Procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 21 de suspecti intr-un dosar care vizeaza abuzuri comise la un centru pentru copii institutionalizati din Bucuresti. Infractiunile vizate sunt cele de rele tratamente aplicate minorului, abuz in serviciu si delapidare, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti citat de Agerpres.

"Actele de urmarire penala vizeaza modalitatea frauduloasa de functionare a sistemului de protectie speciala a minorilor institutionalizati, in cadrul unui centru din Bucuresti, in perioada 2014 ¬ 2016 (ca urmare a unui denunt formulat in luna noiembrie 2015)", se precizeaza in comunicat.

Din ancheta a reiesit ca eludarea normelor privind standardele minime ale protectiei sociale au fost eludate prin folosirea abuziva a resurselor centrului de plasament si a bunurilor sau serviciilor destinate minorelor si prin punerea in primejdie grava a dezvoltarii fizice, intelectuale si morale a minorelor institutionalizate.

In ceea ce priveste folosirea abuziva a resurselor centrului, anchetatorii au constatat ca cei mai multi angajati isi insusesc in mod constant atat bunuri alimentare si nealimentare achizitionate din fondurile bugetului local al sectorului 1, cat si bunuri sau sume de bani obtinute din sponsorizari sau donatii.

O parte dintre functionari primesc banii de cheltuiala pentru beneficiare si ii pastreaza, remitandu-i ulterior doar partial si in etape, sau intermediaza vanzarea catre beneficiare a diferitelor produse (in general cosmetice) in cuantumul acestora (...). Cand sunt organizate tabere, excursii sau alte activitati de recreere, fondurile si transportul destinate minorilor institutionalizati sunt folosite si pentru participarea la aceste activitati in mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajati ai centrului (educatori, soferi, administrator, asistenta medicala)", se arata in comunicat.

O alta concluzie a fost ca doar anumiti copii beneficiaza de aceste iesiri, in principiu cei preferati de catre educatori, iar unele minore sunt trimise in mod intentionat in familie sau lasate sa "fuga" din centru, pentru a se reduce numarul persoanelor care participa efectiv la activitati.