Editia aniversara de 20 de ani a Astra Film Festival se apropie de final dupa o saptamana dedicata filmului de non-fictiune din Romania si din lume. Sute de profesionisti s-au adunat la Sibiu pentru a participa la programele speciale care au rememorat filmele realizate in Romania in ultimele doua decenii. Conferinte, mese rotunde, sesiuni de masterclass, proiectii Retro 20, concerte si expozitii au intregit programul editiei din 2013. Pe scurt, o saptamana cinematografica la intensitate maxima.

Dumitru BudralaFoto: Astra Film

Sambata, 19 octombrie 2013, in cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anuntate filmele castigatoare ale editiei aniversare. Un juriu format din cineasti si regizori de top au evaluat filmele din cele cinci sectiuni competitionale: Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Nitulescu (RO) si Grit Lemke (GER). Ca o premiera, in acest an juriul sectiunii competitionale EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, indrumati de antropologul si profesorul Vintila Mihailescu.

Matthew's Law (regia: Marc Schmidt) a castigat Marele Premiu Astra Film. Filmul arata pana unde poate merge birocratia nemiloasa a statului protector, fiind presarat cu emotie, sensibilitate si o extraordinara putere de patrundere si mult respect pentru personajul aflat in suferinta.

Matthew's Law - Trailer

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia International i-a revenit filmului Dancing Alone (regia: Biene Pilavci), un film curajos despre copilaria chinuita a unei tinere si despre modul in care infrunta demonii trecutului din familia ei.

Pentru ca Serban Oliver Tataru ridica o problema universal valabila, modul in care deciziile parintilor influenteaza viitorul copiilor, filmul sau Anatomy of a Departure a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia Central & Eastern Europe.

In numele primarului (regia: Anca Hirte) a fost rasplatit cu Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia Romania. Filmul este o analiza fara ostentatie a relatiei dintre oameni simpli cu autoritatea.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia Student i-a revenit filmului Clinical Romance (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss) care aduce in prim plan o intrebare global dezbatuta: Poate fi reaprinsa flacara unei relatii imposibile?

Alegerea juriului format din liceeni a fost filmul Little Land (regia: Nikos Dayandas) si a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia EcoCinematogrAFF pentru ca filmul destainuie sensul profund al ecologiei.

Imaginile ravasitoare si experienta emotionanta a convins juriul sa ofere Premiul pentru imagine, competitia Romania filmului Valea Plangerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crisan).

Celebrul caz al scriitorului Tanase din perioada ceausista transpus cinematografic de Ionut Teianu in filmul Afacerea Tanase. Leapsa pe murite a fost rasplatit cu Premiul special acordat documentarului romanesc.

Imaginile emotionante care provoaca meditatie pana la transa din filmul Man Made Place (regia: Yu-Shen Su) au atras Premiul pentru imagine, competitia Student. Filmul documenteaza tranzitia oraselor, a regimurilor politice, a civilizatiilor.

Premiul de debut oferit unui regizor din Romania a fost acordat unei tinere de doar 16 ani, Elena Borcea pentru filmul Familia mea, pe scurt, pentru energie, prospetime si determinarea cu care s-a apucat de treaba.

Trupa Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta a revenit la Astra Film Festival dupa 13 ani pentru a incheia apoteotic Gala de Decernare a Premiilor Astra Film. Filmele premiate pot fi revazute duminica, 20 octombrie 2013, incepand cu ora 13, in paralel cu ultimele proiectii din program, Alethea, Parintele Arsenie Boca in duh si adevar si Spitalul.

  • Dancing alone (regia: Biene Pilavci)

  • Anatomy of a Departure (regia: Oliver Tataru)

  • Clinical Romance (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss)

  • Little Land (regia: Nikos Dayandas)

  • Afacerea Tanase. Leapsa pe murite (regia: Ionut Teianu)

  • Familia mea, pe scurt (regia: Elena Borcea)

Astra Film Festival 2013, Festivalul International de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM ASTRA si Fundatia Astra Film.