Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să se folosească de relația personală cu omologul său chinez Xi Jinping pentru a-l convinge în timpul vizitei ce urmează să o efectueze în Franța să preseze Moscova să pună capăt războiului din Ucraina, scrie agenția Bloomberg, citată de Ukrinform.

Emmanuel Macron a vizitat China in aprilie 2023Foto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Palatul Élysée a anunțat luni că Xi Jinping urmează să efectueze o vizită de stat în Franţa în perioada 6-7 mai, în cursul căreia se va discuta, între altele, despre războiul din Ucraina și că Emmanuel Macron îl va conduce pe liderul de la Beijing în zona Hautes-Pyrénées într-o vizită mai personală.

Mai multe surse familiare cu planurile au declarat pentru Bloomberg sub condiția anonimității că „ofensiva șarmului” pregătită de Macron va include un dineu la Palatul Élysée din Paris, unde meniul ar putea include coniac francez, față de care China a deschis la începutul acestui an o anchetă privind potențiale practici anticoncurențiale.

Macron îl va invita apoi pe omologul său chinez într-un colț al Muniților Pirinei unde președintele francez obișnuia să își viziteze în copilărie bunica.

„Emmanuel Macron al Franței îi oferă lui Xi oportunitatea să negocieze cu o putere de frunte din UE care a demonstrat că este dispusă să își croiască o cale mai independentă”, a declarat pentru Bloomberg Chong Ja Ian, profesor asociat de științe politice de la Universitatea Națională a Singapore.

De altfel, Macron a declarat chiar joia trecută că UE nu trebuie să rămână în umbra Statelor Unite, și cu atât mai puțin să devină vasalul acestora.

Macron, mesaj puternic înaintea vizitei lui Xi Jinping în Franța

Europa „trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al Statelor Unite și că știe să vorbească cu toate celelalte regiuni ale lumii”, a spus liderul francez.

Macron a mai avertizat că Europa riscă să rămână în urmă din punct de vedere economic, în contextul în care regulile globale ale liberului schimb sunt contestate de marii concurenți.

El a subliniat că principalul pericol la adresa securității europene este războiul din Ucraina și că Rusia nu trebuie lăsată să câștige conflictul.

„Există riscul ca Europa noastră să moară. Nu suntem echipați pentru a face față riscurilor”, a declarat Macron, în discursul său de la Universitatea Sorbona din Paris, avertizând că presiunile militare, economice, comerciale și de altă natură ar putea slăbi și fragmenta Uniunea Europeană.

Profesorul Chong Ja Ian afirmă că vizita președintelui chinez în Europa este „un efort de a încerca să tragă de părți ale Europei despre care simte că ar putea simpatiza mai mult cu poziția sa”.

În afară de Franța, el va efectua vizite oficiale în Ungaria și Serbia ca parte a primului său turneu diplomatic în Europa după încheierea pandemiei de COVID-19.

Wang Yi, șeful diplomației chineze, i-a spus sâmbătă principalului consilier al lui Macron că speră ca Parisul să poată „împinge” UE în direcția adoptării unor politici mai „pragmatice” față de China în condițiile în care relațiile dintre Bruxelles și Beijing sunt tot mai tensionate pe o serie largă de probleme.

Urmărește ultimele evoluții din a 797-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.