Una din bisericile care au apartinut cultului greco-catolic din comuna Taga, judetul Cluj, a fost daramata ilegal in seara zilei de 9 mai 2006.

Desi exista un litigiu intre catolici si ortodocsi privind retrocedarea bisericii, preotul Abrudean a demarat lucrari de construire a unui lacas ortodox prin imprejmuirea vechiului asezamant. In final, cand fundatia noii biserici a fost terminata, preotul a dat dispozitie muncitorilor sa darame biserica revendicata.

Preotul greco-catolic Edmund Dujardi a sesizat autoritatile din localitate si din Gherla, insa fapta era deja consumata.

Mentionam ca greco-catolicii din localitatea Ghiolt, comuna "aga, nu au nici o biserica, desi au dovezi ca au construit doua asezaminte ocupate in prezent de ortodocsi, iar pentru a oficia slujbele religioase au inchiriat o casa.

Pe de alta parte, Statul Roman a gasit de cuviinta sa dea la sfarsitul anului 2005 peste 13 hectare in administrarea a doua manastiri ortodoxe din Cluj.

Aflata in pragul aderarii la UE, Romania are inca mari probleme la capitolul respectarii dreptului la proprietate. Situatia este jalnica, mai ales in cazul bisericilor care au apartinut cultului greco-catolic, transferate abuziv de regimul comunist in proprietatea ortodocsilor.

Pe rolurile instantelor sunt tergiversate numeroase procese de revendicare initiate de catolici.

Sansele ca Justitia sa faca pana la urma dreptate in cazurile mentionate este spulberata de actiunile unor reprezentanti ai ortodoxiei, conjugate, adeseori, cu pasivitatea autoritatilor. Nu o data s-au semnalat situatii in care au fost demolate abuziv biserici care au apartinut cultului greco-catolic.

Victimele acestor ilegalitati sustin ca ortodocsii prefera sa darame imobilele revendicate decat sa le retrocedeze.

Satul Ghiolt din comuna clujeana "aga a fost scena unui grav abuz din partea reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane. In seara zilei de 9 mai, a.c., a inceput demolarea bisericii din localitatea Ghiolt, desi imobilul era obiectul unui proces de retrocedare initiat de Eparhia Greco-Catolica Cluj-Gherla.

Cu toate ca preotul catolic Edmund Dujardi a sesizat autoritatile cu privire la actiunea ilegala a ortodocsilor, mai mult, a obtinut o ordonanta prezidentiala prin Judecatoria Gherla potrivit careia lucrarile de demolare trebuie sistate, actul nu a fost respectat.

"In urma cu cinci saptamani au facut un sant in jurul bisericii, apoi au inceput sa toarne fundatia. Acum doua zile au inceput sa demoleze vechea biserica pentru a face loc celei noi, care urmeaza sa fie construita.

Desi pana seara am obtinut ordin presedintial de la Judecatoria Gherla, cu executor din Cluj-Napoca pentru sistarea lucrarilor, acest lucru nu s-a intamplat", a declarat preotul Dujardi. Potrivit declaratiei preotului greco-catolic din localitatea Ghiolt, ieri au fost daramate si zidurile bisericii.

Preotul ortodox Abrudean a decis demolarea lacasului de cult fara a avea autorizatie din partea Primariei Taga. De altfel, acest lucru a fost confirmat printr-o adresa solicitata de greco-catolici privind acest aspect, iar autoritatile au confirmat faptul ca nu exista aprobari in acest sens.

Preotul Dujardi a aratat ca terenul de sub biserica era revendicat de greco-catolici. "Biserica a fost construita in 1820 de greco-catolici si tot de catre ei a fost renovata in 1911. Figureaza ca proprietate a noastra in CF-ul localitatii la numarul 29.

Cealalta biserica din localitate a fost construita tot de greco-catolici in anul 1911, dar a fost intabulata pe ortodocsi pe vremea regimului comunist", a mai spus preotul Edmund Dujardi. In prezent, cei 35 de enoriasi ai Bisericii Unite din Ghiolt asista la slujbele religioase intr-o casa inchiriata.

Ar mai fi de spus ca preotul Dujardi a fost in audienta la subprefectul Calin Platon pentru a sesiza ilegalitatea petrecuta recent, iar autoritatile judetene au inceput verificarile pe caz.

Daniel Avram, purtatorul de cuvant al Eparhiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, a declarat ca prin astfel de actiuni se incearca stergerea urmelor greco-catolice din localitate. De altfel, Daniel Avram a amintit si cazul bisericii de la Nicula, revendicate de asemenea in instante inca din anul 2002.

"Am cerut de mai multe ori, nu castigarea procesului de revendicare, ci conservarea bisericii vechi de la Nicula, care se degradeaza voit sau mai putin voit. Se incearca, incet, incet o demolare a acesteia.

Ortodocsii motiveaza ca fundatia nu rezista, ca peretii sunt crapati", a declarat pentru BZA purtatorul de cuvant al bisericii greco-catolice clujene. "Este foarte trist. Este incredibil ca se intampla astfel de lucruri in prag de aderare la UE.

Nici Ceausescu nu si-a permis sa faca asa ceva", a caracterizat Daniel Avram actiunea ortodocsilor de la Taga.

Cu toate ca situatia Eparhiei Greco-Catolice Cluj-Gherla nu este deloc de invidiat in ceea ce priveste lacasurile de cult, Statul Roman a daruit peste 13 hectare de teren cu imobile aferente pentru doua manastiri ortodoxe clujene, din care una este "Adormirea Maicii Domnului" de la Nicula.

Prin HG 1712 din 21 decembrie 2005 se aproba transmiterea unor imobile, proprietate publica a statului, din administrarea Ministerului Apararii Nationale in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, pentru Manastirea "Adormirea Maicii Domnului", Nicula si Manastirea "Mihai Voda", Turda, judetul Cluj.

Predarea - primirea imobilelor transmise s-a facut pe baza de protocol incheiat intre partile interesate, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Potrivit notei de fundamentare a HG 1712/2005, staretul manastirii "Adormirea Maicii Domnului", Nicula si stareta manastirii "Mihai Voda", Turda, apartinand Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului, au solicitat MApN transmiterea in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor a unor imobile constituite in cazarmile 2568 din comuna Catcau si 3268 din comuna Mihai Viteazu, judetul Cluj, pentru a fi amenajate ca metoc si respectiv pentru infiintarea unor anexe gospodaresti necesare manastirii. Mentionam ca manastirea de la Nicula a primit 5 hectare, iar cea din Turda 8 hectare pe termen nedeterminat.

Contactat telefonic de redactorii nostri, Romulus Marza, primarul comunei "aga, a declarat ca autorizatia de demolare a fost eliberata dupa inceperea lucrarilor. "In prima zi, marti dimineata (9 mai.n.red) au inceput oamenii demolarea.

Am la primarie un inginer constructor care se ocupa cu autorizatiile si i-am cerut sa opreasca lucrarile.

Miercuri dimineata au venit ortodocsii cu dosarul si cererea de autorizatie de demolare si pana sera le-am aprobat-o, in baza titlului de proprietate pe care il au si a procesului verbal de la judecatoria Dej care atesta ca apartine ortodocsilor", a aratat primarul Marza.

Edilul sustine ca biserica nu este catolica, ci ortodoxa: "A fost construita in 1960 de ortodocsi. Cea catolica din 1820 a fost daramata si in locul ei a fost construita biserica ortodoxa".

Desi exista un litigiu privind terenul de sub imobil, primarul comunei a eliberat autorizatia de demolare. Intrebat fiind daca a fost supus la presiuni in acest sens, Romulus Marza a raspuns ca nu poate fi vorba de asa ceva.

In continuare, ortodocsii din Ghiolt construiesc fara autorizatie de construire, fapt pe care primarul il caracterizeaza in felul urmator: "au luat-o un pic inainte". Totodata, Marza a declarat ca proiectul noii biserici se afla la Consiliul Judetean (CJ) Cluj pentru aprobare.

"Daca obtin avizul CJ nu am incotro, trebuie sa le dau autorizatia de construire", a aratat primarul Marza.

Mentionam ca in ciuda insistentelor noastre, preotul Abrudean, initiatorul lucrarilor aflate in afara legii, nu a putut fi contactat. Potrivit surselor noastre, fiul preotului Abrudean lucreaza ca referent in cadrul CJ Cluj, asadar sansele pentru avizarea pozitiva a proiectului bisericii incepute fara autorizatie sunt considerabile.