​Burta de bere si celelalte minciuni ale berii. Istorie romaneasca, buna de pus pe tricou

de Monica Stoica     HotNews.ro
Miercuri, 2 august 2017, 19:27 Actualitate | Haute Culture

Burta de bere
Foto: Haute Culture
Blonda sau bruna? Te-ai nascut cu preferinte. La tap, la halba sau la sticla. PET 2,5. Haute Culture iti spune istoriile Berii in Romania: de la primul festin cu bere al domnitorului Vasile Lupu la Caragiale berarul si inchipuita „burta de bere”. Da, ne-am inspirat din dezvaluirile RISE Project 2015. Berea 2017 este un surogat de aditiv, enzima si inhibitor. Deci, o minciuna. Ce-i cu berea, mai e berea bere? Hai, intreba si socoate cum ar trebui sa fie si ieftina si naturala. Si, de-ti plac minciunile si desenele, fa-ti tricou cu ele.

“Burta de Bere” nu exista! 

Nu berea-i de vina, daca ai burta. Poate cantitatea gigantica bauta o data, de zece ori, te face corpolent. Dar burta se face burta, si de la legume gratinate si de la ceafa de porc, si de la inghetata si de la mititei, si de la morcov si de la ghimbir. 
Un studiu al Centrului de Studii despre Bere din Romania, intitulat "Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal şi consumul de bere în România" demitizeaza “burta de bere”. De ce sa fie pe nedrept berea asociata cu ideea de burta de bere?  Circumferinţa abdominală normală trebuie să fie mai mică de 94 de centimetri la bărbaţi, şi respectiv de 80 de centimetri la femei, iar raportul talie/ şold mai mic de 0,9 la bărbaţi şi respectiv mai mic de 0,85 la femei. În România, doar 36,45 la sută dintre femei şi 48,66 la sută din bărbaţi au valori normale ale circumferinţei abdominale, românii find în general "grăsuţi". Cantitatea zilnică de bere recomandată este de 660 de mililitri pentru bărbaţi şi 330 de mililitri pentru femei, atunci când berea are maxim 5% alcool. 

Burta de bere e un misto, nimic mai mult.

 

O spune si The Guardian.  

Este berea, bere? Sau e “Fungamyl, Ceremix 6X MG sau Filtrase 

Reporterii RISE Project au descoperit in 2015 ca ingredientele din care se prepara berea in Romania nu sunt doar cele naturale: drojdia de bere, malt, hamei si apa. Procesul de fabricatie este deturnat de profitul rapid si de cantitate. Aditivi si enzime industriale se strecoara in bere, cat s-o livreze iute la consumator. Toate cele patru mari companii producatoare de bere din Romania - Heineken Romania, Ursus Breweries, Bergenbier si Tuborg Romania adauga in bere adjuvanti.   
Berea nu-i infuzia acidulata de dupa fierberea in apa a maltului si florii de hamei. Berea e surogat.  

Daca tot are Ceremix, de ce berea n-ar avea si povesti de mitocanca?

Pai, sa-i vedem perechea. Deci: “Mic si bere”. Cati mici doriti? Micul, pare, fratele berii. Locuiesc pe carton, langa mustar. Se pregatesc la gratar amplasat oriunde-ti pofteste inima si muschii tai: padure, camping, mare-munte, sat sau metropola. Oamenii pregatesc micul in perimetre de iarba uscata dintre blocuri, bunaoara chiar pe teresa blocului. Se gaseste micul la cativa lei in targurile cu mancare din toata tara. Niciunul dintre romani nu-i refuza micului o blonda sau o bruna, amaruie & spumoasa. Micul a ajuns chiar controversat, atunci cand Uniunea Europeana a vrut sa-l interzica. De ce sa ne ia micul Uniunea din Romania? Continea bicarbonat de sodiu. Romanii au aparat micul ca pe-un tezaur national. Comisia Europeana a cedat presiunilor facute pentru ca micul sa nu ne fie instrainat. Grasimea din mic te unge pe suflet, bulboana berii te “drege” de caldura.  

Berea si obiceiul dezvelirii burtii 

Burta e o mandrie. Un semn de virilitate printre barbatii maturi. In provincie – dar si in capitala – vedem maioul sau tricoul care-o dezveleste. Barbatii umbla cu burta la vedere cand e atmosfera caniculara. Grimasele sunt asijderea – de barosani in plina vara. Ce-i burta, de fapt? Nimic vulgar, dupa ei. N-au nimic de ascuns, sunt fara invelis. Ei insisi. Bineinteles, cu burtile lor goale. Nu de hrana sau de bere. De haina. Barbatii acestia isi poarta burta cu onoare. Tuguie buzele sa mai guste o inghititura din sticloanta. 

Bere, pacanele, Loto Prono 

Ii vezi pe la amiaza pe barbatii care se strang in fata la Loto Prono sau langa agentiile de pariuri. Adumbriti de prelata, stau la o doza si viseaza la Noroc. Rezemati de blocuri comuniste. Ghemuiti. Pe Soseaua Oltenitei sunt nelipsiti. Dar si in alte cartiere. Pe la 7 mai raman doi-trei. Ultimii clienti care flecaresc. Baga si o pacanea. Se saluta: “Ce ma fa’ ma, n-ai



mai dat un telefon!”. Unii au burta, altii sunt slabi de li se vad coastele. Berea le starneste spiritul, le desteleneste limbile sa vorbeasca, sa stea la cioace. Berea e pretextul pentru un social club. Nici Facebook, nici alte retele de socializare nu se compara cu licoarea. La pet, la cutie, la sticla de 330 ml, la sticla cu dop flip-top. 

Vezi? berea e si plina de Fungamyl si e mitocanca in Romania. Berarii asa o vor, asa o gasim. Totusi, care ii este istoria?


In fapt, are Istorie de boieri mari

Berea se bea de oameni alesi. Stramosul bautorului de bere: Vasile Lupu.
“La cate trei-patru pahare cu vin ce bea, Domnul mai lua si cate un pahar cu bere rece, spre a se racori" Era secol XVII in Moldova. Doar vel-boierii (boierii mari) beau bere la festinuri. Paul de Alep, arhidiacon din Antiohia, descrie unul dintre banchetele de la Curtea lui Vasile Lupu (domnitor al Moldovei, 1634-1653). Pe masa imbelsugata era si berea: "... Inaintea Domnului era un vas din lemn cu apa, asezat pe un trepied, in care tronau sticle cu diferite vinuri, rachiuri si bere... La cate trei-patru pahare cu vin ce bea, Domnul mai lua si cate un pahar cu bere rece, spre a se racori". 

Berea se facea de oameni alesi. Johann-Neamtul, prim-berar. "Nimeni altul sa nu aiba slobozenie sa deschiza asemenea fabrica" Industriasul Johann-Neamtul a inaugurat prima fabrica de bere la marginea Bucurestiului in 1809. A primit si privilegiul de prim-berar printr-un act semnat de Voda Caragea: “nimeni altul sa nu aiba slobozenie sa deschiza asemenea fabrica (...), printre pamantenii tarii nu s-a gasit nimeni cu stiinta de acest mestesug". 

Si berea e afacere fragila, uite-l pe Caragiale berar

Il stim din schitele lui Caragiale pe bucureastean in timp de vara, lanced de arsita si zapuseala: E Miticul molesit, care suduie si se manjeste pe barbita cand linciureste si soarbe din halba de bere. Vorba lunga despre politica, grimasele de bodega si barfa erau asezonate cu berea. Momente, schite si mofturi: toate au clocotit laolalta cu hameiul. El insusi se camufleaza-n personajul “Nenea Iancu”, tot un bucurestean ametit de vara, mereu dornic sa-si gaseasca un amic. Satul de putinul banet pe care-l castiga din gazetarie, vrea berarie proprie. Deschide ospatarii pe Gabroveni, Selari si in Piata Teatrului. Birturile s-au numit: “Tunelul Caragiale”, “Beraria Academica Bene Bibenti” sau “Gambrinus”. Caragiale i-a facut pe gazetari, scriitori si actori sclavi ai crighelului. Se strangeau filfizonii la sueta si tacla. Palavrageau. Dramaturgul n-a scos insa profit de pe urma berariilor. O letcaie, poate. 

“Iancu Luca Caragiale / Îți dă berea cu măsură. / Face și literatură…/ Însă nu face parale”, versifica Cincinat Pavelescu. 

Concluzie: berea mitocanului e o pozitionare de marketing, "burta de bere" o ironie 


Totusi, fie berea cat de toxica & producatorii insetati de castig, in anul 2013, România se afla pe locul șase în Europa din punctul de vedere al consumului de bere. Anual consumam aproape 90 de litri pe cap de locuitor roman. Dece? Berea e ieftina. Pentru ca tu cauti bere ieftina. Ea poate fi atat de ieftina cat iti doresti. Uimitor de ieftina si multa. Problema aici nu este ieftinatatea, ci criteriile tale. Cand iei berea gata incapsulata, multa si rece din galantar nu cumva s-au dus toate criteriile vietii tale? Nu cumva uiti ca berea atat de multa nu poate fi naturala 100%? Nu cumva vrei sa fii ca toti ceilalti, nimic mai mult, cand vezi blonda, asa, gata sa ti se ofere? 

Vei spune: marfa buna si multa nu exista. Nu-i adevarat, asta-i alta pozitionare de marketing. Stii bine adevarul. Germania, Elvetia si-n multe alte locuri gasesti mici fabrici de bere. Producatorii au o minima productie pentru ca nu se lacomesc si respecta omul si berea. Si acolo probabil unii rad de altii ca au "burti de bere", dar macar burta aceea e exigenta, iar rasul ceva mai sanatos.

Iti place Istoria noastra? Da like pe contul Facebook si mesaj pe eugen.istodor@hotnews.ro. Iti trimitem desenele Burtii de bere. Desene bune de pus pe tricou! 



Citeste mai multe despre   





















Material sustinut de BRD Groupe Société Générale

5 motive de cheltuit banii - electronice pentru casa. Idei de cadouri si rasfat

Decembrie este luna cadourilor si in toata nebunia asta trebuie sa mai cumperi si cate ceva pentru casa ta. Bine, sau poate vrei sa faci un cadou unor apropiati, asa ca de "casa noua". Motive de cheltuit bani se vor gasi mereu. Asadar, va propunem o lista de "motive" pentru cheltuit banii, mai ales ca acum e ocazia perfecta sa beneficiezi de ofertele de Craciun ale comerciantilor.

6541 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    daca nu stiati... (Miercuri, 2 august 2017, 20:26)

    IancuJianu [utilizator]

    Un ingredient NATURAL al berii este hameiul. Planta care are cea mai mare concentratie de estrogen.
    • 0 (0 voturi)    
      mda (Vineri, 4 august 2017, 7:53)

      CzCa [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16772450
  • +1 (1 vot)    
    berea la PET (Joi, 3 august 2017, 10:46)

    assaa [anonim]

    ..., o manea a berilor, o sfidare !
  • 0 (0 voturi)    
    burta de la bere este realitate, nu mit (Joi, 3 august 2017, 10:49)

    bancher [utilizator]

    am cativa prieteni, mari bautori de bere. Cei care beau multa bere pe zi, au ditamai burtile, desi la corp nu sunt solizi. Au facut un experiment, si s-au lasat de bere (sau au baut mult mai rar). Incredibil, dar burtile au scazut vizibil. Ma uitam si nu imi venea sa cred cat au scazut la burti.
    • 0 (0 voturi)    
      Pe bune ? (Joi, 3 august 2017, 20:31)

      Gigel Duru [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Acum nu vreau să fiu cârcotaș, dar din experimente făcute de ''câțiva prieteni'' cu rezultate evaluate la modul ''mă uitam și nu-mi venea să cred'', se pot trage absolut orice concluzii vrem.

      Pentru cei ce vor opinia unor specialiști, vă invit să citiți două articole scrise de nutriționiști, ce descriu rezultatele a două experimente efectuate pe eșantioane largi (primul are peste 2000 de participanți, cel de-al doilea peste 20000) :
      - http://www.nature.com/ejcn/journal/v57/n10/full/1601678a.html?foxtrotcallback=true
      - http://www.nature.com/ejcn/journal/v63/n9/full/ejcn200939a.html

      Concluziile :
      - ''It is unlikely that beer intake is associated with a largely increased WHR or BMI'' - Asocierea dintre consumul de bere și raportul talie/șolduri sau indicele de masă corporală este puțin probabil
      - ''Beer consumption leads to WC gain, which is closely related to concurrent overall weight gain. This study does not support the common belief of a site-specific effect of beer on the abdomen, the beer belly.'' - Consumul de bere duce la creșterea circumferinței taliei, care se corelează îndeaproape cu creșterea generală în greutate. Acest studiu nu sprijină convingerea generală privin un efect specific și localizat al berii asupra abdomenului, burta de bere.

      În ultima secțiune a celui de-al doilea articol - ''Discuții'' - se explică efectul posibil asupra creșterii generale în greutate, care evident duce și la creșterea circumferinței abdomenului. Dar nu există un efect localizat așa cum ar fi în cazul burții de bere, adică să crească doar circmferința abdomenului iar în rest organismul pare să nu ia în greutate.
    • 0 (0 voturi)    
      Burta este o realitate, dar cu alte cauze (Joi, 3 august 2017, 20:57)

      Gigel Duru [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Una din cauzele probabile ale abdomenului superumflat este simplă și comună, dar evident subiect de bâză în România : intoleranțele alimentare. Efectul cel mai comun al intoleranței (la gluten sau la lactoză) este balonarea, împreună cu gaze, diaree etc. Depinzând de gradul de intoleranță, mai ales pentru cei cu intoleranță severă, acest efect cumulat în ani de zile duce la creșterea progresivă a abdomenului până la limitele burții ''de bere''. Evident, restul organismului nu prezintă semene de balonare (absolut firesc), ceea ce duce la aspectul diproporționat al burții față de restul organismului, spre deosebire de evoluția observată în cazul creșterii în greutate (incluzând creșterea în greutate datorată consumului de bere) când întreg organismul prezintă semne de îngrășare.

      În România aproape niciun doctor, nici măcar gastroenterologii, nu se preocupă de intoleranțe, pe care la consideră de obicei mofturi.
      În farmacii lactaza (enzima ce poate fi luată ca supliment alimentar pentru a compensa în cazul intoleranței la lactoză) este o necunoscută (încercați și o să vedeți, în multe cazuri vi se va oferi lactoză !).
      Iar oamenii obișnuiți fac confuzia între intoleranță și alergie, logica obișnuită fiind : ''cum să am eu intoleranță la lactoză, căci mănânc și brânză și iaurt...''
      Cu riscul de a fi pedant : intoleranța este incapacitatea de a digera un compus (în acest caz lactoza), care va fi digerat de microorganismele din colon, producând astfel gazele mai sus pomenite (dioxid de carbon, hidrogen și metan). Pe de altă parte, alergia este un reacție imunologică a organismului, cu diverse manifestări vizibile și uneori violente, de la erupții cutanate, mâncărimea pielli, ochi iritați, la dispnee respiratorie, febră, sau chiar sincopă cardio-respiratorie. De aceea intoleranțele sunt mai greu de sesizat/depistat, mai ales la bărbați care nu se duc la doctor pentru ''chestii minore'' cum sunt gazele sau diareea...
  • 0 (0 voturi)    
    Burta de bere exista! (Joi, 3 august 2017, 13:41)

    Ion berarul [anonim]

    Din pacate ati omis partea chimica a berii. Cel care a scris articolul sigur a picat examenul la chimie sau nu a facut asa ceva in scoala. Ai 200 kcal intr-o bere si vrei sa-mi spui ca le ele ard asa singure.


Abonare la comentarii cu RSS





Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri