Alina Gorghiu a anuntat marti ca PNL a inceput strangerea de semnaturi pentru a demara procedura de schimbare a lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului si a precizat ca este vorba de un proiect comun cu UNPR in acest sens, singurul partid care s-au exprimat public in favoarea schimbarii liderului ALDE.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Este un demers de bun simt si un demers firesc pe care PNL il demareaza in aceasta saptamana. Trebuie strans un anumit numar de semnaturi. Cei care au spus in spatiul public ca se vor ralia la acest demers sunt cei de la UNPR" a declarat Gorghiu in conferinta de presa de dupa sedinta Biroului Politic National.

"Am mai discutat informal cu unii, altii din acest partid care si-a schimbat conducerea si pare a incerca o noua cale cel putin la capitolul imagine. Insa fiecare secunda pe care UNPR o petrece in siajul PSD inseamna disparitia UNPR," a mai spus ea.

"Este un demers pe care nu l-am ascuns niciodata, dat fiind faptul ca dl Tariceanu nu indeplineste standardele pe care un presedinte de Senat ar trebui sa le indeplineasca. Nu stie decat sa vina public cu mesaje anti-justitie si jigniri la dresa competitorilor politici. Discutiile la nivel de lideri de grup in Senat sunt foarte bune la acest moment. Au fost mandatati sa demareze deja strangerea de semnaturi," a precizat copresedintele PNL.

Intrebat daca mai este oportuna schimbarea avand in vedere ca nu mai este mult din aceasta sesiune parlamentara, celalalt copreseidnte PNL Vasile Blaga a raspuns: "Si cu o zi inainte demersul este important."

Cei doi lideri PNL au refuzat sa spuna cine l-ar putea inlocui pe Tariceanu.

UPDATE Tariceanu: "Nu ma tem de astfel de demersuri si abordarea politica pe care am avut-o pana acum voi continua sa o am si in viitor."

"Nu ma tem de astfel de demersuri si abordarea politica pe care am avut-o pana acum voi continua sa o am si in viitor. Cred ca este pentru PNL un exemplu extrem de edificator privind modul de a gandi si de a face politica, un mod care este, evident, inspirat, copiat de la fostul PDL, care din ce in ce mai mult se manifesta ca fiind forta conducatoare in cadrul actualului PNL. Nu fac decat sa confirme ce am spus in ultima vreme: PNL, fostul partid istoric, a ajuns astazi un fel de copie a fostului PDL, cu inspiratia de la presedintele pe care l-a avut PDL multa vreme", a afirmat luni Tariceanu, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a adaugat ca PNL este "intr-o pierdere de viteza evidenta si cauta o iesire din acest impas".

"Din punct de vedere legal si regulamentar, daca demersul pe care doresc sa-l intreprinda intruneste conditiile, au tot dreptul sa o faca conform legilor si Regulamentului Senatului in vigoare. Din punct de vedere politic, apropierea alegerilor creeaza insomnii tuturor. PNL este intr-o pierdere de viteza evidenta, au doi lideri care in sondajele de opinie totalizeaza o incredere fabuloasa situata intre 7 si 11% si cauta o iesire din acest impas. Ei considera ca pentru mine functia de presedinte al Senatului este cea care mi-a dat increderea pe care o am in momentul de fata. Eu cred ca este fals, dovada ca si presedintele Romaniei are o functie si acest lucru nu-l impiedica sa scada in sondajele de opinie la capitolul incredere. Cred ca ceea ce mi-a adus un procent ridicat de incredere din partea cetatenilor este dat tocmai de problemele, de subiectele pe care le aduc in dezbatere si care sunt legate de preocuparile cetatenilor acestei tari", a afirmat Tariceanu.

Potrivit Regulamentului Senatului, revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una dintre urmatoarele imprejurari: a) incalca prevederile Constitutiei; b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Pe de alta parte, revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune.

Aceasta se depune la Biroul permanent care analizeaza, in prima sa sedinta, indeplinirea conditiilor regulamentare si decide, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.