Un tribunal rus a condamnat miercuri un realizator de filme documentare la trei ani de închisoare pentru că a publicat pe rețelele de socializare mesaje în care denunța masacrele atribuite armatei ruse din Ucraina, relatează AFP.

Memorial dupa masacrul din BuceaFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Tribunalul Districtual Vyborsky din Sankt Petersburg a declarat că Vsevolod Koroliov a fost găsit vinovat de „răspândirea de informații false” despre armata rusă.

Potrivit ONG-ului Memorial, Vsevolod Koroliov, cunoscut pentru documentarele sale, a fost arestat în iulie 2022.

În vârstă de 36 de ani, el a făcut în special filme despre represiune, inclusiv despre artista Alexandra Skotchilenko și jurnalista Maria Ponomarenko, care ispășesc pedepse lungi în Rusia pentru că au denunțat atacul lansat de Vladimir Putin împotriva Kievului.

Potrivit acuzării, Koroliov a publicat pe rețeaua de socializare rusă Vkontakte, între mijlocul lunii martie și jumătatea lunii aprilie 2022, mesaje „false” despre „asasinarea în masă a civililor” în orașele ucrainene Bucea, Borodianka și Donețk.

Ucraina acuză forțele ruse că au ucis sute de civili în Bucea și Borodianka, lângă Kiev, când au ocupat aceste localități în primăvara anului 2022.

Chiar dacă multe publicații independente și ONG-uri au coroborat aceste acuzații, Moscova le neagă, denunțând o înscenare, iar cei care critică ofensiva sunt condamnați la plata de amenzi și pedepse cu închisoarea.

De asemenea, un tribunal rus a condamnat miercuri o femeie din Sankt Petersburg la opt zile de închisoare pentru că a scris „nu războiului” pe un buletin de vot în timpul alegerilor prezidențiale din țară, în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către președintele Vladimir Putin.

Tribunalul districtual Dzerjinski din Sankt Petersburg a declarat că a condamnat-o pe Alexandra Chiriatieva la opt zile de închisoare și o amendă de 40.000 de ruble (399 EUR), pentru huliganism și „discreditarea forțelor armate ruse”.

Marți, un tribunal din Volgograd (sud-vest) a condamnat un bărbat acuzat de „răspândirea de informații false” la cinci ani de închisoare, după ce a publicat mesaje pe rețele de socializare în care denunța masacrele de civili din Ucraina.

Potrivit agenției de presă Ria Novosti, acest bărbat a refuzat să pledeze vinovat și a încercat, fără succes, să facă apel la hotărâre.