Tribunalul Bucuresti a dispus, joi, ca procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa reia ancheta pentru acuzatia de abuz in serviciu adusa fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu, decizia instantei fiind definitiva, anunta Mediafax. Magistratii Tribunalului Bucuresti au hotarat ca procurorii sa completeze urmarirea penala pentru care, anterior, s-a dat solutie de clasare. Ancheta vizeaza modul in care a fost repartizat un teren din nordul Capitalei, in mandatul de primar al lui Videanu, teren pe care ulterior a fost construit Liceul francez.

Adriean VideanuFoto: Mediafax

"Desfiinteaza solutia de clasare dispusa prin ordonanta nr. nr.586/P/2009 din 07.04.2016 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si dispune trimiterea cauzei procurorului in vederea completarii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractinii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prev. de art.297 Cp rap. la art.309 Cp cu aplic. art.5 alin.1 Cp fata de suspectul Videanu Adriean.(...) Definitiva", se arata in decizia de joi a Tribunalului Bucuresti.

Judecatoria Sectorului 5 a admis, pe 4 septembrie 2014, plangerea formulata de SC Ruxandra Trading SRL, in contradictoriu cu Adriean Videanu, si a desfiintat o ordonanta de clasare din 20 martie a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mentinuta in 6 mai, de un procuror ierarhic superior. Instanta a dispus trimiterea dosarului la Parchet, "in vederea completarii urmaririi penale sub aspectul savarsirii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave fata de suspectul Videanu Adriean".

Societatea Ruxandra Trading SRL arata in plangere ca a fost prejudiciata cu 3,7 milioane de euro, din cauza unui act administrativ emis de Primaria Capitalei, in mandatul lui Adriean Videanu, prin care s-a dispus demolarea unei cladiri ce apartinea acestei firme. Potrivit acelui document, cladirea ar fi fost construita fara autorizatie, pe un teren proprietatea municipiului Bucuresti, pe care Primaria Capitalei urma sa construiasca sediul Liceului Francez.

In plangerea depusa la Parchet erau vizati trei angajati ai Primariei Capitalei, respectiv arhitectul sef, directorul Directiei Inspectie si directorul Directiei Juridice, dar cercetarile s-au extins ulterior si la primarul general de la acea vreme, Adriean Videanu. In final, pentru cei patru s-a decis neinceperea urmaririi penale, iar procurorul de caz de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a clasat plangerea in 20 martie 2014. Dispozitia a fost mentinuta in 6 mai, de un procuror ierarhic superior.

Decizia a fost contestata de reprezentantii firmei Ruxandra Trading atat la procurorul de caz, cat si la superiorul acestuia, iar dupa respingerea contestatiilor, si la Judecatoria Sectorului 5, care a dispus retrimiterea cauzei la Parchetul instantei supreme.