O familie din Oradea a obtinut in mod abuziv drept de proprietate asupra gradinii comune a imobilului in care locuieste

In demersul lor, sotii Moisa s-au folosit de doua documente false, emise, cica, de fostii prefecti Ionel Ungur si Vasile Blaga

Justitia bihoreana a luat de bune falsurile, cu toate ca unul a fost facut in munele actualului ministru al Administratiei si Internelor

Vasile Blaga, "actor” intr-o farsa judiciara

Familiile Ardelean, Barladeanu, Kacsa si Patrascu au depus o plangere penala colectiva impotriva vecinilor Emanuel si Raveica Moisa, care au dezmembrat ilegal gradina imobilului comun, in baza a doua ordine false ale Prefecturii Bihor. Actele cu pricina sunt, de fapt, decizii de atribuire a unor terenuri familiei Moisa, care locuieste in apartamentul nr. 6 de pe strada Nicolae Bolcas nr. 5.

Ele contrazic, insa, realitatea. Familia Moisa nu locuieste la nr. 6, asa cum reiese din cele doua Ordine „gemene”, cu nr. 24/1993, emise de Prefectura. In mod inacceptabil, documentele au acelasi numar, 24, si au fost emise la aceeasi data, respectiv 3 martie 1993.

Desi nu poarta semnatura nici unuia din cei doi prefecti, documentele poarta stampila Prefecturii Bihor, unul dintre ele fiind timbrat cu timbre fiscale. Pe unul dintre ordine apare ca emitent Vasile Blaga, secondat de secretarul Serban Blaj, iar pe cealalta Ionel Ungur, impreuna cu acelasi secretar.

La 3 martie 1993, prefect al Bihorului era Ionel Ungur. Deci, cel putin una dintre cele doua hartii este un fals grosolan. Prefectura Bihor a confirmat ca nici unul din cele doua ordine nu figureaza inregistrate in evidentele institutiei. Prin urmare, ambele sunt falsuri.

Insa, in ciuda acestui fapt evident, autoritatile locale si Justitia le-au luat in considerare ca si cand ar fi vorba de documente autentice.

Un alt fost prefect, Florian Serac, a comunicat Politiei, prin Adresa 4416/15 mai 2003, ca „in urma verificarii persoanelor cuprinse in Ordinul 24 din 3 martie 1993, s-a constatat ca numita Moisa Raveica nu figureaza in acest ordin”. Desi, de cativa ani, Politia se face ca lucreaza la elucidarea misterului si dovedirea falsului, pana acum nu s-a descoperit nici un vinovat.

Iar procesele intentate de Elena Patrascu si ceilalti locatari de pe strada Nicolae Bolcas lui Moisa Emanuel, sunt pierdute sistematic.

"Ingineria” lui Moisa

Iata ce se spune intr-un memoriu adresat de acestia Prefecturii judetului Bihor, la care nedreptatitii au apelat in disperare de cauza: „Subsemnatii suntem proprietari de drept si de fapt asupra imobilelor apartamente nr. 1-5. Constructia are un numar de sase apartamente, proprietarul celui de-l saselea apartament fiind familia Moisa, Emanuel si Raveica.

Mentionam faptul ca inainte de 1989, aceste apartamente au fost in proprietatea RAGCL, fiind inchiriate, subsemnatii fiind toti chiriasi ai acestor apartamente. In calitate de chiriasi, in anul 1993 am depus cerere pentru cumpararea acestor apartamente.

Cererile au fost aprobate si, in consecinta, s-au incheiat contracte de vanzare-cumparare intre RAGCL Oradea si subsemnatii, care au fost achitate integral, iar pe baza contractelor ni s-au intabulat drepturile de proprietate asupra apartamentelor si terenurilor de sub constructie. Terenul pe care este construit imobilul se afla inscris in coala CF nr.2948 Sintandrei, cu numerele topo 2513/26, 2513/27, 2513/28, 2513/29, cu intrare pe topo 2513/25, toate apartamentele si terenul fiind in indiviziune, si, ulterior, cumparatorii apartamentelor nu au efectuat vreo actiune de dezmembrare. Intreaga suprafata a terenului celor patru numere topografice este de 1872 mp.

Inca din 1964, toate dependintele au fost comune (magazii de lemne, WC), precum si tot terenul aferent constructiei din spatele curtii, impartit in cote parti egale intre cei sase locatari, fiind folosit ca si gradini.

Aceeasi situatie faptica este si astazi, toti locatarii folosind aceste terenuri, iar dupa anul 2000 s-a platit contravaloarea impozitului aferent pentru cota-parte fiecarui locatar, ca dovada putand fi declaratiile de impunere depuse de catre noi si plata acestor impozite in fiecare an, care pot fi verificate din evidentele Administratiei Financiare a municipiului Oradea si actele emise de Primaria Oradea.

Unii locatari au fost intabulati pe 312 mp (apartamentul 3), in coala CF 9126 Sintandrei, in timp ce noi (familia Patrascu - n.n.) am fost doar pe 60 mp, desi legea este una pentru toti. Eroarea deliberata facuta in contractele de vanzare-cumparare a apartamentelor a fost faptul ca s-a omis atribuirea intregului teren aferent constructiei, conform art.34 din Legea 18/1991 a fondului funciar, care prevede ca terenurile aferente constructiei din aceleasi numere topografice pot fi atribuite proprietarilor constructiei printr-un ordin emis de prefect.

De aceasta omisiune a incercat sa profite din plin Moisa Emanuel, proprietarul apartamentului nr. 6, care, prin tot felul de ilegalitati, inclusiv in acte publice, si prin mijlocirea anumitor functionari, a incercat sa-si atribuie un intreg numar topografic, respectiv topo nr.2513/26 in suprafata de 486 mp, respectiv sa realizeze dezmembrarea imobilului fara incuviintarea celorlalti coproprietari, in acest sens recurgandu-se la inscrisuri false in CF, acte false, schite false, atribuirea de numar administrativ fals, respectiv strada Nicolae Bolcas, nr. 7, pentru un singur apartament, nr.6, toate in favoarea familiei Moisa, prin aceasta aducand atingere dreptului de proprietate si de posesie al familiei Patrascu Ion si Elena, proprietari ai apartamentului numarul 5. Toate actele doveditoare pot fi puse la indemana institutiei dumneavoastra.

In acest sens, a fost intocmit si dosarul penal numarul 1349/P/2002, aflat pe rolul organelor de cercetare penala, fara insa sa fi fost solutionat pana azi. Exista prezumtia ca anumite persoane sprijina actele ilegale ale familiei Moisa, intrucat cercetarile merg deosebit de anevoios.

Drept urmare, in jurul imobilului s-au iscat numeroase nemultumiri, familia Moisa amenintandu-i pe ceilalti coproprietari si tulburand de mai multe ori linistea publica, interzicand accesul in curte sau distrugand gardul de imprejmuire al gradinii sotilor Patrascu.

Avand in vedere faptul ca subsemnatii am aflat de toate ilegalitatile sotilor Moisa, am inaintat o cerere in instanta pentru recunoasterea dreptului de proprietate si anularea tuturor actelor ilegale (asa zisele ordine ale prefectului, care nu exista, schite care nu sunt conforme cu realitatea, etc.) precum si a inscrisurilor in CF.

Ca urmare a actelor ilegale comise in favoarea familiei Moisa, in dosarul 5167/2002 al Judecatoriei Oradea, instanta s-a pronuntat in principiu in favoarea noastra, cu mentiunea ca a pastrat inscrisurile din CF 9115 Sintandrei ca si coala individuala, fara a cere insa inscrierea in indiviziune asupra tuturor numerelor topografice ale imobilului, respectiv 2513/26, 2513/27, 2513/28, 2513/25, conform schitei expertului topograf si a nr. topo 2513/29, in care toti locatarii suntem in indiviziune, conform schitei si a constatarii la fata locului a instantei. Aceasta solutie urmeaza a fi atacata cu apel pentru rectificarea CF”, se spune in document.

Protectie pentru smecheri

Actiunea a fost introdusa de petenti in luna aprilie 2002, insa, in timpul procesului, acestia s-au trezit ca in dosar a aparut o alta Incheiere a Serviciului Carte Funciara a Judecatoriei Oradea, cu nr. 1254/02.07.2002, prin care imobilele din CF colectiv 2948 Sintandrei figurau cu numerele 2513/27, 2513/28, 2513/29.

Conform documentului, acestea trec din nou in proprietatea Statului Roman, desi existau contracte de vanzare-cumparare pentru ele inca din anul 1994, cand au fost intabulate in favoarea cumparatorilor, respectiv a locatarilor de pe strada Nicolae Bolcas nr. 5. De mentionat este faptul ca, pe langa ilegalitatea acestui act, se face si omiterea unui numar topo, respectiv nr. 2513/26, care, in realitate, este in indiviziune cu numerele topo de mai sus. Prin acest fals, facut de un functionar iresponsabil, se incearca a se pierde urma numarului topo 2513/26, pentru a putea fi atribuit ilegal familiei Moisa. Din schita topo intocmita de inginerul Ioan David rezulta clar asezarea cladirilor si a gradinilor.

Desi cei nedreptatiti au apelat de nenumarate ori la Primaria Oradea, nu au gasit intelegere pentru punerea in proprietate asupra cotei de teren ce le revine conform documentelor si legislatiei si pentru care, dealtfel, platesc impozite.

In ciuda faptului ca in dosarele impotriva familiei Moisa s-a comis o multime de falsuri si ilegalitati, institutiile abilitate ale statului refuza, pur si simplu, sa isi faca datoria si sa restabileasca legalitatea, desi exista mai multe dovezi in acest sens, emise chiar de organe ale statului! „Desi ceilalti vecini au primit gradinile fara probleme si le-au intabulat, cand ne-am cumparat apartamentul de la RAGCL ni s-a comunicat ca suntem proprietari in indiviziune si asupra gradinii. Ei se ocupau si de intabulare, dar nu ni s-a spus nimic despre ordinele Prefecturii. Am depus cerere si pentru cumpararea gradinii. Ni s-au comunicat doar niste numere CF, dar nu ni s-a spus ce documente au stat la baza intocmirii contractului de vanzare-cumparare.

Am aflat ca Moisa este proprietarul gradinii noastre abia peste cativa ani, cand a cerut iesirea din indiviziune. Noi ne-am cumparat locuintele in 1994, dar au fost intabulate abia in 1995. Situatia gradinilor era cunoscuta inca din 1964, de cand le foloseau locatorii din imobil.

Moise Emanuel a cerut dezmembrarea, respectiv scoaterea din indiviziune a unui intreg numar topo, 2513/26, care cuprinde toata gradina noastra, pe care s-a si intabulat in mod ilegal, fara sa aiba nici un drept si fara sa ne anunte, in anul 2001.

Schita pe baza careia s-a inscris intabularea era intocmita in 1993, iar aceasta s-a facut in baza a doua ordine false ale Prefecturii, care au aceleasi numar, aceeasi data si continut, emise in numele fostilor prefecti Vasile Blaga si Ionel Ungur, fara a fi semnate.

Prefectura Bihor a comunicat instantei ca aceste ordine nu exista in evidentele sale, dar judecatorii au ignorat pur si simplu adresa Prefecturii si ne-au respins de fiecare data actiunile. De mai bine de patru ani nu reusim sa ne intram in drepturi datorita coruptiei unor functionari si judecatori.

Suntem decisi sa ne adresam ministrului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului, Parlamentului si tuturor autoritatilor centrale si chiar Curtii Europene a Drepturilor Omului daca va fi cazul, fiindca este o situatie strigatoare la cer”, ne-a declarat dna Elena Patrascu.

Judecatorii spagilor

Potrivit documentelor care ne-au fost puse la dispozitie, Moisa Emanuel a depus o cerere de iesire din indiviziune la data de16.05.2001. In timpul procesului, dupa ce Prefectura Bihor a raspuns ca cele doua ordine in baza carora el isi justifica cererea de iesire din indiviziune nu exista, in mod curios, a renuntat la actiune. In 07.09.2004, el cere reconstituirea unei coli CF (nr.9115) care, in fapt, nu existase, coala originala de carte funciara avand nr. 2948. Moisa a folosit coala CF a apartamentelor 3 si 4 pentru a cere reconstituirea prin instanta a colii CF create special pentru el, cu un singur nr. topo. In septembrie 2001, acest numar topo se intabuleaza, in mod cu totul abuziv, initial in favoarea Statului Roman, apoi in favoarea lui Mosia Emanuel si Raveica.

Intabularea este operata in nr. topo 181-53 in baza ordinelor false ale Prefecturii din 24.03.1993, pentru suprafata de 468 mp, sub nr. B4, in CF 2948 Sintandrei.

Pe document apare si o stampila patrata, de uz intern, a Primariei Oradea, in baza careia acestia primesc „casa si curte in Iosia, strada Nicolae Bolcas nr. 7”. Desi pana atunci, impreuna cu ceilalti locatari, familia Moisa locuise la nr.5, in baza actelor false, Primaria Oradea i-a atribuit si un alt numar administrativ, creind un adevarat haos printre locatarii de pe strada Nicolae Bolcas, care au mari incurcaturi la primirea corespondentei. In CF-ul original, 2948, Moisa nu figureaza ca proprietar iesit din indiviziune.

In dosarul nr. 5167/2002 al Judecatoriei Oradea, apare un alt ordin fals al Prefecturii, respectiv Ordinul nr. 104/30.06.1994 semnat de prefectul Ionel Ungur.

Problema e ca acest pretins ordin nu a intrat in circuit niciodata si, desi el face referire la niste terenuri prevazute intr-o Anexa ce-l insoteste, nici o persoana din lista celor amintiti in Anexa nu a fost intabulata in baza amintitului document. Deci, un alt fals folosit de sotii Moisa! Primaria Oradea, prin adresa nr.119548/10.03.2004, solicita Judecatoriei Oradea admiterea actiunii formulata de vecinii familiei Moisa. „Consideram ca se impune o redefalcare a omobilului, cladire si curte comuna, conform cu suprafata construita a fiecarui apartament... Institutia noastra a facut propunerea pentru suprafata de 17/468 mp din nr. topo 2513/26/6 inscris in CF 9117 Oradea pentru numitii Moisa Emanuel si Raveica. Prefectura judetului Bihor ne-a comunicat ca a fot emis in acest sens Ordinul Prefectului nr. 104/1994, act care produse efecte juridice si nu propunerea comisiei locale”, se arata in document.

Desi e clar ca Moisa Emanuel si sotia sa sunt vinovati pentru falsurile din dosare, prin Adresa din 17.12.2003 din dosarul nr.1349/2003, catre Elena Patrascu, prim-procurorul Mihai Dan Chirila de la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea dispune scoaterea inculpatilor de sub urmarirea penala „deoarece a intervenit termenul de prescriptie al raspunderii penale, faptele fiind savarsite in 1993”.

Prin Incheierea din dosarul nr. 8766/2001 aflat pe rolul Judecatoriei Oradea, judecatorul Calin Talos „admite si reconstituie CF 9115 Sintandrei (care nu existate anterior - n.n.)”, semnandu-si astfel intrarea in categoria magistratilor corupti. El se face ca nu stie ca in speta existau astfel doua coli funciare cu privire la acelasi imobil, ceea ce contravine dispozitiilor Legii nr.7/1996 si Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de carte funciara ale judecatoriilor. Din motive care se pot doar banui, judecatoarele Gabriela Blaga si Doina Maduta de la Tribunalul Bihor, privind probele din dosar cu ochelari de cal, prin Decizia Civila nr. 60/A/2006 data in dosarul nr.4083/2004, resping apelul nedreptatitilor si mentin Sentinta Judecatoriei Oradea, favorabila sotilor Moisa. Cauza a ajuns pe rolul Curtii de Apel Oradea (dosar nr. 1824/2006), insa, dupa cum decurg lucrurile, Elena Patrascu si-a pierdut sperantele ca i se va face dreptate.

Speranta ei este ca ministrul Vasile Blaga va dispune sa se cerceteze cine si in ce imprejurari s-a folosit de numele lui pentru a „fabrica” un document fals, in baza caruia Moisa Emanuel a fost intabulat ilegal pe gradina ei.

Sau ca ministrul Justitiei, caruia ii va redacta un memoriu, va ordona verificarea solutiilor date in aceste dosare, care acopera, din nou, de rusine Justitia bihoreana.

In mod inacceptabil, documentele au acelasi numar, 24, si au fost emise la aceeasi data, respectiv 3 martie 1993. Desi nu poarta semnatura nici unuia din cei doi prefecti, documentele poarta stampila Prefecturii Bihor, unul dintre ele fiind timbrat cu timbre fiscale.

Pe unul dintre ordine apare ca emitent Vasile Blaga, secondat de secretarul Serban Blaj, iar pe cealalta Ionel Ungur, impreuna cu acelasi secretar

Un alt fost prefect, Florian Serac, a comunicat Politiei, prin Adresa 4416/15 mai 2003, ca „in urma verificarii persoanelor cuprinse in Ordinul 24 din 3 martie 1993, s-a constatat ca numita Moisa Raveica nu figureaza in acest ordin”. Desi, de cativa ani, Politia se face ca lucreaza la elucidarea misterului si dovedirea falsului, pana acum nu s-a descoperit nici un vinovat.

Iar procesele intentate de Elena Patrascu si ceilalti locatari de pe strada Nicolae Bolcas lui Moisa Emanuel, sunt pierdute sistematic