​China a transmis Rusiei că va continua să extindă „coordonarea strategică” cu aceasta indiferent de volatilitatea internaţională, a comunicat marţi Ministerul de Externe de la Beijing, citat de Reuters și Agerpres.

Discutie intre Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Viceministrul de externe Le Yucheng a dat aceste asigurări luni ambasadorului rus în China, Andrei Denisov, precizează sursa citată.

Le Yucheng a evocat creşterea cu aproape 30% a schimburilor comerciale dintre cele două ţări în primul trimestru al anului drept o dovadă a „rezilienţei şi puterii endogene” a cooperării bilaterale, afirmă comunicatul.

În discuţie a fost abordat şi subiectul Ucrainei. China a evitat să condamne Rusia pentru ofensiva din Ucraina, unde ONU afirmă că au fost ucişi peste 2.000 de civili de la declanşarea războiului la 24 februarie.

Războiul din Ucraina a dus la o apropiere între China și Rusia

Relațiile dintre Moscova și Beijing au atins un nou nivel după declanșarea invaziei în Ucraina de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, presa de stat chineză relatând conflictul exclusiv în termenii propagandei de la Kremlin.

China a apărat Rusia inclusiv după descoperirea masacrului comis de forțele armate rusești la Bucha, afirmând că subiectul „nu trebuie politizat”.

„Problemele umanitare nu ar trebui politizate, iar orice acuzație ar trebui să se bazeze pe fapte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, pe 8 aprilie.

Ministrul chinez de externe Wang Yi declara la rândul său pe 30 martie, după vizita lui Serghei Lavrov la Beijing, că relațiile dintre cele două țări vor fi duse la un nivel și mai înalt, „într-o nouă eră”.

Însă unii analiști afirmă că în spatele acestor declarații de prietenie se află intenția Beijingului de a profita de pe urma fragilizării economiei rusești ca urmare a sancțiunilor istorice impuse de Occident împotriva Rusiei.

Agenția Bloomberg scria la începutul lunii aprilie că principalii importatori de gaz natural lichefiat din China tatonează deja terenul pentru a cumpăra exporturile rusești ce altfel ar fi ajuns în Occident însă sunt dispuși să facă asta doar la un discount puternic.