Croatia ar putea incheia anul viitor negocierile privind aderarea la Uniunea Europeana. Celelalte state candidate, inclusiv Turcia, mai au insa multe de facut. Avertismentul vine de la Comisia Europeana, care a publicat un raport extrem de critic la adresa statelor care vor sa adere la UE.

Cele mai importante probleme: coruptia si justitia slaba, care arata clar ca vor mai trece inca multi ani pana cand cea mai mare parte dintre aceste tari se vor alatura celor 27 de state comunitare, scrie Reuters. "In cazul in care Croatia respecta toate conditiile importante, negocierile de aderare ar putea fi incheiate anul viitor", a anuntat Executivul european.

Cat priveste Turcia, Ankara trebuie sa isi intensifice reformele politice si economice, sa imbunatateasca drepturile minoritatilor si sa normalizeze relatiile cu Ciprul. "Turcia a aratat o reinnoire a eforturilor de reformare politica. Realizarea de progrese in negocierile sale de aderare depinde de consolidarea libertatilor fundamentale si a statului de drept", a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.

Raportul solicita Turciei sa rezolve litigiul cu Dogan Yayin, cel mai mare grup media din tara, care ar putea afecta libertatea presei. Comisia a anuntat ca alte state care vor sa adere la Uniunea Europeana - Serbia, Albania, Macedonia, Bosnia, Muntenegru si Kosovo - inregistreaza progrese insuficiente pentru obtinerea statutului de membru UE, desi Serbia are o capacitate administrativa puternica pentru a-si realiza reformele.

In acest moment, Croatia, Macedonia si Turcia sunt oficial candidate la aderarea la Uniunea Europeana.