Japonia si SUA au convenit sa mareasca termenul mutarii bazei militare aeriene Futenma din insula Okinawa. Mutarea trebuia facuta pana cel tarziu in 2014, potrivit deciziilor anterioare, iar noul termen nu a fost inca stabilit, anunta BBC.

Cele doua tari au hotarat sa mute baza intr-o zona mai putin populata a insulei, dar planul lor a fost ingreunat de un numar mare de proteste care solicitau mutarea bazei in afara insulei. Premierul Japonez Yukio Hatoyama a fost obligat sa paraseasca functia anul trecut dupa ce a declarat ca nu-si poate indeplini promisiunea de a scoate baza americana pe insula Okinawa.

Potrivit intelegerii din anul 2006, baza urma sa fie mutata intr-o zona rurala depate de capitala insulei, dar si aici au aparut proteste care sustineau ca mutarea in respectiva locatie ar afecta iremediabil mediul marin. Tot in 2006 s-a convenit mutarea a 8000 de soldati din marina Americana de pe Okinawa pe insula Guam. Atat mutarea bazei cat si relocarea trupelor raman momentan suspendate pentru un termen nesigur ce se va implini dupa anul 2014.