Potrivit normelor Uniunii Europene, de la 1 februarie a.c., serviciile de ambulanta nu mai aveau voie sa utilizeze autosanitarele vechi. Asa cum prevede noul contract cadru incheiat intre Serviciul de Ambulanta si Casa de Asigurari de Sanatate, cei care se aventureaza in a transporta bolnavii cu masinile vechi vor avea surpriza de a se trezi ca nu li se deconteaza cheltuielile.

In Prahova, 80% dintre aututoutilitarele folosite pentru rezolvarea urgentelor sunt vechi si ar fi trebuit demult casate. Potrivit conducerii Serviciului de Ambulanta Prahova, dintre cele 104 de autosanitare existente, doar 19 corespund noilor cerinte europene.

Mai mult decat atat, 73 dintre acestea sunt dacii, ceea ce inseamna ca nu se deconteaza in totalitate cheltuielile aferente interventiilor efectuate cu acest tip de autosanitara. „Am protestat si am obtinut doar promisiuni. Necazul este ca noi avem foarte multe ambulante tip Dacia, pe care le folosim pentru transportul bolnavilor si pentru care nu primim bani decat partial.

In mod normal, ar fi trebuit sa incasam pentru o solicitare 100 de lei si primim numai 60 de lei”, ne-a declarat doctorul Daniel Nicolae, seful Serviciului de Ambulanta Prahova. Salariatii Serviciului de Ambulanta Prahova au protestat acum doua luni fata de aceasta situatie, darn u s-au ales decat cu o amanare a aplicarii normelor UE.

Oamenii se tem pentru locurilor lor de munca, iar conducerea institutiei cauta solutii pentru ca bolnavii sa beneficieze totusi de acest serviciu vital in orice tara. “Din pacate, nu s-a rezolvat nimic. Ca sa functionam normal am avea nevoie de 60 de ambulante noi”, a precizat doctorul Daniel Nicolae