Seara de marti aduce noi violente in marile orase din Marea Britanie, in ciuda anuntului premierului David Cameron ca 16.000 de politisti vor patrula pe strazi pentru a preveni distrugerile. Este cea de-a patra noapte de vandalisme, si de data aceasta tonul a fost dat in Birmingham si Manchester. Reamintim ca un barbat de 26 de ani din Londra a devenit prima victima a violentelor de strada de la Londra, iar Politia britanica ia in calcul folosirea gloantelor de cauciuc in aceasta noapte.

Ora 8:15: Violente sporadice au izbucnit, marti noaptea, in mai multe orase din Anglia, desi in Londra a fost in mare masura liniste, dupa ce numarul politistilor din strada a fost marit. Cu 16000 de politisti desfasurati la Londra, pe strazi a domnit calmul dupa trei nopti anterioare de revolta.

Dar, au fost tensiuni orase precum Manchester, Salford, Liverpool, Nottingham si Birmingham unde mai multe magazine au fost jefuite si incendiate, transmite BBC News.

Ora 7:00: Politia a inceput o ancheta dupa uciderea a doi barbati si ranirea grava a inca unuia, intr-un incident suspect in Birmingham. Nu se stie daca uciderile au legatura cu violentele de noaptea trecuta din zona, transmite BBC News.

Ora 02:21: Miile de politisti au reusit in mare masura sa linisteasca tinerii revoltati, dupa trei nopti de violente in capitala Angliei.

Ora 00.15: Pompierii se lupta cu flacarile izbucnite la un depozit de produse electrice din Enfield, in nordul Londrei, anunta Reuters.

Ora 22.04: Scotland Yard a anuntat ca 111 ofiteri si cinci caini de politie au fost raniti in timpul celor trei nopti consecutive de revolte din capitala Marii Britanii, informeaza BBC.

Ora 21.22: BBC anunta ca mai multi tineri au vandalizat un magazin din centrul orasului Manchester.

Grupuri de tineri au incendiat cladiri si masini in Manchester iar o alta multime a atacat principalul centru comercial din Salford, unde au spart vitrinele magazinelor si au furat bauturi alcoolice.

Ora 21.03: Revoltele care afecteaza Londra de cateva zile si s-au raspandit in mai multe orase au reinceput marti langa Birmingham, al doilea oras ca marime din Marea Britanie, a anuntat politia, citata de AFP.

"Avem informatii privind miscari de strada in Wolverhampton,", un oras in apropiere de Birmingham, unde cateva magazine au fost vandalizate, "si la West Bromwich", unde doua masini au fost incendiate, au anuntat fortele de ordine.

Ora 18:02: Politia britanica a facut peste 650 de arestari la Londra si Birmingham, in cazul violentelor de strada din ultimele zile.

Ora 17:21: MAE roman anunta ca nu a primit nicio notificare cu privire la existenta unor cazuri de cetateni romani care sa fi fost raniti sau retinuti in urma violentelor din Marea Britanie.

Ora 15:20: Politia britanica ia in calcul folosirea gloantelor de cauciuc, in cazul in care violentele se vor repeta in noaptea urmatoare, potrivit The Guardian.

Ora 15:15: Un barbat de 26 de ani care a fost impuscat intr-o masina, in zona Croydon din sudul Londrei, a devenit prima victima a violentelor de pe strazile Marii Britanii, anunta Reuters.

Ora 14:48: Marti dupa-amiaza, primii voluntari si-au facut aparitia pe strazile Londrei pentru a

Voluntari pe strazile Londrei

Voluntari pe strazile Londrei

Foto: Reuters

inlatura urmele violentelor de strada.

Ora 14:01: Politia britanica cere fotografii si informatii pe Facebook si Twitter despre protestatarii violenti si despre cei care au jefuit magazine,

Ora 13.59: Un site are initiativa de a cere publicului recunoasterea celor care au participat la actiunile violente. Vezi aici fotografii cu fetele surprinse in Londra in ultimele trei zile.

>>> Un editorialist al cotidianului britanic The Telegraph scrie despre un efect neasteptat al corectitudinii politice duse la extrem: autoritatile britanice au devenit atit de sensibile la problema rasiala incit au paralizat in fata violentelor nejustificate. Citeste aici tot editorialul semnat de David Green

Ora 13:41: Ministerul iranian de Externe cere politiei britanice sa dea dovada de "moderatie" in confruntarile cu protestatarii si sa puna capat "confruntarilor violente" cu oamenii iesiti in strada, scrie The Guardian.

Ora 13:23: David Cameron anunta ca va convoca joi, pentru o zi, Parlamentul, aflat in vacanta, in cazul revoltelor de strada.

Ora 13:21: David Cameron: "Avem de-a face cu acte de criminalitate pura, care trebuie combatute si invinse".

Ora 13:15: Premierul David Cameron: "Vom face tot ce este necesar pentru a restabili ordinea pe strazi. 16.000 de membri ai fortelor de ordine vor fi pe strazi in noaptea urmatoare."

Premierul David Cameron si-a intrerupt vacanta si a revenit in tara, convocandu-i urgent pe reprezentantii serviciilor de securitate, in incercarea de a pune punct crizei.

In timp ce politicienii sustin ca responsabili de revoltele din Marea Britanie sunt huligani si tineri cu antecedente penale, locuitori din zonele afectate, citati de Reuters, spun ca de vina pentru proteste este sentimentul tot mai acut de insecuritate economica.

Marti, Federatia Engleza de Fotbal a decis anularea meciului amical de fotbal cu Olanda, care era programat sa se joace miercuri seara, pe stadionul Wembley, din cauza violentelor de strada.

Imagini socante filmate de un amator, in care un grup de protestatari jefuieste un tinar ranit in urma batailor de strada:

Incepand din noaptea de sambata spre duminica, protestatarii au vandalizat si jefuit magazine, au incendiat masini si cladiri.

Ministrul de interne, Theresa May, a caracterizat revoltele prin "criminalitate pura" si a adaugat ca cei responsabili de provocarea violentelor vor fi adusi in fata justitiei: "Acesti oameni vor fi adusi in fata justitiei, ei vor suporta consecintele faptelor lor si fac apel ca toti membrii comunitatii locale sa colaboreze in mod eficient cu politia", a declarat secretarul de stat, adaugand cu nu exista nici o scuza pentru "jaf si banditism".

Protestele au izbucnit sambata seara, in fata unei sectii de politie din Tottenham (cartier multietnic de la periferia de nord a Londrei), unde in jur de 300 de persoane s-au adunat pentru a cere "dreptate", dupa ce un sofer de taxi de 29 de ani, tata a patru copii, a fost ucis joi intr-un schimb de focuri cu politia.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari cele mai importante evolutii din Marea Britanie.