In judetul Valcea exista singurul institut din lume unde este produsa o apa care are efecte terapeutice ce pot vindeca anumite forme de cancer sau diabet. Este vorba de o apa mineralizata artificial si care este saraca in deuteriu, produsa de Institutul National de Criogenie si Separarea Izotopilor, care se afla aproape de municipiul Ramnicu Valcea.

Cu toate ca specialistii au dovedit beneficiile pe care le aduce aceasta apa, Guvernul a decis, printr-o hotarare data in 2003, ca aceasta sa fie folosita in tratamentele medicale. Executivul nu a putut, insa, stopa, comercializarea acestei "ape vii" catre diferite firme ce cumpara lunar cantitati impresionante.

Omologata si brevetata in 1995

Mai mult, apa miraculoasa ajunge pana in Japonia sau Statele Unite ale Americii, aceasta ajungand chiar si la NASA. Apa saracita in deuteriu a avut initial un scop stiintific. Se urmarea capabilitatea institutului de a emite un nou procedeu de saracire a apei naturale. Institutul a fost creat in 1972 pentru punerea la punct a tehnologiei de fabricare a apei grele pentru centrala de la Cernavoda.

Dupa ce apa grea a inceput sa fie produsa la Drobeta-Turnu Severin, cercetarile in domeniul separarii izotopice au continuat si a fost pusa la punct tehnologia de producere a apei saracite in deuteriu.

Produsul a fost omologat si brevetat in 1995 ca procedeu si instalatie de obtinere a apei saracite in deuteriu. Biologul Gabor Somlyai a facut timp de cativa ani studii pe apa saracita in deuteriu in Statele Unite ale Americii si a observat efectul de vindecare a cancerului sau de protejare la factorii care il provoaca.