Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, cu privire la gestionarea de catre Guvern a crizei ostaticilor din Algeria, in care doi romani si-au pierdut viata, ca Romania nu a avut o problema de informatie, ci "de corecta procesare". Seful statului a subliniat totodata ca nu trebuie comparata situatia ostaticilor romani din Algeria cu cea a jurnalistilor romani rapiti in Irak, din 2005, pentru ca in cazul recent statul roman nu a avut posibilitatea unei interventii directe, ci doar de a culege informatii prin SIE si de a le procesa. "N-as vrea ca emblema a ceea ce s-a intamplat in Algeria sa ramana ori un ministru in camasa si fara cravata sau un purtator de cuvant cu pulover pe gat, care iese sa spuna despre ce s-a intamplat acolo", a mai afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat miercuri seara, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, despre modul in care Guvernul a gestionat situatia cetatenilor romani luati ostatici in Algeria.

"Am stiut ca doi sunt ostatici, de doi stiam ca au fugit, un al treilea nu se stia unde si era un dubiu daca e ostatic si el sau nu; aici nu era nimic de facut, nu trebuie comparata situatia din Algeria cu Irak 2005. In Algeria, Guvernul nu a avut decat posibilitatea de a culege informatii printr-un singur serviciu, prin SIE. In Irak a fost cu totul altceva, acolo aveam armata pe teritoriul Irakului, aveam trei servicii de informatii care activau pe teritoriul Irakului, originea actului terorist era din Romania, am putut sa trimitem o echipa pentru recuperearea ziaristilor, pentru negocieri.

Aici nu era decat o chestiune de procesare a informatiilor pe care ti le dadeau altii; ca au fost mai mult sau mai putin corect procesate, nu stiu, dar oricum n-as vrea ca emblema a ceea ce s-a intamplat in Algeria sa ramana ori un ministru in camasa si fara cravata sau un purtator de cuvant cu pulover pe gat, care iese sa spuna despre ce s-a intamplat acolo (...) Insa mai mult nu as comenta lucrurile, am vazut in presa unele comparatii, nu se compara cele doua situatii, aici statul roman nu a avut posibilitatea de interventie directa", a spus Basescu.

De asemenea, in legatura cu faptul ca Romania nu are in prezent ambasador in Algeria, presedintele a precizat ca statul roman a avut acolo ca reprezentant "poate unul dintre cei mai potriviti oameni in astfel de situatii, fostul adjunct al SIE, dl Marcel Alexandru".

"Noi nu am avut o problema de informatie neaparat, ci de corecta procesare", a subliniat seful statului.

  • Traian Basescu: Doi romani au fost luati ostatici in Algeria, cei doi care si-au pierdut viata. Ii admir pe ceilalti trei care au avut taria sa reziste fara sa fie capturati

Presedintele Traian Basescu a transmis condoleante familiilor celor doi romani care si-au pierdut viata in Algeria, mentionand ca acestia sunt singurii care au fost luati ostatici. El i-a felicitat totodata pe ceilalti trei romani, care au avut taria sa paraseasca zona fara a fi capturati.

"Au murit doi romani acolo, singurii doi romani care au fost luati ostatici de teroristi au murit. Ii felicit pe ceilalti trei, care doi au sarit gardul, altul a stat ascuns in zona de atac a teroristilor, sub paturi, pana cand focarul terorist a fost lichidat; au fost oameni tari, n-au fost capturati, dar au avut taria sa paraseasca zona fara a fi ostatici si ei si ii admir pentru taria lor. Ii felicit pe cei care au avut taria sa reziste fara sa fie capturati de teroristi si inca o data condoleante pentru cei care si-au pierdut viata.

Este o nenorocire internationala si, asa cum spuneam si la intalnirea cu ambasadorii, statele noastre au obligatia sa-si asume parte din responsabilitati de securitate, in primul rand obligand firmele nationale sa gaseasca solutii de garantare a securitatii cetatenilor pe care ii angajeaza, indiferent ca sunt romani, britanici, norvegieni sau japonezi. Sunt firme care ne reprezinta - ca-i BP sau Statoil, sunt firme care la guvernele noastre vin cand au nevoie de sprijin si ca atare trebuie sa indeplineasca niste conditii prin care sa garanteze securitatea cetatenilor nostri care lucreaza pentru ele", a declarat Basescu.