Washingtonul nu are „niciun indiciu” privind o amenințare militară directă din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova sau a României în acest moment, a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, potrivit Reuters.

Rachetă KalibrFoto: Zvezda / WillWest News / Profimedia

Declarația reprezentantului diplomației SUA vine în contextul în care Ucraina a afirmat că rachete de croazieră ruseşti Kalibr au trecut vineri prin spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova.

„Menținem un contact și o comunicare strânsă cu partenerii noștri moldoveni și cu aliații noștri români”, a adăugat Vedant Patel.

Comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost cel care a anunţat iniţial că două rachete de croazieră ruseşti au pătruns vineri în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova înainte de a intra în Ucraina, în timpul atacului masiv rusesc din cursul dimineţii.

Şeful diplomaţiei din R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă la Ministerul de Externe a ambasadorului Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a atrage atenţia părţii ruse asupra „încălcării inacceptabile” a spaţiului aerian al țării, a anunţat serviciul de presă al ministerului.

În schimb, Ministerul Apărării din România a comunicat că o ţintă aeriană, cel mai probabil o rachetă de croazieră lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, fiind detectată vineri de sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române, dar nu a intrat în spaţiul aerian al României.

Kremlinul nu comentează: „E legat de operaţiunea militară specială”

Kremlinul nu a dorit să comenteze informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri.

„Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.

Citește și:

___