Un om normal urla intr-un cimitir? E oare normal sa intrerupi o comemorare? Poate fi normal sa agresezi un om batran? Da. Uneori sunt cele mai normale lucruri posibile, scrie Doc, pe blogul lui, comentand incidentele in care a fost implicat duminica si luni fostul sef de stat Ion Iliescu.

Exista o conceptie ticaloasa despre ce inseamna sa fii normal: trebuie sa fii linistit si conciliant, trebuie sa te conformezi, trebuie sa stai la locul tau, cum spune o expresie. Nu e ticaloasa pentru ca ar fi falsa; da, chiar asa arata normalitatea, in 99% din cazuri. E o conceptie ticaloasa pentru acele cazuri exceptionale in care normalitatea inseamna sa nu fi nimic din toate astea.

O astfel de normalitate comemoram zilele astea, la distanta de 19 ani. Normalitatea unui grup mic, prin comparatie, de romani care au ales sa nu fie linistiti, nici macar cu forta armata. Au ales sa nu fie concilianti si sa nu se conformeze. Au ales sa nu stea la locurile lor, acolo unde de la o tribuna ii trimitea un om batran si speriat. Au ales sa nu stea la locul lor pentru ca era un loc de minciuna si oroare.

O astfel de normalitate s-a petrecut si la comemorarea de zilele astea. Din nou, sunt oameni care n-au vrut sa fie linistiti si pasnici. N-au vrut, pe buna dreptate, sa stea la locurile lor si sa-l vada si sa-l auda pe fostul presedinte Ion Iliescu tinand un discurs comemorativ.

Eu nu pot spune daca ar fi asistat la o oroare, cea a unui calau omagiindu-si victimele. Istoria e destul de confuza incat sa nu stim fara putinta de tagada daca omul instalat la putere acum exact 19 ani a avut vreo responsabilitate sau chiar o vina pentru oamenii care au murit zilele alea.

Dar este vinovat de minciuna, este vinovat de a fi ascuns adevarul, este vinovat in fata acestor oameni care inca se intreaba de ce au trebuit sa le moara fii sau frati sau soti sau parinti, si cine e responsabil pentru pierderea lor.

Iar pentru asta, huiduielile si imbrancelile si proiectilele aruncate in directia lui Ion Iliescu sunt lucruri cat se poate de normale.

Comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.