China a inceput operatiunile de cautare pe propriul teritoriu, la zece zile dupa disparitia avionului Boeing 777, a anuntat marti un oficial chinez, adaugand ca nimic nu implica pasagerii chinezi intr-o deturnare, relateaza AFP.

China a inceput cautarile in regiunile tarii situate pe "coridorul aerian nord", posibila traiectorie a avionului dupa disparitia sa, la 8 martie, a declarat ambasadorul chinez in Malaezia, Huang Huikang, citat de agentia China Noua.

In plus, anchetat privind pasagerii chinezi nu a scos la iveala niciun element care sa "demonstreze ca pasagerii chinezi ar fi putut deturna avionul sau ar fi fost autorii vreunui atentat", a precizat Huang.

Dintre cele 239 de persoane aflate la bordul cursei MH370 a Malaysia Airlines, pe ruta Kuala Lumpur - Beijing, 153 erau cetateni chinezi, potrivit Mediafax.

Sambata, autoritatile malaeziene au anuntat ca dezactivarea sistemelor de comunicare si schimbarea traiectoriei avionului catre Oceanul Indian sunt "coerente cu o actiune deliberata a cuiva" din carlinga avionului, care a continuat sa zboare aproximativ sapte ore.

Ultima pozitie cunoscuta a aeronavei Boeing 777, potrivit unui semnal prin satelit, sugereaza traiectorii fie spre sud, de-a lungul unui arc care merge din Indonezia in Oceanul Indian, fie spre nord, pe un arc care merge dinspre nordul Thailandei catre Kazahstan.

Cautarile se concentreaza acum pe aceste doua coridoare aeriene, regiunile din vestul Chinei - Tibet si Xinjiang - situandu-se in zona acoperita de "coridorul nordic".

Potrivit unuia dintre diversele scenarii evocate, avionul ar fi putut zbura pana in Kazahstan, chiar daca niciun radar nu l-a semnalat in aceasta zona. Autoritatile kazahe si cele din Kirgizstan s-au declarat dispuse sa participe la cautari.