Curtea de prima instanta de pe langa Curtea Europeana de Justitie se va pronunta abia pe 17 septembrie cu privire la decizia Comisiei Europene de a sanctiona Microsoft, in 2004, pentru incalcarea legilor antitrust, informeaza Reuters. Oficialii europeni au amendat atunci Microsoft cu suma record de 497 milioane de euro si i-au pus in vedere sa-si schimbe practicile de afaceri.

Printre acuzatiile aduse companiei sunt refuzul de a pune la dispozitie informatiile necesare pentru ca produsele microsoft sa fie concurate si includerea Media Player in sistemul de operarea Windows.

Sentinta curtii va arata daca oficialii europeni pot sa continue sa ia masuri in acest caz sau Microsoft va putea sa continue practicile sale de afaceri. Reprezentantii Comisiei Europene au declarat, in momentul inceperii disputei, ca o schimbare in practicile de afaceri ale Microsoft pericliteaza cota sa, de 95% din piata sistemelor de operare pe PC-uri.

La randul lor, reprezentantii Microsoft sustin ca afacerile lor se bazeaza pe inovatie si ca pot include ce vor in propriile sisteme de operare. Comisia Europeana a constatat in iulie 2006 ca Microsoft nu a respectat decizia din 2004 si a amendat din nou compania, cu 280,5 milioane de euro.

Reprezentantii Microsoft sustin ca nu au gresit cu nimic si ca sunt impedicati sa concureze pe piata de catre Comisia Europeana.

Ziua de 17 septembrie pana la care a fost amanata sentinta este ultima zi de munca a actualului presedinte al Curtii de prima instanta, Bo Vesterdorf, care a prezidat procesul.