Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a avut joi, la Berlin, o intrevedere oficiala cu omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier, pe agenda convorbirilor aflandu-se teme de interes bilateral, cooperarea dintre cele doua ministere de externe, precum si dosare de actualitate ale politicii europene si internationale.

Potrivit unui comunicat al MAE remis Agerpres, in cadrul discutiei o atentie speciala a fost acordata situatiei din Ucraina, cei doi oficiali aratand ca actiunea Federatiei Ruse de anexare a Crimeei incalca flagrant normele si principiile dreptului international si Constitutia Ucrainei.

"Au fost trecute in revista evolutiile din Vecinatatea Estica a UE, acordandu-se o atentie speciala situatiei din Ucraina, dar si cooperarii cu statele din Parteneriatul Estic si relatiilor UE cu Federatia Rusa. Cei doi ministri au reafirmat sprijinul pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Au respins actiunea Federatiei Ruse de anexare a Crimeei, aratand ca aceasta incalca flagrant normele si principiile dreptului international si Constitutia Ucrainei. Ambii ministri s-au aratat preocupati fata de riscul extinderii instabilitatii in regiune. Din aceasta perspectiva, au accentuat necesitatea unei pozitii a statelor membre ale Uniunii Europene care sa fie unitara, coerenta, ferma si coordonata cu partenerii transatlantici, care sa permita angajarea Federatiei Ruse intr-un proces politic de dialog", se arata in comunicat.

Seful diplomatiei romane a subliniat, in context, necesitatea urgentarii semnarii Acordului de Asociere si a Acordului Cuprinzator si Aprofundat de Comert Liber intre UE si Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile acesteia de apropiere de UE.

De asemenea, cei doi ministri au evidentiat stadiul foarte bun al colaborarii in plan politic si economic intre Romania si Germania, marcat de contactele frecvente la nivel inalt din ultimii ani si de consolidarea pozitiei Germaniei de prim partener comercial al Romaniei. "Atat ministrul Titus Corlatean, cat si omologul german, au subliniat importanta minoritatii germane din Romania pentru relatia bilaterala. Alaturi de comunitatea romaneasca din Germania, aceasta reprezinta o punte solida si contribuie la crearea unei relatii apropiate intre cele doua tari", precizeaza MAE.

Conform sursei citate, ambii interlocutori au subliniat dorinta dinamizarii cooperarii economice bilaterale. Ministrul Titus Corlatean s-a referit la puternica prezenta investitionala germana in economia romaneasca, pledand in acelasi timp pentru cresterea, in continuare, a investitiilor germane. Cele doua parti si-au propus organizarea la Bucuresti, in cursul acestui an, a unei noi sesiuni a Consiliului de cooperare economica romano-german.

Referitor la agenda europeana, discutiile s-au concentrat pe teme de actualitate aflate pe agenda europeana si internationala, cu accent pe evolutiile din vecinatatea imediata a Uniunii, respectiv pe situatia din Ucraina. De asemenea, cei doi ministri au avut un schimb de opinii privind evolutiile institutionale la nivel UE in contextul alegerilor europarlamentare din luna mai 2014, cooperarea romano-germana in cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii si politica de extindere a UE.

Ministrul Titus Corlatean a exprimat apreciere pentru gestionarea corecta a dezbaterii din Germania privitoare la asa-zisele abuzuri la adresa mobilitatii pe piata fortei de munca, cat si apreciere fata de pozitia principiala referitoare la libertatea de circulatie, ca unul din drepturile fundamentale in UE. Aceasta pozitie a fost reconfirmata de ministrul Steinmeier in cadrul discutiilor purtate astazi la Berlin.

Sefii celor doua diplomatii au examinat cu deschidere subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. "In acest context, seful diplomatiei romane a exprimat increderea, ca pe fondul indeplinirii de catre Romania a criteriilor pentru aderarea la spatiul Schengen, sa fie adoptata o decizie pozitiva in cursul acestui an, in baza abordarii etapizate agreate la nivel UE", arata MAE. Cei doi ministri au avut, totodata, un schimb de vederi asupra politicii de extindere a UE, exprimandu-si sprijinul pentru perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest, in baza indeplinirii criteriilor de aderare. In acest context, ministrul Titus Corlatean a prezentat prioritatile Presedintiei-in-exercitiu romane a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), subliniind interesul pentru intensificarea interactiunii dintre SEECP si UE si subliniind maniera incluziva promovata la nivelul ansamblului regiunii Balcanice. Totodata, a evidentiat interesul Romaniei de sincronizare a obiectivelor privind cooperarea regionala cu cele legate de extinderea europeana si euro-atlantica in regiune. Ministrul de Externe, Titus Corlatean, efectueaza miercuri si joi o vizita oficiala in Germania