În a 756-a zi de război, atât Rusia, cât și Ucraina au raportat atacuri aeriene în zonele de frontieră. Ministerul rus al Apărării a declarat că marți, în jurul orei 22:00, au fost lansate 10 proiectile de către lansatoare de rachete multiple ucrainene și o rachetă Tochka-U deasupra regiunii Belgorod, iar alte două rachete, inclusiv o rachetă Patriot, deasupra regiunii vecine Kursk. Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că au avut loc bombardamente intense în comunitatea Kozinka, iar aproximativ 9.000 de copii vor fi evacuați din orașul rusesc de frontieră Belgorod și din mai multe districte din regiunea Belgorod. Bombardamentele intense ale Rusiei asupra regiunii ucrainene Sumî, aflată la granița de nord-est, au determinat autoritățile ucrainene să emită un ordin de evacuare în masă. Rusia a lansat 130 de rachete de diferite tipuri, peste 320 de drone de atac Shahed și aproape 900 de bombe ghidate în atacurile asupra Ucrainei până acum în această lună, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Artileristi ucraineniFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

07:21Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 756 - LIVE pe HotNews.ro:

02:20Biden şi-a trimis la Kiev consilierul pentru securitate naţională. Zelenski, după întâlnirea cu Jake Sullivan: Putin trebuie să piardă. Îndoielile cu privire la puterea Occidentului îl ajută pe acest nebun

Aflat în prima sa vizită la Kiev de când l-a însoţit pe preşedintele american Joe Biden în capitala ucraineană, în urmă cu 13 luni, consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi-a reiterat miercuri convingerea că, în cele din urmă, Camera Reprezentanţilor a SUA va aproba un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în ciuda faptului că acesta este blocat - în diverse variante - în Congres de luni de zile, relatează CNN şi Reuters

00:19Un tribunal rus a condamnat miercuri un realizator de filme documentare la trei ani de închisoare pentru că a publicat pe rețelele de socializare mesaje în care denunța masacrele atribuite armatei ruse din Ucraina, relatează AFP.

23:13Țările de Jos vor achiziționa muniții în valoare de 150 de milioane de euro pentru avioanele F-16 ale Ucrainei, a anunțat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, pe 20 martie, relatează Kyiv Independent.

Țările de Jos și Danemarca conduc coaliția pentru avioane de luptă pentru Ucraina și s-au angajat să livreze Ucrainei 24 de avioane F-16.

Ollongren a spus că munițiile vor veni „direct din industrie”.

Împreună cu țările partenere, Țările de Jos au obținut și un contract pentru noi drone de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, a spus Ollongren.

Franța începe construcția unui submarin de nouă generație cu rachete balistice

22:21Praga, Varșovia și statele baltice vor un embargo al UE asupra cerealelor din Rusia și Belarus / UE a cumpărat cereale rusești de peste 400 de milioane de euro

Republica Cehă, Polonia și cele trei state baltice au cerut miercuri Uniunii Europene să introducă un embargo asupra cerealelor provenite din Rusia și din aliatul său belarus, invocând invazia rusă în Ucraina, potrivit AFP.

„În calitate de membri ai UE, considerăm că este imperativ să ne îndeplinim obligația morală de a bloca orice activitate care ar putea întări potențial” Rusia și Belarus, au declarat miniștrii polonez, ceh, lituanian, leton și estonian ai agriculturii.

21:35 Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, vrea scuze publice şi dezminţiri de la Maia Sandu. În caz contrar, ameninţă că o va da în judecată pe preşedinta Republicii Moldova

Evghenia Guţul, guvernatoarea regiunii autonome Găgăuzia, i-a trimis preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, o cerere scrisă prin care îi solicită şefei statului să-şi ceară scuze şi să dezmintă public afirmaţiile făcute la adresa ei, considerându-le „insulte” şi „acuzaţii nefondate”, în caz contrar ameninţând că o va da în judecată pentru defăimare.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat de ce Eugenia Guţul nu a fost încă inclusă în guvern. „Un cetăţean care lucrează pentru o grupare criminală şi nu pentru cetăţenii Găgăuziei, care face declaraţii împotriva ţării sale, nu are ce să caute în guvernul moldovean”, a spus Maia Sandu, potrivit News.ro care citează NewsMaker.

20:37Franța începe construcția unui submarin de nouă generațiecu rachete balistice

Construcția primului din cele patru submarine balistice cu propulsie nucleară (SNLE) din a treia generație, care, începând cu 2035, va întruchipa componenta oceanică a forței de descurajare nucleară a Franței, a început miercuri cu tăierea simbolică a primei foi de metal la Cherbourg, potrivit Ministerului Apărării, citat de AFP.

Obiectivul este de a înlocui submarinele balistice cu propulsie nucleară (SNLE) din clasa Le Triomphant, aflate în serviciu și lansate între 1994 și 2008, de unde și numele lor „SNLE 3G”, pentru a treia generație de la prima lansată de Franța în 1967.

Moscova îşi va consolida armata prin adăugarea a două noi corpuri şi a 30 de noi formaţiuni

20:20Prim-ministrul indian Narendra Modi a discutat miercuri telefonic și cu președintele Volodimir Zelenski, înaintea unei vizite la New Delhi a ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, informează Reuters. Anterior el discutase și cu președintele rus Vladimir Putin.

India are o tradiţie de legături strânse cu Rusia în domeniile economic şi al apărării şi nu a criticat până acum Moscova pentru invazia rusă în Ucraina declanşată în februarie 2022, reaminteşte Reuters.

Kuleba va face o vizită în India săptămâna viitoare, în contextul încercărilor Kievului de a găsi susţinători pentru planul de pace propus de Ucraina, au afirmat doi oficiali indieni care cunosc subiectul. Va fi prima vizită la New Delhi a unui înalt oficial ucrainean, de la începutul războiului. El a fost invitat de omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, după un dialog telefonic între Modi şi Zelenski la începutul anului, a arătat unul din oficialii cărora Reuters nu le-a dezvăluit identitatea, potrivit Agerpres.

19:20Rusia îşi consolidează în mod ilegal controlul asupra teritoriului ucrainean ocupat prin crearea unui "climat de teroare" cu practici precum detenţii arbitrare, omoruri şi tortură, a declarat pentru Reuters şefa misiunii de raportare a ONU trimise în Ucraina, scrie News.ro.

Vorbind înainte de publicarea unui raport cuprinzător al Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU) în teritoriile ocupate de Rusia după invazia la scară largă din 2022, şefa misiunii, Danielle Bell, a declarat că încălcările drepturilor omului de către Rusia în această zonă au fost folosite pentru a îngrozi localnicii şi a-i determina să coopereze.

"Aceste acţiuni combinate de cenzură, supraveghere, opresiune politică, reprimare a libertăţii de exprimare, restricţii de circulaţie au creat un climat de teamă în care Federaţia Rusă poate să demonteze sistematic sistemele ucrainene de guvernare şi de administraţie", a declarat Danielle Bell în interviul pentru Reuters.

18:52Fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională din parlamentul de la Chişinău, Chiril Moţpan, afirmă că în Republica Moldova „aproape în toate instituţiile statului avem agenţi ai serviciilor secrete ruse”.

18:46Bilanțul morților după atacul rusesc asupra unei clădiri de opt etaje și a unei fabrici din orașului Harkov a urcat la cel puțin cinci, relatează Reuters.

18:00Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că Moscova îşi va consolida armata prin adăugarea a două noi corpuri şi a 30 de noi formaţiuni până la sfârşitul acestui an, relatează News.ro.

Rusia a lansat miercuri un nou atac dur la adresa Uniunii Europene din cauza activelor rusești

17:06Comisia Europeană a transferat miercuri Ucrainei prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.

În faţa invaziei ruse, aceste plăţi sunt "cruciale pentru a ajuta Ucraina să menţină funcţionarea statului", a menţionat într-o declaraţie preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acest ajutor financiar este menit să susţină finanţele publice ale Ucrainei, inclusiv plata salariilor şi pensiilor şi să contribuie la asigurarea serviciilor publice de bază.

Ajutorul european este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

16:10Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a afirmat că miercuri la prânz regiunea Belgorod și orașul Belgorod au fost țintele unui atac și că sistemul de apărare antiaeriană a funcționat, potrivit The Kyiv Independent.

Oficialul rus a susținut că un bărbat a fost ucis în momentul în care resturile unei drone doborâte i-au lovit mașina, iar o femeie și un alt bărbat ar fi fost, de asemenea, răniți și spitalizați în urma atacului.

Mai multe apartamente ar fi fost avariate, precum și 16 mașini, o școală și două grădinițe, potrivit guvernatorului. Nu s-au înregistrat victime în instituțiile de învățământ, a afirmat Gladkov.

În urma raidului aerian, șapte case și două mașini au fost avariate în satul Razumnoye din regiunea Belgorod, a adăugat guvernatorul.

15:45Misiunea ONU de Monitorizare a Respectării Drepturilor Omului în Ucraina a emis miercuri primul său raport amănunțit privind situația din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă după declanșarea războiului în 2022, relatează Reuters.

14:35Trei persoane au murit și cel puțin alte cinci au fost rănite într-un atac rusesc asupra unei clădiri de opt etaje și unei fabrici din orașului Harkov din nordul Ucrainei, a declarat șeful poliției regionale, Sehriy Bolvinov, informează Reuters.

Atacul a provocat un incendiu pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, a precizat el.

Bază aeriană rusă Engels, atacată cu drone de GUR

13:53Rusia a lansat miercuri un nou atac dur la adresa Uniunii Europene din cauza activelor rusești pe care le-a înghețat, afirmând că propunerea făcută în urmă cu o zi de șeful diplomației europene, Josep Borrell, echivalzează cu „banditism și furt” și că ar duce la procese de zeci de ani.

13:10 Drone ucrainene operate de agenția de informații militare GUR au atacat miercuri dimineață baza aeriană Engels, care găzduiește bombardiere strategice, iar Kievul evalua pagubele, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

12:45VIDEO Înregistrări video publicate de mass-media rusă arată că trupele Moscovei au reușit să distrugă încă un tanc Abrams primit de armata ucraineană din partea Statelor Unite.

12:17Două persoane au murit și alte 14 au fost rănite în ultima zi în Ucraina în urma atacurilor rusești, au anunțat autoriățile din regiunile Dnipropetrovsk, Donețk, Harkov, Sumî și Herson, transmite The Kyiv Independent.

11:24Forțele ucrainene au încercat marți să atace centrala nucleară Kurchatov din regiunea Kursk cu cel puțin cinci drone kamikaze și o rachetă S-200, a relatat canalul rusesc Mash, citat de The Moscow Times.

Toate dronele și racheta au fost doborâte de apărarea antiaeriană, dar resturile au avariat o substație care alimentează mai multe străzi din Kursk, conform autorităților ruse.

Guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, a anunțat distrugerea rachetelor de către mijloacele de apărare aeriană și întreruperi de energie electrică.

Aceasta este a patra oară când drone ucrainene atacă centrala nucleară Kurchatov de la începutul războiului.

Flota rusă face exerciții navale în Marea Japonie

11:15Președintele rus Vladimir Putin și premierul indian Narendra Modi au discutat despre Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice, a anunțat miercuri Kremlinul, transmite Reuters.

10:22Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a salutat miercuri acordul interimar al UE privind importurile agricole, afirmând că acesta va permite țării sale să sprijine producătorii ucraineni și să mențină exporturile, informează Reuters.

Șmîhal se așteaptă ca măsura să fie aprobată de Parlamentul European luna viitoare.

09:45Rusia a pierdut 433.090 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, conform armate ucrainene.

Conform sursei citate, 700 de militari ruși au murit doar în ultima zi.

09:28Un detașament de nave ale Flotei rusești din Pacific a efectuat exerciții navale, inclusiv trageri reale, în Golful Petru cel Mare și în Marea Japoniei, a anunțat serviciul de presă al flotei, potrivit Interfac, informează Reuters.

Detașamentul, inclusiv corvetele Eroul Federației Ruse Aldar Tsydenzhapov, Gromky și Sovershenny, a respins atacuri simulate de către bărci fără echipaj și drone aeriene, a relatat agenția rusă.

„În conformitate cu planul exercițiului, echipajele navelor de război au exersat tehnici tactice pentru desfășurarea luptei navale cu navele de suprafață ale unui inamic simulat", se arată în comunicatul flotei.

Nu este clar când au avut loc exercițiile și cât timp au durat.

Golful Petru cel Mare este cel mai mare golf din Marea Japoniei, care se află între Rusia și Japonia.

Rusia și Ucraina se bombardează reciproc

08:49Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, va face o vizită luna aceasta în India, în contextul în care Kievul caută aliați pentru o inițiativă de pace, potrivit unor surse familiarizate cu acest subiect, citate de Bloomberg News, informează Reuters.

Kuleba se va întâlni cu omologul său, Subrahmanyam Jaishankar, în timpul vizitei sale programate pentru sfârșitul acestei luni.

08:33Statele membre UE au agreat un acord interimarpentru ca agricultorii ucraineni să beneficieze până în 2025 de scutirea de la plata taxelor vamale pe piața europeană, a anunțat miercuri Parlamentul European într-un comunicat citat de AFP și Reuters.

Comisia Europeană a propus această măsură în luna ianuarie ceea ce a generat proteste ale fermierilor în numeroase state europene. Agricultorii europeni s-au plâns că agricultorii ucraineni nu trebuie să respecte aceleași norme precum cei cei din UE, motiv pentru produsele ucrainene mai ieftine au invadat piața europeană.

08:29În vreme ce toți ochii sunt ațintiți asupra Ucrainei, în Europa se mai pregătește un conflict. La trei decenii de la scindarea sângeroasă a Iugoslaviei, ciocnirile recente dintre Serbia și Kosovo au reaprins conflicte etnice care ardeau mocnit. Dacă Serbia e cauza evenimentelor din teren, Rusia e cea care ațâță flăcările, scrie Wall Street Journal, citat de Rador Radio România.

07:51 Rusia şi Ucraina au anunţat că au respins numeroase atacuri aeriene la sfârşitul zilei de marţi şi la începutul zilei de miercuri, iar intensificarea bombardamentelor asupra regiunilor de frontieră a forţat evacuarea civililor de ambele părţi, transmite Reuters.

Oficialii ruşi au declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus rachete şi drone lansate de Ucraina deasupra regiunilor Belgorod, Kursk şi Voronej, aflate la graniţa cu Ucraina. Dronele au fost, de asemenea, doborâte mai adânc în Rusia, în regiunea Saratov, notează News.ro.

Între timp, bombardamentele intense ale Rusiei asupra regiunii ucrainene de graniţă de nord-est Sumî au determinat Kievul să ordone evacuarea civililor.

Ministerul rus al Apărării a declarat, pe Telegram, că unităţile de apărare aeriană au interceptat 12 rachete deasupra regiunii Belgorod până marţi la ora 22.00 (19.00 GMT). La scurt timp după aceea, acesta a declarat că a interceptat alte două rachete, inclusiv o rachetă Patriot de fabricaţie americană, deasupra regiunii vecine Kursk.

La începutul zilei de miercuri, guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că două drone lansate de Ucraina au fost interceptate în apropierea oraşului Engels. Rusia are o bază militară de bombardiere strategice în apropiere de acest oraş.

Nu au fost raportate victime sau pagube majore în niciunul dintre atacurile lansate de Ucraina.

Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat, marţi târziu, că 1.200 de copii din zonele cele mai expuse la risc vor fi transportaţi temporar până la sfârşitul săptămânii în alte regiuni din Rusia. El a adăugat că aproximativ 9.000 de persoane au cerut să fie evacuate.

Autorităţile din Sumîi au declarat că au avut loc 30 de cazuri de bombardamente în cursul zilei de marţi. O persoană a fost ucisă în comunitatea de frontieră Velyka Pysarivka, punctul central al unei evacuări care a început săptămâna trecută.

Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate din zonele aflate în pericol de lângă Velyka Pysarivka în ultima săptămână, au declarat oficialii locali ucraineni.

Ambele părţi neagă că au vizat civili în războiul pe care Rusia l-a început cu invazia sa la scară largă asupra Ucrainei în urmă cu doi ani şi care, de atunci, a ucis mii de persoane şi a strămutat milioane de oameni.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de marți privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro