si anticlericismul (in Anglia incepand cu secolul XIII), si traditia revolutiei (in Anglia incepand cu secoulul XVII). Memoria istorica, patrimoniul, traditiile religioase sunt regasite din Alaska in Etiopia, dar de obicei sunt folosite in alte scopuri decat cele democratice si de egalitate in fata legii.

    8. Nimic de adaugat, absolut corect.

    Iti multumesc pentru atentia acordata argumentelor mele si apreciez critica, cu rezervele exprimate.
  • +1 (7 voturi)    
   Regandirea, nu declinul, civilizatiei (Joi, 11 august 2011, 16:09)

   Radu Umbres [anonim] i-a raspuns lui Mihail Neamtu

   Apreciez citirea atenta a ideilor mele, dovada observatiile critice. Cateva remarci rapide.
   1. De acord. Totusi, supra-reprezentarea anumitor grupuri arata ca deprivarea relativa si deconectarea de normele sociale afecteaza pe unii mai mult decat pe altii.
   2. Nu este absenta referinta la morala - este subinteleasa o definire contractuala a moralitatii, nu una transcedentala (Hobbesiana pentru cei care considera ca articolul a fost unul stangist - nu a fost). Argumentul religios nu este foarte puternic - clasa mijlocie atee nu a jefuit.
   3. Irelevant. Mark Duggan, Radu Umbres si Mihail Neamtu au aceleasi drepturi in fata legii, pana in momentul in care fac ceva care contravine dreptului. Vom vedea ce a facut Mark Duggan, dar comunicarea politiei a fost deficitara.
   4. Explicatia si justificarea sunt doua lucruri diferite. Cred ca este clar din ceea ce am spus ca nu justific sau atenuez gravitatea faptelor, ci incerc sa le pun intr-o perpectiva cauzala. Daca prin "savanta" intelegi non-ideologica, atunci nu ai de ce sa fii tulburat.
   5. A fost moale, insa amploarea fenomenului a fost mult mai importanta. Din ce punct de vedere putem judeca hotararile judecatoresti ca "penibile"? Este o judecata de valoare identica cu cea facuta de cei care considera jafurile legitime. Iar politia nu asculta de o "Doamna de Fier", ci respecta prevederile legale. Nu sunt sigur ca guvernarea Thatcher este un model de coeziune si echitate sociala.
   • -1 (3 voturi)    
    felicitari (Joi, 11 august 2011, 23:15)

    veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui Radu Umbres

    pentru text, excelent!
 • +1 (11 voturi)    
  ... (Joi, 11 august 2011, 11:00)

  x [anonim]

  in sfarsit o analiza decenta a subietului. citit dupa aberatiile a tot felul de trepadusi din presa autohtona vine ca o gura de aer curat dupa ce-ai stat toata ziua in ghena.
 • -2 (8 voturi)    
  Capitalismul, un fiasco de succes (Joi, 11 august 2011, 11:03)

  MihaelaNeacsu1313048163125 [anonim]

  Excelent articol! Pentru cei neavizati, am de facut o precizare: acest fenomen va lua amploare,extinzundu-se, pentru ca este nevoie de noi criterii care sa constituie bazele unei noi orientarii ale societatii. Vine o vreme, si istoria o poate confirma, cand nu se mai poate, cand s-a intins "coarda" prea mult si a facut poc, peste fata celor care cica sunt animati de cele mai bune intentii. In fond cine reprezinta tara, pentru binele cui se iau decizii?Tind sa cred ca este vorba doar despre un grup restrans de privilegiati si nicidecum despre natiune in sine.
  Frustarile,desconsiderarea,ignorarea vointei celor multi nu poate dura la infinit.Nu cere nimeni de pomana dar cer dreptul la o viata decenta, si acest drept daca nu il au, o sa si-l ia singuri asa cum s-a mai intamplat in trecut.A venit momentul in care sa ne impunem vointa daca vrem sa mergem mai departe, sa nu ne mai lasam covarsiti de acest sclavagism cosmetizat, care tinde sa distruga omenirea.
 • +3 (7 voturi)    
  societatea este bolnava..de mult timp (Joi, 11 august 2011, 11:07)

  Suzana [anonim]

  Prea multa libertate in anglia /franta , fara munca...ordine si disciplina..de ce nu se intampla aceste fenomene si in germania ? pai..neamtul..este tot neamtz...politia este pe pozitie..este respectata /sau temuta de populatie....politia s-a impus in germania...nimeni nu misca in front !!! bravo lor !!!
  Daca celelalte state europene..nu vor adopta...politica ..mana de fier...impusa si practicata de politia germana...atunci vor veni timpuri grele pentru...norvegia, suedia, franta, anglia..s.m.d
 • +3 (9 voturi)    
  Te-am citit cu atentie (Joi, 11 august 2011, 11:08)

  revelare [anonim]

  pana la

  Si acesta este motivul pentru care Marea Britanie este un loc mai bun de trait decat Libia sau Romania pre- si post-1989.


  Aici mi-am dat seama ca ceea ce parea demn de analizat , dar se cam subtia pe parcurs, nu este decat o gargara.

  Asa cum ai spus, nu e vorba de rasa religii, e vorba ca sunt primitivi si lacomi, chiar daca sunt englezi nativi, adica ca multi oameni pe glob, chiar daca unii se cred mai breji fiindca traiesc unde traiesc,
  Deocamdata MB sta la nivel cu Libia, nu Romania, unde nu sunt razmerite si pradata proprietatea.
 • -2 (12 voturi)    
  Chapeau bas! (Joi, 11 august 2011, 11:15)

  Danon [utilizator]

  Articol uimitor de profunzime, cu dorinta si capacitate de intelegere, scris sine ira et studio, jongland in mod briliant intre analiza si sinteza - ce poti cere mai mult? Cel mai bun articol pe care l-am citit despre subiectul revoltelor pana acum si pur si simplu una din cele mai bune scrieri citite in ultimele saptamani.

  Multimea de minusuri, critici arogante, acuzatii de socialism, vociferari privind lungimea etc nu fac decat sa demonstreze validitatea ultimei afimatii din articol. Nu te descuraja, valoarea intelectuala nu se supune la vot - alfel vom ajunge sa-l condamnam din nou pe Socrate sa bea cucuta.

  Marturisesc ca ma apucasem sa scriu un articol incercand sa compar violentele din Londra cu cele din Paris (nici o grija, nu o sa-l postez aici!) dar mi-au cazut pur si simplu bratele citind acest articol: nu mai e nimic de spus! Poate doar sa reliefez diferentele dintre ele si sa fac o trecere in revista sumara a influentei "multiculturalismului" asupra succesului celor noua "centre ale lumii" de-a lungul istoriei omenirii (Londa a fost centrul numarul 6!). Chestii care oricum n-ar interesa cititorul Hotnews.

  Un singur mic bemol: ar trebui sa definesti multiculturalismul caci el e folosit cu intelesuri diferite in contexte diferite: cand Merkel spune ca multiculturalismul a esuat, ea il defineste ca o suma de culturi traind in paralele, fara integrare si cu prea putine pasarele. Germania si UK au incercat acest multiculturalism (sa amintesc voalul musulman pentru politistele britanice?), Franta a incercat integrarea dar a ajuns sa aiba acelasi tip de paralelism cultural. Tu folosesti termenul in mod diferit si asta poate duce la confuzii.

  In any case, you made my day! Thank you for that.
  • 0 (2 voturi)    
   excelent (Joi, 11 august 2011, 23:20)

   veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui Danon

   cred ca cei care au inteles corect unghiul de vedere al lui Radu Umbres sunt cei care au avut o experienta de viata de cel putin cativa ani intr-un stat une s-a dezvoltat (intr-o forma sau alta) multiculturalismul.
 • +7 (11 voturi)    
  Moncher, cu 2 facultati si a (Joi, 11 august 2011, 11:45)

  revelare [utilizator]

  3-a pe teava.

  Sarcina a statului este apararea vietii si proprietatii cetateanului. PUNCT. Restul se subscriu acestei sarcini.

  Statul britanic aici a esuat complet.
  Asta e societatea britanica,

  Mai ai ceva de spus?

  Lasati sofismele voastre de stanga, si lucrati cu fapte.

  Ca si comunsitii lucrau la fel, garagara frumoasa si apoi gulaguri, si cati inaintasi de ai tai nu i-au crezut si ii mai cred si acum...
  • +1 (5 voturi)    
   Noi vorbim, nu studiem (Joi, 11 august 2011, 15:06)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui revelare

   Tu in schimb ai o gandire rudimentara. Si in societatile sclavagiste statul apara viata si proprietatea cetateanului. Problema era ca sclavul nu era considerat cetatean. De aici rezulta o alta functie esentiala a statului: asigurarea egalitatii de sanse pentru toti oamenii. Si mai sunt si altele. Mai invata. Poate ca nu ti-ar strica nici tie vreo "2 facultati si a 3-a pe teava".
   • +1 (3 voturi)    
    Aha, (Joi, 11 august 2011, 15:46)

    revelare [utilizator] i-a raspuns lui Victor

    ai ajuns la stramosii nostri dacii si romanii...

    Mai invata, ca ai de unde....
    • -1 (3 voturi)    
     Comentariu foarte "argumentat" (Joi, 11 august 2011, 16:33)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui revelare

     Asa se intampla cand nu ai argumente. Vorbesti sa te aflii in treaba.
 • -1 (3 voturi)    
  Corect dar ambiguu! (Joi, 11 august 2011, 12:16)

  TeodorGhitescu1313053413939 [anonim]

  Articolul trateaza subiectul din principalele puncte de vedere: social, politic, propagandistic, economic, cu observatii juste.
  Concluziile lipsesc sau sunt ambigui.
  Este evident ca numai in sistemul capitalist se produc asemenea absurditati: crize economice, speculatii financiare, saracire extrema, invrajbirea grupurilor sociale intre ele, proliferarea crimei organizate, neosclavagismului etc.
  Incepand din SUA, modelul "democratiei occidentale" a pietei libere, Grecia, Spania, Franta, Anglia, fostele tari socialiste, toate tarile au aceleasi fenomene: degradare economica a cetateanului majoritar, imbogarirea accelerata a oligarhilor, politici antidemoratice si retrograde ale statelor, fenomene pe care NU LE INTALNIM IN MODELELE PRODEMOCRATICE PERORMANTE CUM ESTE CEL CHINEZ.
  Este evident pentru orice om neidocrinat politic si cu un nivel minimal de cultura ca STATUL CAPITALIST, aservit oligarhilor in toate tarile de tip occidental, ete cauza declinului economico - social al cetateanului majoritar. Nu exista nici o speranta pentru acesta daca tarile nu se vor reorienta care modelul "calea a treia" (nici socialism centralizat, nici capitalism liberal) de organizare si dezvoltare economico sociala!
  • +3 (7 voturi)    
   tu ai idee cate (Joi, 11 august 2011, 12:50)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGhitescu1313053413939

   mici revolte locale au zilnic in China?
   Ai idee despre situatia ecologica dezastruoasa din China?
   Ai idee ca la 40 km de Shanghai, sunt sate fara curent electric, apa curenta , de canalizare nu mai vorbim?
   Model mai haotic de dezvoltare decat in China inca nu s-a vazut, care sa produca atat de mari discrepante.
   • -1 (3 voturi)    
    dar tu ai idee? (Joi, 11 august 2011, 13:58)

    TeodorGhitescu1313053413939 [anonim] i-a raspuns lui revelare

    Ai idee cum se poate garanta un costum de haine pe an la 1,5 miliarde de oameni? Dar cate o masa pe zi? Cate intreprinderi ar trebui sa lucreze pentru acest lucru si la ce productie auala? Ce capitalist ar fi interesat de asa ceva?
    Ca sa garanteze aceste drepturi fundamentale ale oamenilor (asta inseamna democratie) statul chinez isi indeplineste functiile de manager al tarii nu de delapidator al bunului public cum este in capitalism ( iar in Romania si mai evident).
    In Romania nu se mai poate asigura un nivel de trai decent la 20 de milioane de oameni!!! Ai idee cati romani aveau curent electric in 1939 anul de glorie capitalista in Romania? Dar cati romani aveau o locuinta sau un loc de munca stabil?
    In Romania "capitalizata" nu s-a mai electificat nici o comuna sau sat in afara celor electrificate sub (nu de) comunistii pe care ii blamati fara sa stiti de ce!
    Revoltele din Anglia nu sunt "huliganisme" cum le prezinta presa privatizata si politizata ci consecinte ale capitalismului pietei libere (ca si in Grecia, Spania, Italia, etc.).
    Din pacate iti lipeste pregatirea economica si manageriala pentru a intelege ce se intampla in lume si a deosebi manipularea intelectuala de starea de normalitate socio-economica!
    • -1 (5 voturi)    
     nu mai prosti pe nimeni (Joi, 11 august 2011, 15:44)

     revelare [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGhitescu1313053413939

     ca statul chiney garanteaya un costum si o masina.
     In China sunt 200 de mil pe coasta de est in yonele special si restul din interior traiesc vai de mama lor.
     va veni nota de plata si acolo.
     Poate ca nu stiai ca in China nu au asigurari sociale.
     Deja anul acesta industria de confectii de marca a plecat inapoi din China.
     Tocmai sa anunta ca inflatia a fost scapata din mana in China.
     Termina cu traiul decent in China. E mult mai decent in RO, luat la medie, macar ca nu avem bogatanii si luxul din unele zone din China.
     China este o bomba intaryiata social+economica. Si tocmai au lansat un portavion, ... ca sa pregatesc sa isi reyolve problemele ce vor veni.
     Afla si tu de miyeria crunta din interiorul Chinei, nu te uita la dopar la vitrina. Asta daca ai minte, daca nu, poti sa povestesti prostii cate vrei...
 • -1 (5 voturi)    
  Ce bazaconii... (Joi, 11 august 2011, 12:21)

  Adrian [anonim]

  Slab articol ... slabe comentarii (majoritatea). Nici nu este de mirare ... asemenea gandire(majoritara) se reflecta clar in realiatea cotidiana.

  Sociologia ... un fel de n-ar mai fi.

  Sunt milioane de economisti pe planeta si am avut crize financiare, avem si vom mai avea. In contextul asta titlu de "absolvent de sociologie" = 0. Barat.
  Sociologia, in sinea ei, este o mare prostie. De exemplu la fel cum este biologia. Biologia este explicata de chimie si chimia de fizica. Deci ...de ce sa explicam un lucru prin biologie. Ca sa dam la o parte ce este elementar si sa ne pierdem in lucruri care nu sunt detaliate COMPLET? La fel si cu sociologia. Sociologia (referindu-ma ...asa...la comportamentul uman) poate fi explicat prin biologie. Daca nu crederi asta ... puteti sa plecati la o punga de seminte.
  Deci ... hai sa creem stiinte (ca sociologia) ca sa avem despre ce vorbi ... aiurea. Ca lucrurile ELEMNETARE care guverneaza comportamentele ... sunt FOARTE DEPARTE.

  Sunt prea multe de spus. Ideea este ca nut prea multi SUPERFICIALI care-si dau cu parerea. Mai grav este ca te crezi ca ai o facultate de "diverse" si esti "zmeu". Pai daca ai lua-o de la reactiile chimice care se intampla in corpul uman si dau anumite reactii comportamentale... si apoi sa intelegi de ce acele reactii chimice au loc ... si de ce este posibil sa aiba loc ... abia atunci sa indraznesti sa-ti dai cu parerea.
  • 0 (2 voturi)    
   Bazaconii si Bazaconii (Joi, 11 august 2011, 15:12)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Cred ca tu ar trebui sa fi operat de un fizician si nu de un medic atunci cand vei avea nevoie. Nu de alta dar poate ai intelege rolul diferitelor stiinte.
   • 0 (2 voturi)    
    Mda... (Joi, 11 august 2011, 15:30)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui Victor

    Funny... dar :
    Diferenta este ca
    Un medic face o actiune fizica asupra ta. Sociologia este atat de abstarcta incat doar da idei si nu actiuni fizice. Si una este cand actionezi fizic asupra unui obiect, iar alta este cand vorbesti despre el.
    • -1 (1 vot)    
     Nivele de evolutie si explicare (Joi, 11 august 2011, 15:56)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui Adrian

     Nu poti sa explici functionarea creierului uman doar studiind particulele elementare (nici chiar studiind neuronii). Creierul este o retea de neuroni si legile unei retele nu au nimic in comun cu legile fizicii cuantice. Omul nu ar fi inventat nimic daca ar fi avut doar un singur neuron (sau cateve mii) si nu miliarde de neuroni legati intr-o retea complexa (sau mai multe retele). Tot asa, nu poti studia interactiunie complexe dintr-o societate studiind doar legile fizicii. Cu fiecare nivel evolutiv al materiei apar structuri cu calitati noi care nu pot fi intelese studiind doar structurile inferioare din care sunt alcatuite.
     • +1 (1 vot)    
      Si tousi... e pe dos (Joi, 11 august 2011, 16:30)

      Adrian [anonim] i-a raspuns lui Victor

      Este f greu sa portnesti de la fizica cuantica si sa explici ceva. dar pornind de la ceva ... si mergand pana la fizica cuantica poti sa aflii adevarate cauze. Si despre asta e vorba ... despre cauze. Solutiile sunt inca o problema... la orice nivel de gandire.

      Oricum ... poate in viitor va aparea(va fi descoperita) o alta dimesine sau o alta stiinta mai profunda ... care va da explicatiile necesare.
    • 0 (0 voturi)    
     esti absolut fantastic! (Joi, 11 august 2011, 17:47)

     langlang [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

     sincer, am ras cu lacrimi! se intelege ca nu iti place gandirea abstracta si preferi actiunile fizice. mai clar, in loc sa gandesti, mai bine dai in tastatura.
   • 0 (0 voturi)    
    Rectificare (Joi, 11 august 2011, 15:39)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui Victor

    Am zis : "Sociologia, in sinea ei, este o mare prostie. De exemplu la fel cum este biologia. " ... pt a explica lucrurile. Si exact asta se intampla in articol: analiza/explicatii.

    Inca ceva filosofia moderna ... presupune folosirea unor termeni care au un inteles BINE DEFINIT si se leaga dupa reguli logice BINE DEFINITE. Cea mai profunda intelegere este cea mai de "jos".

    Pot sa scriu : "Portocala taie animale"...dar ...
  • 0 (0 voturi)    
   hm (Joi, 11 august 2011, 17:44)

   langlang [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   e clar, cred, pentru toata lumea care a fost singura ora de curs la care te-ai dus la scoala... m-a amuzat comentariul tau. mai ales inceputul ultimului paragraf. macar acolo ai nimerit-o bine.
 • +2 (6 voturi)    
  D-le, (Joi, 11 august 2011, 12:52)

  revelare [utilizator]

  ai scris articolul exact ca si comunistii "programele" lor de "dezvoltare", fara sa te informezi, fara sa cauti material obiectiv. Cica ai facut sociologia.

  Citeste asta intai, preliminar:
  Un bucatar de mancare organica, studenti eminenti si un angajat la opera, printre vandalii arestati in Marea Britanie
  de A.N. HotNews.ro
  12:07 Actualitate | Internaţional
  Printre suspecti de jafuri si vandalism arestati de politia britanica in tulburarile din ultimele zile se numara un bucatar de mancare organica, liceeni si studenti eminenti sau un angajat al operei, lucru care ofera o "imagine surprinzatoare" a persoanelor implicate in violente, transmite AFP. "In timp ce multi dintre acestia par sa se incadreze unei imagini a tinerilor din familii destramate, marginalizati de societate, primele audieri de la tribunal sugereaza o participare mai larga
  • -1 (1 vot)    
   Putina informare statistica (Joi, 11 august 2011, 16:02)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui revelare

   Esenta articolului este aceea ca avem nevoie de o schimbare a regulilor economice si sociale. Daca ne uitam la niste data statistice din Statele Unite si vedem ca 61% dintre americani sunt in situatia in care traiesc de la un salariu la altul si ca 40 milioane de americani au nevoie de tichete de alimente (statistica este din 2010, dupa guvernarea de dreapta a lui Bush) pentru a supravietui, atunci articole de genul acesta sunt binevenite.

   http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html
   • 0 (0 voturi)    
    schimbarea unor reguli economice (Joi, 11 august 2011, 22:29)

    revelare [utilizator] i-a raspuns lui Victor

    da,
    sociale nu.
    • 0 (0 voturi)    
     "Regulile sociale" si perfectiunea (Vineri, 12 august 2011, 14:28)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui revelare

     Sa inteleg ca "regulile sociale" au atins perfectiunea asa ca vor ramane batute in cuie pe vecie. Ar fi singurul lucru perfect din tot Universul.
 • -1 (3 voturi)    
  tot noi suntem de vina (Joi, 11 august 2011, 14:39)

  morcovu razbunator [anonim]

  Cum sa se termine un comentariu de pe hotnews altfel decat impotriva Romaniei? Chiar daca n-are nicio legatura cu noi. Probabil si situatia din Libia sau Somalia e mai buna decat in Romania, pentru ca acolo nu se rezolva cu spagi, deci tot noi suntem de vina....

  Domnu' umbres, in Romania exista societate, una mai toleranta si mai decenta decat in Occident. Cred ca orice familie al carei copil nu s-a mai intors acasa dupa evenimentele din Londra prefera o spaga in loc sa-si ingroape fiul sau fiica...
  • -1 (3 voturi)    
   Noi, romanii (Joi, 11 august 2011, 16:05)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui morcovu razbunator

   "Mucii si mamaliga nu explodeaza". Nici chiar atunci cand mamaliga devine alimentul de baza al majoritatii romanilor.
   • 0 (0 voturi)    
    Societatea romnească (Joi, 11 august 2011, 23:08)

    Omics [utilizator] i-a raspuns lui Victor

    Adică societatea românească nu are părți bune și părți rele, care să intre în coliziune. Personal nu cred că e o societate uniform bună, cum aberează unii pe aici.
 • +3 (5 voturi)    
  o parere despre articol. (Joi, 11 august 2011, 15:54)

  Geekie [anonim]

  este cronofag si de o inutila ba chiar penibila pretiozitate stilistica si ofera doar un extraordinar de complicat mod de a explica faptul ca toleranta si libertatea de exprimare combinate cu dezinteresul pentru educarea tinerilor in sensul valorilor de moralitate si responsabilitate sociala in cea mai plaisirista dintre lumile posibile genereaza inevitabil autodistrugere. Societatea nu mai are sens pentru ca este drogata in toate felurile si spalata pe creier de ideea ca suprema valoare este placerea.
  Cu stima.
  • -1 (1 vot)    
   "Placerea" de a trai de pe o zi pe alta (Joi, 11 august 2011, 16:14)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Geekie

   Nu cred ca cei 61% dintre americani care traiesc de la un salariu la altul si ca cei 40 milioane de americani care au nevoie de tichete de alimente (statistica este din 2010, dupa guvernarea de dreapta a lui Bush) pentru a supravietui sunt de acord cu afirmatiile tale.

   http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html
   • 0 (0 voturi)    
    intocmai (Joi, 11 august 2011, 18:27)

    Geekie [anonim] i-a raspuns lui Victor

    Ai dat singur argumentul faptului ca "progresul", ca loc comun, numai progresist nu e, in realitatea faptica.

    In orice caz, aici vorbim despre UK. Si, in al doilea rand, parerea mea era despre articol care pune in discutie parerile despre revoltele din UK. Parerea mea despre anarhia de acolo e altceva decat parerea despre articol - si am marcat-o implicit in cele 2 fraze.

    Parerea americanilor despre afirmatiile mele poate nu ma intereseaza deloc. Nimeni si nimic nu-i opreste sa emigreze in Ro unde, nu-i asa, ratingul de tara cel putin nu retrogradeaza :P E nevoie in agricultura de oameni fara fasoane.

    Invoc libertatea opiniei in apararea mea :)
    Cu aceeasi aleasa consideratie.
    • 0 (0 voturi)    
     O noua intelegere a notiunii de "progres" (Vineri, 12 august 2011, 15:13)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui Geekie

     Mi-a placut afirmatia: "progresul, ca loc comun, numai progresist nu e, in realitatea faptica". Este de o profunzime pe care numai geniile o pot atinge.
     "Parerea mea despre anarhia de acolo" este ca se datoreaza unei educatii precare, insa aceasta este rezultatul injustitiei sociale, a marginalizarii familiilor din care provin acesti "anarhisti". Iar articolul acesta are calitatea de a trage un semnal de alarma pentru oamenii care nu fac parte din categoria "genii". Sunt de acord ca autorul trebuia sa specifice acest aspect pentru a nu rapi din timpul pretios al geniilor (articolul fiind "cronofag" pentru ei).
     Cand am spus ca nu cred ca americanii sunt de acord cu afirmatiile tale, chiar nu m-am gandit ca acestia ar fi interesati de afirmatiile tale. Doream doar sa imi exprim intr-un mod mai plastic punctul de vedere. Totusi acum ma bucur ca am facut-o deoarece americanii au avut ocazia sa primeasca un sfat valoros de la o persoana cu o viziune superioara asupra economiei si societatii.

     Invoc libertatea opiniei in apararea mea :)
     Cu aceeasi aleasa consideratie.
 • 0 (0 voturi)    
  asociali (Joi, 11 august 2011, 16:49)

  monica L [anonim]

  Ma tot intreb daca Andreas Bervik si rasculatii din Tottenham au un punct comun in mentalul colectiv din ce in ce mai greu de definit si explicat.
  • +1 (1 vot)    
   da simplu si cu bun simt nu puteti judeca? (Joi, 11 august 2011, 18:25)

   zone [utilizator] i-a raspuns lui monica L

   Domnule autor de articole si student in Anglia..
   Eu unul is satul pana peste cap si ma revoltcand vad ca unii oameni vin cu explicatii care de care mai complicate si "elevate" despre indivizi care se dedau la cele mai josnice lucruri si sunt astfel absolviti de vini Ei sunt, vezi doamne, victime, evident ale societatii si si ale noastre.
   Sunteti genul de intelectual care explica de ce cangrena, malignul, nu trebuie inlaturat, ci trebuie inteles... Poate are si ea un suflet, acolo... Sa mai reflectam un pic, sa dam totusi o sansa acestor creaturi... Suntem, nu-i asa, fiinte sensibile.
   Nu domnule. E mult mai simplu si mai sanatos sa gandesti altfel decat o faceti. Nu fura, nu distruge, nu ucide. Avem dreptul, fiecare, de a decide, de a alege dar si raspunderea pentru ceea ce facem.
   Poate nu va mai irositi banii prin strainataturi si va luati o casuta intr-un sat, la noi, prin Ardeal sau Moldova, sa invatati sa ganditi firesc.
   • 0 (0 voturi)    
    da, chiar asa... (Joi, 11 august 2011, 23:35)

    Geekie [anonim] i-a raspuns lui zone

    ...domnule zone. Ca bine le-o ziceti alor nostri tineri care la Paris, Londra, NY - invata la gat cravatei cum sa-i faca nodul - citand din clasici etern actuali. Dar asa cum unii se inconjoara de bunuri i/mobile, altii se inconjoara de patalamale si vorbe goale:cat mai multe, mai pompoase, mai aiuritoare - totul numai si numai ca sa nu se vada... Nimicul. Cu cat mai inspaimantator e Nimicul, cu atat mai multe si dese se vor ingramadi obiectele, patalamalele si vorbele mari.
    Si pentru domnia-voastra,ca si pentru ceilalti alesi colegi de forum,
    Respect.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce treaba are Romania? (Joi, 11 august 2011, 17:12)

  dorel [anonim]

  Cu ce se intampla acolo? Chiar asa distrus e mentalul romanesc, chiar si emigrat? Frustrarile produse de mizeriile produse de riots, sau de zapada, sau de toate problemele societatii de acolo trebuie refulate peste Romania? Care e diferenta intre spaga si cocktail molotov ca o societate sa nu functioneze? Ambele sunt la fel de nocive. Si iar zic: so what? Am trait sa o aud si pe asta: riots is o chestie cool, care suntem niste timpiti ca la noi nu se intampla! :((
  • 0 (0 voturi)    
   hehe (Joi, 11 august 2011, 23:41)

   Geekie [anonim] i-a raspuns lui dorel

   cand ceva in societatea romaneasca nu-ti convine si, in loc sa incepi schimbarea cu tine, alegi sa fugi si sa dai vina pe ce ai lasat cu lasitate inapoi, contribui direct la ruina si-ti dai cu stangul in dreptul. Ori in ce capitala zgomotoasa ti-ai ascunde frustrarile, nicaieri nu vei putea fugi de Tine. Tu esti cel care trebuie sa inceteze sa arunce mucul de tigara pe strada, nu ala cu ceafa groasa din fata ta - si acum, nu maine, nu data viitoare, nu incepand de luni. Si aici, in Romania, din constiinta ta proprie, nu acolo, la NY, Londra, Berlin, de frica amendei. Tu esti cel care trebuie sa isi mature zapada din fata casei scarii blocului, nu vecinul de palier. Tu esti cel care trebuie sa sune la 112 cand vezi un om zacand pe strada indiferent daca e beat, drogat sau in criza cardiaca. ma rog... cam grele astea :) scuze pt off topic.
 • 0 (0 voturi)    
  Domnului Radu Umbres (Vineri, 12 august 2011, 1:22)

  Geekie [anonim]

  Daca in calitate de absolvent de sociologie indraznesti sa implicitezi ca definitia "societatii" este data de o gasca de adolescenti in sevraj care dau din copite, adica o turma, atunci da, ai dreptate Romania nu are o societate.
  Pe de alta parte, domnia matale ilustrezi magistral zicala aia cu vorbe goale ce din coada tre' sa sune: apoteotica fraza finala este de un ridicol irezistibil si seamana a concluzie trasa de par nascocita de un scolar obligat sa scrie o compunere la teza. Fara noima si fara acoperire in inaltele matale cercetari socio-metrice (ca logica e pe o planeta aparte). O fanfaronada, o aroganta ieftina.
  Nu in ultimul rand, se pare ca inca te afli in cautarea propriei identitati academice caci "absolvent" nu echivaleaza cu "licentiat", fie vorba chiar si de oxford. Pana la fericita regasire a eului liric te sfatuiesc amical sa lasi mata condeiul cu noroi la adresa Romaniei si sa pui mana pe o sapa stramoseasca si sa tragi o brazda strasnica in glie sa vezi cum se obtine de fapt pita si asta inainte sa faci hemoroizi de la atat stat la monitor in stradaniile nasterii vreunui alt miraculos eseu despre fapte care te cam depasesc.
 • -1 (1 vot)    
  Opinie (Vineri, 12 august 2011, 16:32)

  Eu [anonim]

  Sunt de acord cu ideile tale. Te felicit pentru articol.
  Rareori ma intilnesc cu o astfel de luciditate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by