​Politia britanica incearca sa preia controlul in cartierul multietnic Tottenham, de la periferia de nord a Londrei, teatrul unor proteste violente izbucnite sambata. Opt politisti au fost raniti in urma confruntarilor, iar protestele au fost marcate de jafuri si de incendierea unui autobuz si a doua masini de politie, potrivit AFP. Protestele au izbucnit dupa ce un barbat a fost ucis, joi, de politisti inarmati.

Tottenham noaptea trecutaFoto: Reuters

Barbatul ucis joi de politisti avea 29 de ani si era tatal a patru copii.

Incidentele reprezinta cele mai grave proteste inregistrate la Londra in ultimii ani, desi capitala Marii Britanii a fost, in ultimele luni, scena unor manifestatii organizate de studenti si sindicalisti.

Noaptea trecuta, fortele de ordine care au intervenit la Tottenham au fost atacate cu cocktail-uri Molotov de catre protestatari. Mai multe magazine au fost jefuite dupa ce geamurile au fost sparte, iar apoi au fost incendiate.

Duminica dimineata, politia britanica a anuntat ca situatia revine incet-incet la normal pe strazile principale din Tottenham, dar exista inca, in unele zone, grupuri de protestatari care opun rezistenta.

Fortele de ordine nu au facut arestari, spunand ca prioritara este restabilirea ordinii.

Opt politisti raniti in urma confruntarilor au fost spitalizati.

David Lammy, deputat care reprezinta Tottenham in Parlamentul de la Londra, a lansat duminica dimineata un apel la calm.