"Ne vom bate ca romanii sa fie beneficiari deplini ai drepturilor ce deriva din cetatenia europeana. Sunt destul de optimist ca Marea Britanie nu va extinde restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2014, nu exista semnale oficiale in acest sens". Declaratiile au fost facute intr-un interviu, la RFI, de ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David.

Ministrul pentru romanii de pretutindeni spune ca "deocamdata vorbim de o posibila intentie, pentru ca pana la ora actuala noi nu avem o informatie cu privire la o intentie reala a autoritatilor britanice de a extinde aceste restrictii pe piata fortei de munca incepand cu 1 ianuarie 2014, lucru pe care de altfel il gasesc si imposibil de pus in aplicare, atata timp cat prevederile Tratatului sunt foarte clare. Eu cred ca cetatenii romani vor avea drepturile integrale ca cetateni europeni in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014".

Cristian David considera ca "in momentul de fata, este mai degraba o campanie de presa decat o campanie dusa de autoritati (...). Ar trebui sa nu ne hazardam si sa nu ne grabim cu suspiciunile, pentru ca nu cred ca sunt intemeiate. Avem toate motivele sa credem ca romanii - si ne vom bate pentru aceasta chestiune - trebuie sa fie beneficiari deplini ai drepturilor ce deriva din cetatenia europeana".

"Destul de optimist" ca restrictiile din UK nu vor fi extinse

Ministrul pentru diaspora se declara "destul de optimist" ca restrictiile din Marea Britanie nu vor fi extinse: "Din toate discutiile pe care le-am avut pana acum, nu sunt semnale ca Marea Britanie ar intentiona si ca o va si face, adica mentinerea acestor restrictii dupa 1 ianuarie 2014. Dar desigur este o discutie pornita in presa, a pornit in luna ianuarie, pana in decembrie mai e ceva vreme. Asa cum stau lucrurile astazi, sunt destul de optimist, da".

Continuarea pe www.rfi.ro.