O broșură oficială care le explică oamenilor ce trebuie să facă în cazul unei invazii militare sau a unui dezastru natural major a fost retipărită în Letonia, cu informații actualizate, a anunțat Ministerul Apărării, citat de site-ul radioului public leton, Lsm.lv.

Manevre militare NATO in Letonia Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia Images

Noua ediție a broșurii „Cum să acționăm în caz de criză” a fost completată cu secțiuni privind stocarea alimentelor, pregătirea planurilor de acțiune pentru familii, precum și alte sfaturi utile.

„Consolidarea capacității de rezistență a societății este una dintre pietrele de temelie ale apărării naționale cuprinzătoare. Îi invit pe toți să aloce o oră din timpul lor pentru a se familiariza cu acest material actualizat și să discute conținutul acestuia cu cei dragi”, a declarat ministrul apărării, Andris Sprūds.

„Cel mai bun mod de a vă proteja pe voi înșivă și pe cei dragi este să fiți pregătiți”, a spus el.

Noua broșură are 25 de pagini, în creștere de la cele 16 pagini ale unei versiuni anterioare, tipărite în 2020.

Broșura originală, publicată în engleză, letonă și rusă (dar și în Braille), prezintă măsurile de pregătire și pașii pe care fiecare leton ar trebui să îi urmeze în cazul unui dezastru, a unei pandemii sau a unor operațiuni militare.

„Împreună cu aliații NATO vă vom proteja pe fiecare în parte”

„Letonia va fi protejată. Orie informație despre predare sau non-rezistență este o informați falsă”, spune broșura.

„Împreună cu aliații NATO vă vom proteja pe fiecare în parte”, asigură oficialii în materialul distribuit cetățenilor, care sunt îndemnați ca, în caz de criză, să se înroleze în armată sau în Garda Civilă.

Broșura oferă sfaturi practice, letonii fiind învățați cum să își pregătească provizii de criză, cum să se informeze corect, cum să aibă grijă de cei dragi și să se organizeze.

Există însă sfaturi și pentru pașii ce pot fi urmați de cetățenii care se vor afla pe un teritoriu ocupat.

„Dacă sunteți pe un teritoriu ocupat: mergeți spre teritoriile controlate de Forțele Naționale Armate, respectați legile Republicii letone, nu colaborați cu forțele de ocupație și nu luați parte la alegeri ilegale sau referendumuri”, spun oficialii.

„Dacă alegeți să rezistați, aveți dreptul de a exercita rezistența armată, inclusiv sabotaj, împotriva forțelor inamice. Nu vă supuneți legilor adoptate de forțele de ocupație, refuzați înrolarea în rândul lor, susțineți mișcarea de rezistență”, mai spune ghidul adresat cetățenilor.

În broșură, autoritățile le spun cetățenilor și care spun responsabilitățile lor, în cazul unei astfel de crize.

Primele: „protejați independența națională, libertatea și sistemul politic democratic”.

Campanie de informare

Broșura, realizată într-un mod foarte practic, le explică cetățenilor și ce ar trebui să conțină un kit de urgență, cu căsuțe care pot fi bifate de oameni pe măsură ce adaugă obiectele în geantă.

Despre ce este vorba, printre altele: documente, numere de telefon utile, bani cash, mâncare bogată în calorii, apă de băut, lanternă, un briceag, baterii, chibrituri, haine, sc de dormit, medicamente și altele.

Odată cu publicarea celei mai recente ediții a broșurii, Ministerul Apărării va implementa o campanie de informare pentru a explica pregătirea pentru situații de criză la nivel individual, familial și comunitar.

În luna mai, Ministerul Apărării va publica, de asemenea, materiale extinse privind acțiunile populației în caz de război, care au fost create învățând din experiența Ucrainei în lupta împotriva armatei ruse de ocupație.

Ministerul Apărării a pregătit, de asemenea, orientări cuprinzătoare pentru administrațiile locale privind cooperarea cu forțele armate naționale și acțiunile în cazul unei amenințări militare.

Letonia, în prima linie a amenințării ruse

Letonia, alături de vecinii săi baltici, Lituania și Estonia, a susținut puternic Ucraina, în vreme ce a criticat războiul purtat de Moscova.

Experții militari și oficialii au avertizat că statele baltice ar putea fi primele atacate de Rusia, în cazul în care Moscova chiar dorește un conflict direct cu NATO.

Despre acest lucru a vorbit la începutul anului un raport al serviciilor de informații germane.

„Nu se mai poate exclude” ca Rusia să atace cel puțin o parte din teritoriul NATO „din 2026 încolo”, precum statele baltice sau Finlanda, se arată în raportul citat de Business Insider, care subliniază că agențiile germane nu au făcut încă astfel de declarații specifice în mod public.

O analiză recentă a Institutului pentru Studiul Războiului, un think-tank american, avertiza de asemenea asupra riscului care vizează țările baltice.

Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina, iar provocarea Alianței de a apăra statele baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă, spune analiza.