Sectia de Oncologie din cadrul Spitalului Municipal Arad risca sa ramana fara spatiu dupa ce fostul proprietar a revendicat cladirea in care functioneaza acum unitatea medicala.

In pofida cresterii semnificative a numarului pacientilor cu afectiuni oncologice, pana acum nu s-a gasit nici o masura de creare a unor conditii decente de spitalizare, deoarece institutia careia ii este subordonata sectia nu dispune de spatii suficiente pentru o astfel de activitate.

In cazul in care nu se vor gasi solutii pentru continuarea activitatii sectiei de Oncologie, bolnavii vor fi nevoiti sa mearga la spitale din alte judete. Asta, cu atat mai mult cu cat si proiectul care prevede construirea in municipiul Arad a celei mai mari Clinici de Oncologie din estul Europei asteapta avizele de la Ministerul Sanatatii pentru a putea fi demarate lucrarile de constructie.

Potrivit unuia dintre initiatorii proiectului, Cosmin Galu, viitoarea clinica ar reprezenta una dintre cele mai mari investitii din judetul Arad, valoarea acesteia ridicandu-se la 30 de milioane de euro. "Clinica de Oncologie, pot spune ca am furat-o celor de la Szeged si Timisoara.

Ea ar respecta standardele Uniunii Europene si ar putea acoperi toata zona Euroregiunii Dunare-Mures-Tisa", a spus Galu.

Anul trecut, la Ministerul Sanatatii a avut loc o intalnire intre investitorii italieni, principalii finantatori ai proiectului, si secretari de stat pentru obtinerea acordului in privinta inceperii lucrarilor la clinica.

Cu toate ca s-au analizat atunci toate documentele depuse, s-a dat doar acordul de principiu, astfel ca lucrarile de constructie, ce ar fi trebuit sa demareze in februarie 2004, nu au inceput inca, in conditiile in care la mijlocul acestui an era prevazuta finalizarea lor.

Investitia este estimata la suma de 30 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane sunt din partea investitorilor italieni, iar trei milioane reprezinta contributia Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, partener in proiect. In conformitate cu cele declarate de coordonatorul proiectului, prof. dr.

Gian Luca Valentino, date fiind structura clinicii si organizarea ei, pacientii vor beneficia de tehnica asistentiala cea mai evoluata la nivel international, centrul care urmeaza sa fie construit la Arad fiind unul competitiv cu celelalte centre medicale europene.