Dumitru Diaconu, a carui lucrare ar fi fost plagiata de premierul Victor Ponta, potrivit Nature, este judecatorul care a condus Completul Curtii de Apel Pitesti in procesul lui Constantin Nicolescu (PSD), presedintele Consiliului Judetean Arges, acuzat de DNA de mai multe infractiuni. Dumitru Diaconu a confirmat informatia intr-o emisiune B1 TV de marti seara. In februarie 2011, in motivarea deciziei de revocarea a mandatului de arestare preventiva, completul de judecata scria ca Nicolescu a dat dovada de "probitate morala si deontologie profesionala deosebite, astfel ca nu se poate vorbi de un pericol public concret", potrivit bitpress.ro.

Constantin Nicolescu este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie- Serviciul teritorial Pitesti pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, luare de mita in forma continuata si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

El fusese arestat preventiv la sfarsitul lunii ianurie 2011, dar a fost eliberat pe 2 februarie 2011, in urma deciziei completului condus de Dumitru Diaconu. Constantin Nicolescu a castigat din nou presedintia CJ Arges la alegerile locale din acest an, cu 59,56% din voturi.

"Nicolescu a fost senator, este presedintele CJ Arges, este cetatean de onoare al municipiului Pitesti si al localitatilor Slobozia si Cosesti. A sprijinit activitati sportive, culturale, religioase si de invatamant, a promovat obiceiurile traditionale si valorile democratice in Romania. Acestea demonstreaza ca recurentul (Constantin Nicolescu- n.r.) este o persoana apreciata in societate, respectata, dand dovada de o probitate morala si deontologie profesionala deosebite, astfel ca nu se poate vorbi in cazul de fata de un pericol social concret pentru ordinea publica, pe care l-au presupune lasarea sa in libertate", si-a motivat completul Curtii de Apel Pitesti, condus de Dumitru Diaconu, decizia de a revoca mandatul de arestare emis pe numele lui Constantin Nicolescu.

Nicolescu a fost sprijinit la acel moment de mai multi lideri PSD, printre care si Victor Ponta, care au mers la Pitesti pentru a gestiona situatia (vezi aici si aici mai multe detalii).

Revista Nature il acuza pe premierul Victor Ponta ca a plagiat o lucrare semnata de Dumitru Diaconu: "Parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penala Internationla, Istorie si Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Cretu, V. Drept International Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)", scrie Nature.

Judecatorul a declarat ieri, pentru TVRinfo.ro, ca a aflat din presa despre acuzatiile care i se aduc premierului si nu are de gand sa sesizeze Consiliul National de Etica.

"Eu nu stiu daca am fost plagiat. Si, credeti-ma, nici nu ma intereseaza. Nu sunt obisnuit cu asa ceva, cu sesizari. In general, ca magistrat, eu sunt un om discret. Eu sunt luat prin surprindere. Realmente, eu tratez acest subiect cu reticenta. Nu ma intereseaza. Meseria mea este in primul rand aceea de magistrat," a declarat Diaconu.

"Da, sunt autorul acestei lucrari. Stiu ca sunt autorul acestei lucrari, dar nu stiu daca cineva s-a inspirat sau nu dupa lucrarea mea. Pe de alta parte, eu, ca magistrat, nu am voie sa ma pronunt decat in ceea ce inseamna chestiuni juridice, stiintifice, mai putin aspecte sau lucrari cu nuante, cu caracter politic", a spus Diaconu.

Intrebat daca va avea curiozitatea sa se uite peste lucrarea premierului, profesorul a raspuns: "Nu, nu, nu, nu. Sunt aspecte care tin de alt ordin. Sunt implicatii de natura politica. Eu, ca judecator, am datoria morala sa ma abtin. Nu ma uit. Nu intru in alte discutii."

Profesorul a precizat ca nu il cunoaste personal pe Victor Ponta, ci doar ca persoana publica.