Moscova a început să deseneze siluete de nave militare pe cheiurile porturilor sale, pentru a-i induce în eroare pe atacatorii ucraineni care continuă să le distrugă flota, au observat miercuri serviciile secrete britanice, citate de Business Insider.

Portul Feodosia, din Crimeea ocupată Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ministerul britanic al Apărării a declarat că „siluete de nave au fost desenate pe partea laterală a cheiurilor, probabil pentru a-i păcăli pe operatorii de drone”.

Acesta a oferit și o imagine care arată silueta pictată a unui submarin pe un chei, alături de un submarin real. Oficialul a precizat că tactica a fost observată în portul rusesc Novorossiisk, din Marea Neagră.

Ucraina a folosit în mod frecvent dronele pentru a ataca cu succes Flota rusească din Marea Neagră.

În ciuda faptului că nu dispune de nave de război proprii, Ucraina a reușit să scufunde mai multe vase rusești folosind drone, rachete și raiduri ale trupelor speciale.

Luna trecută, Marea Britanie a concluzionat că 25% dintre navele rusești din Marea Neagră au fost scufundate, avariate sau distruse.

Pentru a se proteja, Rusia a mutat multe nave departe de Sevastopol, principalul său port la Marea Neagră din Crimeea. Chiar și așa, atacurile au continuat.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia încearcă să își îmbunătățească eforturile de ascundere a navelor și avioanelor „pentru a atenua pierderile grele suferite în ultimii doi ani atât în Flota Mării Negre, cât și în Forțele Aerospațiale”.

Oficialii de la Londra au mai spus spre exemplu că Rusia a vopsit navele cu vopsea neagră pe prora și pupa „probabil pentru a face ca navele lor de război să pară mai mici și o țintă mai puțin atrăgătoare”.

Britanicii au observat că incapacitatea Moscovei de a-și proteja flota a fost unul dintre „eșecurile sale operaționale cheie în primele faze ale invadării Ucrainei”.

Ministerul Apărării a descris, de asemenea, eforturile Rusiei de a-și proteja avioanele, inclusiv prin folosirea de „modelele false de avioane momeală”.

Acesta a precizat că există relatări potrivit cărora Rusia a vopsit siluetele de cadre de avion la nouă dintre bazele sale aeriene. De asemenea, imaginile surprinse din satelit au arătat aeronave rusești acoperite cu rânduri de cauciucuri de mașină.

Dar a declarat că este puțin probabil ca eforturile Rusiei de a-și proteja echipamentul să aibă succes, deoarece navele și avioanele trebuie să se deplaseze în continuare pentru a fi implicate în operațiuni.

„Este puțin probabil ca utilizarea tehnicilor de camuflare să ducă la o reducere semnificativă a pierderilor”, au spus oficialii britanici.