Tribunalul Sibiu a admis luni cererea de sesizare a a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate cu privire la unele dispozitii procedurale formulata de liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, in dosarul in care acesta a fost condamnat la sase ani de inchisoare, pentru act sexual cu un minor, transmite Agerpres.

"Azi, 24.10.2016, in dosarul nr. 2081/85/2016, Tribunalul Sibiu, in baza art. 29 al. 4 din Legea nr. 47/1992, a admis cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 466 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedura penala, formulata de petentul-condamnat B. G., alias M. A.", se mentioneaza intr-un comunicat transmis AGERPRES de catre Tribunalul Sibiu.

Instanta a dispus inaintarea incheierii si a dovezilor depuse Curtii Constitutionale.

La termenul de saptamana trecuta, instanta a amanat pronuntarea asupra exceptiei de neconstitutionalitate la data de 24 octombrie si asupra admisibilitatii in principiu a cererii de redeschidere a procesului penal in data de 28 octombrie.

Gregorian Bivolaru a solicitat instantei saptamana trecuta acceptarea cererii de redeschidere a procesului sau, in care a fost condamnat la sase ani de inchisoare, pentru act sexual cu minor, sustinand ca este nevinovat si ca vrea sa i se faca dreptate.

Aparatorul lui Bivolaru a cerut redeschiderea dosarului si a adresat, de asemenea, o cerere catre Curtea Constitutionala.

"Am formulat si o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la niste dispozitii procedurale (...), in sensul ca, din punctul nostru de vedere este absolut neconstitutional ca legiuitorul roman sa introduca o conditie suplimentara si anume aceea ca respectivul condamnat in lipsa sa nu fi beneficiat de un aparator ales. Aceasta conditie nu este prevazuta in niciun document international. Mai mult decat atat, se ajunge la blocarea posibilitatii de redeschidere unui proces penal, prin introducerea acestei conditii suplimentare. (...) Credinta noastra juridica este ca Curtea Constitutionala va elimina aceasta cerinta excesiva din Codul de procedura penala", a declarat avocatul lui Gregorian Bivolaru, Tiberius Barbacioru.

Gregorian Bivolaru doreste redeschiderea procesului sau penal, la Sibiu, dupa ce a fost achitat aici si la Alba Iulia, dar condamnat in 2013, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sase ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de persoane si acte sexuale cu minori. Decizia este definitiva.

La 28 martie 2004, Bivolaru a incercat sa paraseasca in mod ilegal teritoriul Romaniei, prin Punctul de Control si Trecere a Frontierei Nadlac. Gregorian Bivolaru a reusit sa paraseasca ilegal teritoriul Romaniei, fiind retinut, pe 4 aprilie 2005, de politia suedeza in orasul Malmo. Ulterior, autoritatile suedeze i-au acordat azil politic. In prezent, Gregorian Bivolaru se afla in arest, in Romania.