Partizanii si opozantii presedintelui egiptean Mohamed Morsi, din ce in ce mai izolat dupa demisia a noi ministri, au inceput din nou sa formeze marti dupa-amiaza mari adunari rivale, starnind temeri legate de o reizbucnire a violentelor, scrie AFP.

UPDATE 23.30: Sapte persoane au murit, marti seara, la Cairo, in confruntarile izbucnite intre sustinatorii si opozantii presedintelui islamist Mohamed Morsi, anunta AFP citand surse medicale.

Confruntarile, produse in cartierul El-Giza (sud), s-au soldat de asemenea cu zeci de raniti, au precizat sursele.

Ciocniri violente au avut loc si in alte cartiere de la periferia capitalei Cairo, precum si in provincia Beheira.

UPDATE 23.45: Presedintele Morsi isi reafirma "legimitatea constitutionala" si cere Armatei sa isi retraga ultimatumul.

Marti seara, potrivit unor surse islamiste si militare, presedintele Mohamed Morsi avea o intalnire cu generalul Abdel Fattah al-Sissi.

In conditiile in care armata a acordat termen pana miercuri seara sefului statului islamist pentru a "satisface revendicarile poporului", opozitia l-a desemnat pe Mohammed ElBaradei, fost sef al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), pentru a fi vocea sa si negociatorul in vederea unei "tranzitii politice".

Zeci de mii de persoane se indreptau spre emblematica piata Tahrir din Cairo pentru o noua mobilizare impotriva presedintelui, ales in urma cu un an.

Un manifestant, Mostafa Gharib, a declarat pentru AFP ca se teme ca islamistii "se vor bate pana la sfarsit inainte de a cadea".

Pentru Mona Elghazawy, un contabil egiptean iesit in strada pentru a cere plecarea presedintelui, "batalia se duce acum" in fata islamistilor.

Efective suplimentare ale opozitiei au fost amplasate in capitala, unde majoritatea intreprinderilor erau inchise iar strazile parasite contrastau cu activitea obisnuita a marelui oras egiptean.

Orasul era survolat si de elicoptere ale politiei.

Un responsabil al Fratiei Musulmane, puternica miscare islamista din care a provenit Morsi, a facut apel la impiedicarea unei lovituri de stat, la nevoie prin "martiriu", reamintind sangele deja varsat pentru a obtine plecarea lui Hosni Mubarak.

Zeci de mii de partizani ai presedintelui erau adunati in cartierul Nasr City si in fata universitatii din Cairo, pe celalalt mal al Nilului, pentru a apara "legitimitatea" lui Morsi, invingator in primele alegeri prezidentiale libere din istoria tarii.

"Trezeste-te Sissi, Morsi este presedintele meu", scanda multimea, la adresa ministrului Apararii, generalul Abdel Fattah al-Sissi, acuzat ca vrea sa preia puterea.

"Pozitia armatei este ingrijoratoare si periculoasa. Daca preia tara, vom face o revolutie islamica", a avertizat Mohamed Abdel Salem, un manifestant pro-Morsi.

Alia Youssef, inginera, in varsta de 24 de ani si purtand valul islamic, s-a declarat "pregatita sa moara aici pentru a apara legitimitatea (presedintelui) si a spune 'nu' unei lovituri militare de stat".

In noaptea de luni spre marti, presedintele a respins ultimatumul armatei, afirmand ca Egiptul nu va permite "niciun pas inapoi, indiferent care vor fi circumstantele".

Armata a dezmintit ca vrea sa organizeze o lovitura de stat.

Parasit de cinci ministri si de propriul sau purtator de cuvant, Morsi pare din ce in ce mai izolat.

Ministrul Afacerilor Externe, Mohammed Kamel Amr, a anuntat marti ca demisioneaza, adaugandu-se altor patru ministri, printre care cel al Turismului, care demisionasera luni.

Justitia a dat si ea o lovitura presedintelui islamist, ordonand revenirea in functie a procurorului general, Abdel Meguid Mahmoud, numit in regimul Mubarak si demis in noiembrie prin decret de Morsi.