Presedintele Traian Basescu a declarat la TVR ca politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina, si-au "dat tara pe nerasuflate sau au lasat intereseul national la usa". Desi nu i-a numit, seful statului s-a referit la Emil Constantinescu si Adrian Severin, pe care i-a acuzat ca nu au stiut sa negocieze Tratatul. In replica, Severin, ministru de externe la vremea aceea, afirma ca declaratiile lui Basescu "prejudiciaza relatiile cu statul vecin". La summitul NATO de la Bucuresti, pozitia exprimata de Traian Basescu este ferma in ce priveste sustinerea Ucrainei in obtinerea statutului de tara candidata la aderarea la NATO.

Presedintele Traian Basescu a vorbit luni seara, intr-o emsiune la TVR, despre sprijinul pe care Romania il acorda Ucrainei in demersurile pentru primirea Membership Action Plan (MAP), context in care a lansat un atac dur impotriva celor care au semnat in 1997 Tratatul cu Ucraina. Seful statului a spus ca politicienii de la vremea respectiva, in speta Emil Constantinescu si Adrian Severin, au semnat in graba si dupa dictarea Kievului un Tratat dezavantajos, desi documente similare nu fusesera semnate cu alte tari.

"Azi cei care au exagerat mai au si gura mare si semnau tratate cu Ucraina dictate de Kiev si in postura de slugi absolute, ca uite am intrat in UE si NATO fara sa avem Tratat cu Republica Moldova. Imi pare rau ca am facut aceasta paranteza, insa rabd de prea multi ani obraznicia unora care si-au dat tara pe nerasuflate sau au lasat intereseul national dupa usa cind au semnat Tratatul cu Ucraina. Datorita slabiciunii cu care s-a negociat atunci, acum mergem la Haga si incercam sa ajustam niste interese legitime", a declarat Basescu.

El a mai spus ca nimeni nu a obligat atunci Romania sa transeze chestiuni care ii erau dezavantajoase, spunind ca unele subiecte trebuiau sa fie scoase din Tratat si negociate mai tirziu.

"Daca ai un subiect pe care nu-l intelegi, il scoti din Tratat, dar nu il semnezi impotriva intereselor nationale, nu te repezi la Kiev sa scrii dupa dictare", a mai spus seful statului.

Adrian Severin: Declaratii demogogice, nefondate si profund daunatoare Romaniei

Fostul ministru de externe, actualul europarlamentar Adrian Severin, a replicat acuzatiilor aduse de Traian Basescu, sustinind ca declaratiile acestuia " sint profund daunatoare Romaniei in relatia cu aceasta tara si in relatia cu aliatii nostri euroatlantici".

"Nu poti spune Ucrainei ca vrei relatii bune cu ea pentru ca in acelasi timp sa afirmi ca bazele juridice ale acestei relatii sint strimbe, iti sint dezavantajoase si nu iti plac", a declarat Severin.

Potrivit acestuia, daca presedintele Basescu credea ca documentul nu este avantajos putea sa nu-l mai ratifice, prevederile Tratatului expirind in 2007.

"Ceea ce domnul Basescu nu a spus, probabil pentru ca nu a citit tratatul sau pentru ca il orbeste furia impotriva oponentilor care ii critica politica, este ca Tratatul cu Ucraina a avut o valabilitate de numai 10 ani, cu posibilitate de prelungire. Din doua una, fie domnul Basescu, ca presedinte al Romaniei, trebuia sa ceara terminarea sa, fie, in cunostinta de cauza, a decis sa nu o faca si atunci se face vinovat de abandonarea interesului national pe care il clameaza".

Severin a adaugat ca daca Romania se afla acum in proces cu Ucraina la Haga, este meritul Tratatului, si nu o consecinta nefasta. "Fara Tratat, Ucraina nu ar fi recunoscut competenta Curtii de la Haga de a interveni in problema platoului continental si Romania ar fi fost lipsita de acest mecanism de solutionare a problemei", a declarat Severin.

Tratatul s-a prelungit automat pina in 2012

Analistii sustin ca scrisoarea-anexa la Tratat era "la momentul '97 tot ce se putea obtine". "Chiar si mai tirziu, in al doilea mandat al lui Leonid Kucima, nu s-ar fi putut obtine mai mult, poate nici macar cit s-a obtinut in 1997", sustin sursele citate.

Din punct de vedere formal, Tratatul a expirat in 2007, fiind incheiat doar pe 10 ani, si nedenuntarea lui a dus automat la prelungirea pe inca 5 ani, deci pina in 2012.

Analistii considera ca nu ar fi fost un semnal bun, ca imediat dupa aderarea la UE, Romania sa ceara denuntarea Tratatului cu Ucraina.