​Statele membre UE au agreat un acord interimar pentru ca agricultorii ucraineni să beneficieze până în 2025 de scutirea de la plata taxelor vamale pe piața europeană, a anunțat miercuri Parlamentul European într-un comunicat citat de AFP și Reuters.

Cereale ucraineneFoto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Comisia Europeană a propus această măsură în luna ianuarie ceea ce a generat proteste ale fermierilor în numeroase state europene. Agricultorii europeni s-au plâns că agricultorii ucraineni nu sunt obligați să respecte aceleași norme precum cei din UE, motiv pentru care produsele ucrainene mai ieftine au invadat piața europeană.

Pentru a întâmpina aceste nemulțumiri, UE a introdus grâul ucrainean pe o listă a produselor importante pentru care se introduce o „frână de urgență” pentru a opri inundarea pieței europene cu produse ieftine din Ucraina.

Această „frână de urgență” prevede că tarifele vor fi impuse dacă importurile vor depăşi nivelurile medii din 2022 şi 2023.

Pe listă, pe lângă grâu, se mai află păsări, ouă şi zahăr. De asemenea, miercuri, Parlamentul European a mai adăugat ovăzul, porumbul, crupele şi mierea.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a susţinut amendamente pentru a adăuga cerealele şi mierea la frâna de urgenţă şi pentru a stabili pragul la media anilor 2021, 2022 şi 2023, un nivel mai mic decât cel propus în ianuarie, deoarece 2021 a fost înainte de invazia Rusiei, când exporturile agricole ucrainene către UE au fost limitate prin tarife şi cote.

---

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro.