Ecaterina Andronescu: Ministerul Educatiei va conlucra cu Biserica pentru imbunatatirea programei de religie
Ecaterina Andronescu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Cluj, faptul ca a discutat cu patriarhul Daniel despre colaborarea cu Ministerul Educatiei, iar acesta a si nominalizat membrii unei comisii care sa lucreze la aceste modificari, transmite Mediafax.
"Dorinta Ministerului Educatiei este de a conlucra cu Biserica Ortodoxa Romana, si nu numai, pentru orele de religie, care sunt parte in trunchiul comun al curriculumului de la clasa pregatitoare pana la ultima clasa de liceu. Am avut o discutie cu patriarhul Daniel in ideea de a imbunatati programa disciplinei de religie de la toate clasele, in dorinta, acceptata si de BOR, de a se pune un accent mai important pe ceea ce inseamna sistemul de valori de referinta, ceea ce inseamna valorile morale in orice societate. PF Daniel a nominalizat membrii unei comisii, iar Ministerul Educatiei si-a stabilit reprezentantii si se lucreaza la aceste modificari", a spus Andronescu.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a aprobat 45 de manuale de religie, dintre care doar 18 apartin cultului crestin ortodox, arata, in 11 septembrie, Patriarhia Romana, dupa ce Asociatia Secular-Umanista din Romania a scris ca aceste carti ar fi un "instrument al indoctrinarii religioase".

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Intrebarea este pe cind va ginditi ca ar trebuii sa cistige si romanii, societatea in general.
Asta-i diplomatie, si la fel si cu eliminarea ipozitelor la preoti, vorba aia este an electoral .
Tot promiteti pe cind incepeti sa dati, in primul rind celor ce lucreaza si nu celor care cersesc.
Pina acum doar praf in ochi si dezamagire.
Imi miroase a iz electoral treaba asta ... o batjocura pe spatele copiilor
--nu exista finantare de studii in Romania - garantata de stat - daca vrei sa studiezi trebuie sa iei credit bancar
-- nu exista programe de invatamant reale, strategie de predare
..dar preocuparea noastra este religia...cu religia 100% creierul nostru va evolua...ce trist..
macar cu orele de sport trebuia sa mai rezolve ca si asa suntem obezi.
Stimate domnule Director / doamnă Directoare
Subsemnatul, ______________, CNP______________, posesor al C.I. seria ___, nr. _________, părinte al elevului / elevei ______________ din clasa ____________ doresc ca acesta / aceasta să nu urmeze ora de religie în anul şcolar 2010 – 2011.
Cererea mea se întemeiază pe următoarele prevederi legale:
1. Legea nr. 84 din 24 iulie 1995 – Legea învăţământului – modificată şi republicată în 1999: “Art. 9:
Planurile-cadru ale învăţămîntului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ Religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul părinţilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia şi confesiunea.
La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.”
2. Decizia 72/1995 a Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea unor prevederi ale Legii învăţămîntului, afirmă că Religia nu trebuia înţeleasă ca disciplină obligatorie, obligativitatea constând numai în introducerea acestei discipline în planurile de învăţămînt, religia şi confesiunea rămânând să fie alese sau nu.
Cu mulţumiri anticipate,
Semnătura
Data
Nu sunt sigur ce articol prevede ca elevul poate sa nu frecventeze orele de religie si parintele sau tutorele trebuiea sa faca cerere.
Art 18, aliniatele (1) si (2)