Iranul lucreaza la elaborarea unui program "inteligent" care sa permita un acces selectiv si controlat al internautilor la retelele de socializare, precum Facebook sau Twitter, in prezent blocate de regim, a declarat duminica seful politiei mass-mediei iraniene, potrivit Agerpres. "Un control inteligent al retelelor de socializare este preferabil unui blocaj total', a explicat Ismail Ahmadi Moghadam. 'Acest soft inteligent va permite sa se evite inconvenientele retelelor sociale, profitand totodata de aspectele utile", a declarat el, fara sa ofere alte detalii.

Facebook, Twitter, YouTube si alte retele de socializare, alaturi de zeci de mii de site-uri pe Internet, sunt cenzurate in Iran dupa marile manifestatii ale opozitiei reformatoare, declansate ca urmare a realegerii contestate a presedintelui Mahmud Ahmadinejad, in iunie 2009.

Opozantii au folosit pe larg aceste retele pentru a mobiliza protestatarii intr-o tara care numara 36 de milioane de internauti, la 75 de milioane de locuitori. Autoritatile au creat o 'ciberpolitie' care ii vaneaza pe bloggerii contestatari, dintre care multi se afla de trei ani la inchisoare.

Multi iranieni au reusit insa sa dejoace cenzura folosind programe speciale raspandite ilegal sau recurgand la sisteme criptate precum VPN.