Sa nu fi stiut adversarii politici ai lui Traian Basescu povestea cu apartamentul de pe strada Ştefan Mihaileanu? Ar insemna ca “detectivii” lor au dat dovada de totala lipsa de profesionalism in purecarea principalului dusman al PSD. Ceea ce nu este cazul.

Poti ascunde multe lucruri dar nu si o casa primita de la stat. Ea este simplu de depistat, e mare, vizibila si mentionata pana si in buletinul fericitului improprietarit. Nu e ca un cont bancar, ramas secret pana si pentru functionarii care-l gestioneaza.

Iar atribuirea si vanzarea ei catre chiriasi sunt informatii de interes public si pot fi usor obtinute de oricine le cere.

Este firesc, atunci, sa ne intrebam de ce nu a fost scoasa aceasta afacere pe tapet in perioada campaniei electorale?Sa nu fi stiut adversarii politici ai lui Traian Basescu povestea cu apartamentul de pe strada Ştefan Mihaileanu? Ar insemna ca “detectivii” lor au dat dovada de totala lipsa de profesionalism in purecarea

principalului dusman al PSD. Ceea ce nu este cazul. Poti ascunde multe lucruri dar nu si o casa primita de la stat. Ea este simplu de depistat, e mare, vizibila si mentionata pana si in buletinul fericitului improprietarit. Nu e ca un cont bancar, ramas secret pana si pentru functionarii care-l gestioneaza.

Iar atribuirea si vanzarea ei catre chiriasi sunt informatii de interes public si pot fi usor obtinute de oricine le cere. Este firesc, atunci, sa ne intrebam de ce nu a fost scoasa aceasta afacere pe tapet in perioada campaniei electorale?

Cel mai simplu de presupus ar fi ca nu i-au acordat sanse lui Traian Basescu sa fie ales Presedintele Romaniei. Este suficient sa ne amintim procentele de “simpatie” atribuite competitorilor, pana la 12 decembrie 2004, in studiile institutelor de cercetari sociologice.

Nu exista un mai bun somnifer pentru Adrian Nastase decat concluziile sondajelor preelectorale. Cei din PSD au cazut in propria capcana. Nu au reusit sa discearna intre minciuna comandata si propriile dorinte, intre realitatea din teren si cea virtuala. Un cerc vicios, exact ca in anecdota cu indianul si statia meteorologica.

Primul se aproviziona cu lemne pentru iarna in functie de prognoza meteo, pe care o asculta ca orice locuitor al secolului XX care a pierdut intelepciunea ancestrala. Pe de alta parte, pentru linistea lor, meteorologii pandeau sa vada cati busteni si-a adus Oua Nenumarate, fiul lui Rosu Imparat, in curte.

S-ar mai putea ca subiectul “case” sa fi fost considerat prea sensibil chiar de candidatul PSD la Presedintie. El a fost sters din agenda oricarei confruntari directe si inlaturat din frontul mediatic de atac spre gleznele adversarilor.

“Nastase - patru case” devenise un slogan prea impamantenit pentru a fi scos din mintea rumanului. Un truism care permitea o singura libertate, doar in privinta numarului de imobile posedate, dupa fantezia fiecaruia. Asa s-a intamplat ca Traian Basescu sa ramana cu casa pana dupa alegeri.

Nu putem exclude posibilitatea tradarii intamplate chiar in curtea PSD, prin blocarea informatiei compromitatoare. Dezgroparea subiectului nu vine de la grupul care a ramas solidar in jurul lui Adrian Nastase. Se pare ca este arma secreta pastrata de Ion Iliescu, tartorele informatiilor de tot felul.

Nu s-a indurat sa o sacrifice pentru un cal perdant. Un subiect cu atata incarcatura emotionala trebuia exploatat in confruntarea electorala cu orice risc. Oricum, deja, el il tragea in jos pe Nastase, dar ar fi condus la pierderea de procente si in dreptul numelui Basescu. Şi, totusi, atuul nu a fost jucat.

Sa fie atat de intunecata averea lui Nastase sau a altor lideri PSD incat — pentru a evita comparatiile si dezbaterea subiectului - sa nu fi permis speculatiile nici macar in detrimentul adversarilor? La disponibilitatile de manipulare a presei, de care dispunea PSD in perioada fostei guvernari, inca de atunci se putea usor

insinua concluzia ca Basescu nu e mai curat decat controversatul premier in privinta provenientei averii. Şi totusi Ion Iliescu a acceptat embargoul la “case”.

Mult mai plauzibil mi se pare ca “afacerea apartamentul din strada Mihaileanu” este un simplu fas mediatic. Comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale neaga orice nelegalitate, dar recunoaste o oarecare incompatibilitate cu normele morale.

As in rasturnarea situatiilor disperate, s-ar putea ca reactia Presedintelui Basescu de a renunta la apartament sa fie inceputul atacului la ouale inca nenumarate ale arogantului fost premier. Cine sa-l banuiasca pe Iliescu ca a deschis cutia Pandorei?