Centrul Crestin pentru Europa si Alianta Romilor din Valcea au anuntat pichetarea sediului organizatiei judetene a PNL si a biroului senatorului liberal Emilian Francu pentru votul favorabil dat de acesta in comisia de specialitate a Senatului privind inlocuirea termenului de "rom" cu cel de "tigan".

"Este rusinos ca un valcean de al nostru sa fie de acord sa schimbe denumirea unei etnii. Protestul nostru este indreptatit, noi nu suntem tigani, suntem romi, am luptat atat pentru demnitatea noastra ca etnie si nu permitem acum faptul ca o comisie parlamentara sa anuleze si sa ne intoarca in timp in negura istoriei. Probabil ca in curand ne vor numi robi, palmasi, hoti sau alte denumiri populare, ca asa vor ei", a declarat, joi, pentru Agerpres, Alexandru Diamant, liderul aliantei romilor si redactor-sef al saptamanalului regional "Vocea Romilor".

Contactat telefonic de catre Agerpres, senatorul Emilian Francu a declarat ca-l surprinde gestul romilor valceni.

"Sunt surprins mai ales ca eu i-am sustinut dintotdeauna. Ba chiar am avut un amendament la discutiile din comisie, in care am cerut sa se poata folosi ambele denumiri si cea de tigan si cea de rom, dar care nu a trecut", a precizat parlamentarul valcean.

Doua comisii ale Senatului au dat miercuri raport favorabil proiectului legislativ apartinand deputatului PDL Silviu Prigoana care prevede inlocuirea termenului de rom cu cel de tigan in actele oficiale ale statului roman.

Marea majoritate a membrilor comisiilor senatoriale pentru drepturile omului si egalitate de sanse au votat in favoarea proiectului legislativ, sustinand, in cadrul dezbaterilor, ca prin adoptarea acestei modificari s-ar indrepta, practic, "o greseala".

Senatorul PNL Puiu Hasotti a afirmat ca denumirea de tigan nu este jignitoare, peiorativa si a spus ca nu exista in alte tari din Europa vreo lege care sa denumeasca aceasta etnie drept roma.

Potrivit lui Hasotti, argumentul conform caruia Consiliul Europei nu ar fi de acord cu schimbarea denumirii nu se sustine atata vreme cat tari membre ale acestui for folosesc termenul de tigan.

Senatorul PNL Emilian Francu a sustinut si el ca "un popor nu trebuie denumit asa cum vrea el, ci conform unei traditii istorice".

"Tiganilor nu le convine aceasta denumire si daca le spui tigani se simt bine. In Valcea, de unde sunt eu, cand le-am spus unora romi s-au suparat", a afirmat miercuri Emilian Francu dupa votul din comisie.