Elevii din Rusia au participat luna aceasta la un test de istorie care a implicat vizionarea unor părți ale interviului președintelui Vladimir Putin acordat jurnalistul american Tucker Carlson, potrivit numeroaselor postări ale școlilor pe rețelele de socializare, relatează Reuters.

Carlson Tucker i-a luat un interviu lui Vladimir Putin Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

În începutul interviului de două ore, Putin i-a ținut lui Carlson o prelegere de aproape jumătate de oră despre istoria Rusiei începând cu anul 862, argumentând că Ucraina nu are nicio tradiție de stat independent - ceea ce Kievul respinge.

Potrivit acestuia, Ucraina este un stat artificial creat din teritorii aparținând altor țări, cum ar fi România și Ungaria.

El a povestit că într-o călătoie făcută în vestul Ucrainei, lumea vorbea maghiară sau rusă și că nu știau limba ucraineană, subliniind încă o dată că populația de acolo era predominant maghiară și și-a păstrat identitatea și cultura ungară, portul popular.

În postări de pe platforma rusă de socializare VK, școlile au descris testul ca pe un „joc intelectual” care i-a ajutat pe copii să înțeleagă „stadiile dezvoltării statului rus” și au spus că a fost atât distractiv, cât și educativ.

În unele cazuri, se pare că la test au participat inclusiv copii de până la șase sau șapte ani. O școală din Rostov, sudul Rusiei, a declarat că elevii din clasele 1-11 au urmărit părți ale interviului și apoi au răspuns la întrebări adecvate vârstei lor.

Liceul Domodedovskaya a postat că, după testul cu 11 runde, copiii au fost însărcinați să se gândească la întrebări pe care să le trimită lui Putin, dar că, din moment ce a fost un eveniment la nivel național, „din păcate nu toată lumea va primi răspunsuri de la președinte, dar suntem încă plini de speranță!”

Reuters a trimis cereri de comentarii către opt directori și profesori din școlile care au participat la eveniment. Niciunul dintre ei nu a răspuns până la publicarea articolului de către agenția de presă.

Cum arătau unele întrebări ale testului

Testul a fost raportat pentru prima dată de „Ne Norma”, o asociație de voluntari care urmărește modurile în care viziunea care stă la baza invadării Ucrainei de către Putin este insuflată copiilor ruși.

Dmitri Țibirîov, un purtător de cuvânt al asociației, a spus că nu este surprinzător faptul că interviul Carlson a fost prezentat copiilor, având în vedere „acoperirea propagandei de masă” pe care a generat-o în presa de stat.

Nu era clar ce clipuri au fost folosite în test. Carlson a fost criticat după interviu pentru că nu i-a pus liderului de la Kremlin întrebări mai dure, și chiar și Putin a spus că i-ar fi plăcut întrebări „mai tăioase”.

Întrebările testului cu răspunsuri multiple au fost concepute pentru a întări punctele pe care Putin le-a susținut în interviu. Copiii erau de așteptat, de exemplu, să știe că termenul „ucrainean” în secolul al XIII-lea putea desemna un polițist de frontieră sau pe cineva care locuia la graniță, dar nu un locuitor al unei țări numite Ucraina.

Țibirîov a spus că testul a fost doar un exemplu de transformare mai largă a programei școlare de la începutul războiului, inclusiv introducerea unor lecții speciale numite „Conversații importante”, care erau adesea dedicate temelor patriotice. Astfel de lecții luau uneori forma unor vizite la școli ale soldaților și veteranilor.

„Ne Norma” a făcut publice anterior cazuri de copii care realizează obiecte precum lumânări speciale pentru tranșee și plase de camuflaj pentru a le trimite soldaților din Ucraina.

Citește și:

VIDEO Jurnalistul Tucker Carlson l-a întrebat pe Putin despre „supărarea” legată de Transilvania