​Rusia a lansat joi dimineața un atac cu rachete asupra capitalei Ucrainei, Kiev, rănind mai multe persoane și avariind clădiri rezidențiale și instalații industriale, a declarat primarul Vitali Klitschko. Sistemele de apărare aeriană au respins atacul. Acesta este primul atac cu rachete de amploare asupra Kievului din ultimele săptămâni.

Bombardier strategic Tu-22M3 înarmat cu rachete hipersonice KinjalFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

07:36Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 757 - LIVE pe HotNews.ro:

01:35UE este de acord, în principiu, să dea Ucrainei profiturile din activele ruseşti îngheţate. Ungaria a avut din nou obiecţii

Liderii UE au ajuns joi seara la un acord de principiu pentru a rechiziţiona o mare parte din profiturile excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate şi a le da Ucrainei, relatează The Guardian.

Acordul vine după aproape un an de negocieri legate de temeiul juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro deţinute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, citează News.ro.

S-a ajuns la un acord după ce formularea textului a fost modificată pentru a răspunde obiecţiilor Ungariei, care se opunea ca banii să fie folosiţi pentru înarmarea Ucrainei.

00:56Polonia susține că Franța are puterea de „a trimite propriile trupe” în Ucraina "dacă dorește"

Ministrul polonez de Externe a respins ideea „înghețării" conflictului, așa cum a propus ocazional în Parlament șeful Partidului Social Democrat din Germania, potrivit ABC.

Polonia susține că Franța are puterea de a-și „trimite trupele" în Ucraina în contextul războiului „dacă dorește". Ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, s-a exprimat în acești termeni într-un interviu acordat agenției de presă germană DPA, relatează Europa Press. „Toate statele au această prerogativă în mod independent", a spus el.

23:55UE cere BEI să-și extindă finanțarea la industriile de apărare

În cadrul reuniunii la nivel înalt de joi de la Bruxelles, cei 27 de șefi de stat și de guvern din UE au cerut Băncii Europene de Investiții (BEI), brațul financiar al UE, să își extindă împrumuturile către companiile din domeniul apărării pentru a sprijini reînarmarea europeană împotriva Rusiei, potrivit AFP.

BEI „este invitată să își adapteze politica de creditare la industria de apărare”, au scris șefii de stat și de guvern europeni într-o declarație comună.

Banca cu sediul în Luxemburg, ai cărei acționari sunt statele membre ale Uniunii Europene, acordă împrumuturi și garanții întreprinderilor pentru a finanța politicile prioritare ale Europei.

22:48Trei grupuri paramilitare susţinute de Ucraina, care pretind a fi formate din ruşi care se opun Kremlinului, au declarat joi că forţele lor continuă atacurile transfrontaliere după o săptămână de astfel de raiduri, relatează Reuters. Foști luptători Wagner ar fi fost recrutați de Corpul Voluntarilor Ruși

21:04Şeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a avertizat joi, în timpul unei vizite la Kiev, că aliaţii Ucrainei nu ar trebui să fie prea pesimişti în ceea ce priveşte capacitatea acesteia de a respinge trupele ruseşti, dar a cerut ca pachetele importante de ajutor să fie livrate rapid, relatează News.ro.

Rusia se gândeşte la ipoteza unui atac nuclear la Paris

20:02Zelenski denunță importul „nerestricționat” de cereale rusești în UE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că este „nedrept” faptul că UE continuă să importe „fără restricții” cereale din Rusia, în timp ce a decis să își limiteze achizițiile la anumite produse agricole din Ucraina, cu riscul de a slăbi poziția Kievului față de Moscova, potrivit AFP.

„Constatăm că, din păcate, accesul Rusiei pe piața agricolă europeană rămâne nelimitat”, a deplâns el în timpul unui interviu prin videoconferință cu cei lideri ai UE reuniți la nivel de summit la Bruxelles.

19:42Premierul Ungariei Viktor Orbán i-a trimis joi o scrisoare de felicitare lui Vladimir Putin, cu ocazia realegerii sale în funcţie, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI Bertalan Havasi, subsecretarul de stat care conduce Biroul de presă al prim-ministrului, relatează News.ro.

18:48Elevii din Rusia au participat luna aceasta la un test de istorie care a implicat vizionarea unor părți ale interviului președintelui Vladimir Putin acordat jurnalistul american Tucker Carlson, potrivit numeroaselor postări ale școlilor pe rețelele de socializare, relatează Reuters.

18:09Rusia a început producția în masă a bombelor grele de aviație FAB-3000 din februarie anul acesta, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

17:38Veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor trebuie folosite pentru reconstrucţia Ucrainei, nu pentru înarmarea acestei ţări, a declarat joi cancelarul austriac Karl Nehammer, care cere „asigurări” pentru țara sa.

17:18Rusia se gândeşte la ipoteza unui atac nuclear la Paris, declară într-un interviu acordat postului francez BFMTV vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tolstoi, relatează BFMTV, potrivit News.ro.

16:41După ce președintele francez Emmanuel Macron a ridicat multe sprâncene prin declaraţia sa în care a menţionat posibilitatea trimiterii unor trupe străine în Ucraina, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că susține „ambiguitatea strategică” a liderului de la Elysee.

Linia frontului din Donețk este „instabilă” din cauza penuriei de muniție de artilerie

15:55Serviciile de Securitate din Serbia iau în calcul să-i expulzeze în masă pe rușii care au participat la protestul „Amiază fără Putin” de la școala Ambasadei Federației Ruse de la Belgrad și nu au votat cu liderul de la Kremlin, care totuși a câștigat un nou mandat după alegerile prezidențiale care au durat, în premieră, trei zile.

14:48 Linia frontului din Donețk este „instabilă” din cauza penuriei de muniție de artilerie și lipsei de personal cu care se confrută armata ucrainean, potrivit ministerul britanic al Apărării, potrivit SkyNews.

Acesta a remarcat atacurile rusești în apropierea satelor cheie de la vest de Avdiivka, inclusiv Tonenke, despre care Rusia a susținut că le-a capturat.

Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării a mai precizat că progresul Rusiei a fost lent, „probabil din cauza pierderilor grele suferite în campania Avdiivka”.

În ciuda acestui fapt, „situația rămâne instabilă”, a precizat ministerul, adăugând că „lipsa de personal și muniție din Ucraina le limitează probabil capacitatea de a ocupa poziții”.

14:21Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles, că va insista la această reuniune asupra urgenţei sprijinului militar pentru Ucraina.

Şeful statului a adăugat că este fundamentală şi menţinerea sprijinului european pentru Republica Moldova şi va evidenţia „faptul că Republica Moldova traversează o perioadă pre-electorală complexă şi se confruntă cu ameninţări hibride, chiar fără precedent”. (news.ro)

Rusia nu are suficienți gardieni în închisori

14:01 Rusia nu are suficienți gardieni pentru închisorile sale, Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) estimând că deficitul de personal se ridică la aproape 20% din nevoile totale și că situația duce la oboseală „psihologică și fizică” în creștere.

13:25Președintele Klaus Iohannis face declarații la Bruxelles înainte de summitul UE

13:00Rusia desenează nave fantomă în porturile din Marea Neagră, pentru a păcăli dronele ucrainene, după atacurile asupra flotei

12:31Trupele Moscovei au capturat satul Tonenke din estul Ucrainei, la aproximativ 8,5 kilometri vest de Avdiivka, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Anterior, joi, Statul Major al armatei ucrainene a declarat că a respins 14 atacuri ale armatei ruse în apropierea a șase sate din estul regiunii Donețk, inclusiv Tonenke.

12:00Cinci persoane au fost rănite joi dimineața într-un atac asupra regiunii și orașului Belgorod, au anunțat autoritățile ruse.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au doborât 10 proiectile lansate de la lansatorul de rachete RM-70 Vampire împotriva regiunii Belgorod în jurul orei locale 8.00, conform The Kyiv Independent. Autoritățile regionale au anunțat o alertă de raid aerian în zonă în jurul aceleiași ore.

Printre victime s-ar fi numărat două femei și trei bărbați, toți fiind spitalizați, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.

11:49Ministrul de interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, a infirmat miercuri producerea unui atac cu dronă-kamikaze asupra unei unităţi militare de la Tiraspol, despre care presa controlată de regimul separatist transnistrean a scris duminica trecută că ar fi avut loc chiar în ziua alegerilor prezidenţiale din Rusia, a relatat Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres.

Oficialul de peste Prut a spus că este vorba despre „un montaj video” și nu a exclus o legătură dintre așa-zisul atac și incidentul de la Ambasada Federației Ruse, când un bărbat a aruncat sticle incendiare în curtea misiunii diplomatice.

Kievul cere din nou ajutor militar după atacul masiv

10:55Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a condamnat atacul rusesc de la Kiev, publicând și fotografii cu urmările din capitala Ucrainei, inclusiv una cu un crater uriaș de lângă un bloc.

El a cerut Congresului SUA să deblocheze pachetul de asistență militară „pentru a salva vieți, a proteja libertatea și a învinge teroarea rusă”.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un clip video cu pompierii care stingeau un incediile provoate în resturile de rachete care au căzut peste clădiri.

„O astfel de teroare continuă în fiecare zi și noapte. Este posibil să i se pună capăt prin unitate globală. Când ne ajută cu sisteme de apărare aeriană. Teroriștii ruși nu au rachete capabile să ocolească Patriot și alte sisteme de vârf la nivel mondial”, a scris Zelenski pe Twitter.

Liderul de la Kiev a cerut din nou ajutorul aliaților pentru a-și proteja țara de rachetele rusești.

„Această protecție este necesară în Ucraina acum. De la Kiev la Harkov, de la Sumî la Herson și de la Odesa la regiunea Donețk. Acest lucru este pe deplin posibil dacă partenerii noștri dau dovadă de suficientă voință politică”, a mai spus Zelenski, care a mulțumit parterilor care „ajută cu adevărat”.

10:10O femeie din Rusia a fost găsită vinovată pentru „degradarea proprietății statului și discreditarea armatei ruse” pentru că a scris pe buletinul de vot „Nu războiului”, relatează AFP.

Potrivit anchetei, în timpul alegerilor prezidențiale în urma cărora Vladimir Putin a primit un al cincilea mandat de președinte, femeia a luat buletinul de vot și cu un marcăr roșu a scris pe verso „Nu războiului” și apoi l-a introdus în urnă.

Pentru faptele sale, autoritățile ruse au condamnat-o la opt zile de închisoare și la plata a 40.000 de ruble (echivalentul a aproximativ 400 de euro).

09:33Rusia a pierdut 433.840 de soldați de la începutul războiului, potrivit estimărilor făcute de armata ucraineană.

Conform sursei citate, în ultima zi 750 de militari ruși au murit.

Rușii au atacat Kievul cu rachete Kinjal

09:18Cel puțin 13 persoane, inclusiv un copil, au fost rănite, joi, în cel mai mare atac cu rachete din ianuarie încoace impotriva Kievului, conform autorităților ucrainene.

Alte două persoane au fost rănite în regiunea Kiev, a anunțat biroul procurorului regional, conform The Kyiv Independent

09:12Mai mulți indicatori financiari, economici și militari sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului.

08:12Un nou summit va avea loc joi și vineri la Bruxelles, unde liderii europeni vor încerca să înarmeze mai bine Ucraina, în faţa a ceea ce ei consideră a fi o ameninţare rusă din ce în ce mai îngrijorătoare, conform News.ro. Ajutorul occidental se epuizează şi mai mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi că Ucraina ar putea fi învinsă de o Rusie care nu se va opri aici.

„Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va ameninţa cu siguranţă Moldova, România şi Polonia", a avertizat săptămâna trecută preşedintele francez Emmanuel Macron.

Prin urmare, europenii caută o cale de ieşire şi îşi intensifică anunţurile în încercarea de a consolida arsenalul ucrainean, precum şi propria industrie de apărare, în condiţiile în care un ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari este încă blocat în Congresul de la Washington.

La summitul european sunt mai multe idei pe masă. Cei 27 vor discuta un plan de utilizare a profiturilor excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate în Europa la scurt timp după invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.

În ultimii doi ani, aceste active, evaluate la peste 200 de miliarde de euro în UE, au generat venituri pe care şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, le-a estimat la peste 3 miliarde de euro pe an.

Ideea este de a folosi cea mai mare parte a acestor venituri pentru a finanţa achiziţiile de arme pentru Kiev.

07:54Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât joi toate cele 31 de rachete rusești care au vizat capitala Kiev, a declarat comandantul forțelor aeriene ale țării, informează Reuters.

Mykola Oleschuk a declarat că au fost doborâte două rachete balistice și 29 de rachete de croazieră.

07:21 Mai multe explozii s-au auzit joi dimineaţă în centrul Kievului, după o alertă aeriană privind rachete şi drone lansate de Rusia, potrivit unui jurnalist AFP.

Potrivit primarului Vitali Klitschko, cel puțin 10 persoane au fost rănite, relatează The Kyiv Independent.

Forțele aeriene au raportat că forțele rusești au lansat în cursul nopții rachete balistice Kinjal asupra Kievului. De asemenea, armata a avertizat asupra unor amenințări cu rachete pe întreg teritoriul țării.

Ultimele atacuri majore ale Rusiei asupra capitalei ucrainene au avut loc la sfârşitul lunii ianuarie.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de miercuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro