Judecătorul care supervizează procesul lui Donald Trump privind presupusa plată ilegală făcută către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels l-a amendat marți pe fostul președinte american acuzându-l că a încălcat în mod repetat ordinul judecătoresc care îi cere să nu facă declarații despre martori și jurați, scrie Reuters.

Donald Trump Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Judecătorul a decis marți că Donald Trump a încălcat ordinul privind abținerea de la declarații de nouă ori, aplicându-i o amendă în valoare totală de 9.000 de dolari. De asemenea, acesta a avertizat că Trump ar putea fi închis dacă va continua să încalce ordinul.

Magistratul a deplâns faptul că suma amenzii este limitată de lege, observând că în cazul de față, persoana vizată „își poate permite cu ușurință o astfel de amendă”.

În decizia sa, el a scris că, în astfel de cazuri, ar fi de preferat dacă ar putea impune „o amendă mai proporțională cu averea” persoanei amendate.

„Deoarece această Curte nu este învestită cu un astfel de prerogativ, trebuie, prin urmare, să ia în considerare dacă, în unele cazuri, închisoarea poate fi o pedeapsă necesară”, a concluzionat judecătorul.

Decizia judecătorului Juan Merchan a venit înainte de reluarea audierilor pe fond în cazul penal care îl vizează pe Trump.

Ziua de marți urmează să includă mărturia unui bancher familiarizat cu conturile implicate în presupusul plan al fostului președinte american de a influența alegerile din 2016 prin mușamalizarea unui scandal sexual.

Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024, este acuzat că a falsificat registrele de afaceri pentru a ascunde o plată de 130.000 de dolari către Stormy Daniels în schimbul tăcerii acesteia cu privire la o relație sexuală pe care ea a declarat că a avut-o cu Trump în 2006.

Trump a pledat nevinovat și a negat că a întreținut relații sexuale cu Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford.

Procesul penal istoric este primul care vizează un fost președinte american și a început la 22 aprilie.

Bancherul Garry Farro, care nu este acuzat de infracțiuni în acest dosar, a depus vineri mărturie în legătură cu înregistrările financiare depuse de Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, despre care procurorii spun că a ajutat la punerea în aplicare a schemei.

Trump este obligat să participe la proces, el declarând că ar trebui de fapt să fie în campanie, înaintea revanșei sale cu președintele democrat Joe Biden, în alegerile din 5 noiembrie.

Dosarul Stormy Daniels este unul dintre cele patru cazuri împotriva lui Trump, dar singurul care ar putea să se soldeze cu un verdict înainte de alegeri.