Reprezentantii Jobbik vor ataca in instanta interdictia de a intra in Romania timp de un an impusa unora dintre membrii formatiunii, intre acestia fiind si deputatul Szavay Istvan, care a afirmat ca hotararea contravine legislatiei internationale.

Deputatul Jobbik Szavay Istvan a declarat, marti, jurnalistilor din Covasna, intr-o videoconferinta, ca reprezentantii formatiunii vor ataca la Curtea de Apel Bucuresti decizia prin care atat lui, cat si altui membru al formatiuni li s-a interzis prezenta in Romania timp de un an, relateaza Mediafax.

Szavay trebuia sa fie prezent, marti, la Sfantu Gheorghe, la un forum Jobbik, insa, in urma interdictiei primite din partea autoritatilor romane, acesta a raspuns jurnalistilor prin intermediul unui videocamere, afirmand ca "puterea sovina" din Romania l-a "silit" sa recurga la aceasta solutie.

Szavaly a mentionat ca nu doar reprezentantii Jobbik vor ataca decizia autoritatilor romane, ci, cel mai probabil, si ceilalti doi cetateni ungari care au primit interdictie.

"Vom ataca interdictia la Curtea de Apel Bucuresti in termen, intrebarea este ce inseamna acest termen, intrucat pana in prezent nu am primit nicio instiintare oficiala, am aflat despre decizia autoritatilor romane din presa", a afirmat Szavaly.

In opinia acestuia, interdictia de un an impusa de autoritatile romane contravine legislatiei europene si internationale.

Szavaly a multumit presedintelui Traian Basescu si Guvernului Romaniei pentru ca, prin campania indreptata impotriva Jobbik, au aflat de prezenta formatiunii in Transilvania inclusiv cei care nu stiau de ea.

"Vreau sa multumesc si UDMR, care s-a delimitat de Jobbik", a adaugat Szavaly.

Totodata, acesta a criticat si diplomatia ungara pe motiv ca nu au luat nicio pozitie fata de interdictie.

In 17 martie, MAI anunta ca patru cetateni ungari, printre care Szavay Istvan, au interdictie de a intra in Romania timp de un an. Cei patru sunt Tyirityan Zsolt - membru al organizatiei "Oastea Haiducilor", Zagyva Gyorgy Gyula - membru Jobbik si al Miscarii de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan - membru Jobbik si Mikola Bela - membru al organizatiei "Noua Garda Ungara".

Interdictia data celor patru a fost dispusa "cu scopul preintampinarii producerii unor evenimente de natura a afecta grav ordinea publica pe teritoriul Romaniei", declara atunci purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

"Referitor la aceste persoane exista indicii temeinice ca fac parte din structuri implicate in activitati de natura nationalist-extremista, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice si a securitatii nationale a Romaniei", afirma purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne.