Premierul britanic David Cameron le-a cerut duminica politistilor sa aiba "toleranta zero" fata de violentele de strada, dupa recentele revolte din Marea Britanie, cele mai violente din ultimele decenii, relateaza The Telegraph. In acelasi timp, Cameron se confrunta cu nemultumirea politiei britanice, dupa ce a decis recrutarea unui super-politist din New York pentru a ajuta Scotland Yard.

David CameronFoto: Agerpres

Intr-un interviu pentru Sunday Telegraph, premierul David Cameron a promis o serie de masuri dure, ce vor fi anuntate in urmatoarele luni, privind lupta impotriva bandelor de infractori si vandali.

El a spus ca sustine politica "tolerantei zero" - o strategie dura de combatere a infractionalitatii, popularizata in SUA, prin care si cele mai mici delicte sunt aspru judecate, pentru a transmite mesajul ca nicio forma de incalcare a legii nu este tolerata.

"Nu am promovat suficient toleranta zero. Dar mesajul este pe cale sa se transmita", a declarat Cameron.

Premierul britanic a decis totodata recrutarea unui super-politist american, specialist in lupta impotriva bandelor, pentru punerea in aplicare a noii strategii.

Bill Bratton, fost sef al politiei din New York, Boston si Los Angeles, acesta din urma teatrul unor revolte sangeroase in 1992, va lucra in aceasta toamna in calitate de consultant pentru Scotland Yard in lupta impotriva violentelor urbane, scrie AFP.

Recurtarea agentului american a generat insa nemultumire in randul politiei britanice, multi dintre reprezentantii acesteia exprimandu-si public mirarea pentru aceasta decizie.

"Nu sunt sigur ca vrei sa inveti cum sa gestionezi bandele inspirandu-te dintr-o regiune din Statele Unite unde sunt 400 care actioneaza", a spus Hugh Orde, seful corpului de ofiteri de politie. "Daca ai 400 de bande in activitate, inseamna ca nu esti foarte eficient", a adaugat el.

"Chiar daca (Bill Bratton) are recomandari stralucite in Statele Unite, este un stil de politie diferit de al nostru", a declarat si Jon Tully, responsabil al Federatiei politiei londoneze.

Premierul britanic ar urma sa ofere detalii privind noua strategie de eradicare a infractionalitatii intr-un discurs ce va fi sustinut in urmatoarele saptamani.