Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu (PSD), a anuntat ca ii va da in judecata pe consilierii municipali din resedinta judetului, Eugen Curteanu si Bolog Dascal Licinius (ambii PD), pentru uzurpare de functie.

Marinescu sustine ca cei doi au semnat o plangere penala impotriva sa, alaturi de alti 5 consilieri judeteni, trecand in dreptul semnaturilor faptul ca si ei sunt alesi ai judetului, ceea ce nu corespunde adevarului.

Gheorghe Marinescu a spus ca nu intelege de ce au semnat cei doi o plangere penala impotriva sa intrucat nici unul, nici celalalt nu cunosteau contextul si motivele care l-au determinat ca, impreuna cu secretarul judetului, sa nu semneze doua hotarari ale CJ.

Una dintre ele se referea la numirea membrilor Consiliului de Administratie al Regiei Judetene de Apa "Aquabis", iar cealalta la desemnarea unor reprezentanti ai institutiei in Autoritatea Judeteana de Ordine Publica (ATOP).

Cei 7 contestatari ai sai, 5 consilieri judeteni si doi consilieri muni-cipali, s-au adresat instantei in 2004, acuzandu-l pe presedintele CJ de abuz in functie contra intereselor persoanelor. Ei au sustinut ca Marinescu refuza sa-si asume doua hotarari ale Consiliului Judetean care ar fi devenit valide prin semnatura sa.

Acesta din urma a motivat, insa, ca nici una dintre ele nu indeplinea conditiile legale, iar Parchetul de pe langa Judecatoria Bistrita i-a dat dreptate.

Dupa ce procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale (NUP), contestatarii presedintelui CJ au apelat la Parchetul Curtii de Apel Cluj-Napoca, instanta superioara in acest caz, care, de asemenea, a dispus neinceperea urmaririi penale.

Gheorghe Marinescu a declarat ca a sesizat ca cei doi consilieri locali au recurs la uzurpare de functie din comunicarea pe care Parchetul de pe langa Curtea de Apel i-a remis-o luni si din care reiese ca procurorii au dispus "NUP" in cazul dosarului 854/P/2005 pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor prevazute de articolul 246 Cod Penal, preluat de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bistrita.

In 2005, dupa ce Alianta "D.A." a castigat alegerile parlamentare, consilierii judeteni au incercat sa schimbe componenta consiliilor de administratie de la "Aquabis" si ai ATOP, din care faceau parte numai consilieri judeteni ai PSD.

Ei au invocat, in primul caz, ca presedintele CJ si-a numit fiul, pe Marius Marinescu (director tehnic al regiei de apa) in CA al RAJA "Aquabis" si, in al doilea caz, ca Gheorghe Marinescu nu ar avea voie, conform legii, sa primeasca indemnizatii si de la ATOP. In ambele situatii insa, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale, intrucat au apreciat ca presedintele CJ nu a incalcat legea.

"Este clar ca a fost un demers politic si ca nu s-a incercat altceva decat intimidarea mea. Din fericire insa, nu a avut succes", a declarat Marinescu.

Contactat in legatura cu acest subiect, consilierul municipal Eugen Curteanu a declarat ca, in ceea ce-l priveste, nu stie cine i-a atribuit calitatea de consilier judetean. "Cred ca este o greseala de tipar neintentionata. Atat eu, cat si colegul meu Bolog Licinius, am semnat plangerea penala fiindca urma sa intram in CA de la RAJA "Aquabis".

Nu stiu cine ne-a atribuit noua calitatea de consilieri judeteni, fiindca noi nu am trecut asa ceva in dreptul numelor noastre. Voi face propria ancheta", a spus alesul local din Bistrita.